16 Decembrie, 2019

Interdicţii pentru acţionarii şi administratorii care şi-au dus firmele la faliment

Acţionarilor şi administratorilor firmelor care au ajuns la faliment sau în insolvenţă, din cauza lor, li s-ar putea interzice să mai înfiinţeze alte firme, până la plata integrală a datoriilor.

Conform unei propuneri legislative aflate în dezbatere publică la Camera Deputaţilor, se completează Legea societăţilor cu aceste noi condiţii, deoarece “este necesară o reglementare prin care să prevedem unele constrângeri, pentru a elimina abuzurile săvârşite de administratori/acţionari ai societăţilor aduse forţat (cu rea-credinţă) în insolvenţă sau faliment.

În Legea societăţilor nr. 31/1990, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1066 din 12 noiembrie 2004, cu modificările şi completările ulterioare, se introduce un nou articol, articolul 2831, cu următorul cuprins:

“Art. 2831

(1) Administratorului şi acţionarilor care au adus o societate în insolvenţă sau în faliment li se interzice să deschidă o altă societate până la finalizarea procedurilor prevăzute de legislaţia în vigoare.

(2) Atunci când se constată că falimentul sau insolvenţa se produce din vina administratorului/ acţionarilor, aceştia au interdicţie de a administra o altă societate până la plata integrală a debitelor.”

Guvernul nu a avizat acest proiect legislativ, pe motiv că vinovăţia sau răspunderea pentru intrarea în insolvenţă sau faliment a unor societăţi trebuie stabilită de un organ al statului, iar constrângerea de înfiinţare a unor noi firme nu se poate aplica discreţionar. Nici Senatul, prima cameră sesizată, nu a adoptat acest proiect, dar dacă va fi votat în Camera Deputaţilor, unde se află acum în dezbatere publică, poate modifica legea.

Ai nevoie de Legea societăţilor nr. 31/1990? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Marilena Nedelcu

Marilena Nedelcu este licenţiat al Facultăţii de Litere, Universitatea Bucureşti şi jurnalist cu 20 de ani experienţă, în televiziune, în presa scrisă dar şi pe online.

Fara comentarii

Scrie un comentariu