Acţionarilor şi administratorilor firmelor care au ajuns la faliment sau în insolvenţă, din cauza lor, li s-ar putea interzice să mai înfiinţeze alte firme, până la plata integrală a datoriilor.
Conform unei propuneri legislative aflate în dezbatere publică la Camera Deputaţilor, se completează Legea societăţilor cu aceste noi condiţii, deoarece “este necesară o reglementare prin care să prevedem unele constrângeri, pentru a elimina abuzurile săvârşite de administratori/acţionari ai societăţilor aduse forţat (cu rea-credinţă) în insolvenţă sau faliment.”
În Legea societăţilor nr. 31/1990, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1066 din 12 noiembrie 2004, cu modificările şi completările ulterioare, se introduce un nou articol, articolul 2831, cu următorul cuprins:
“Art. 2831
(1) Administratorului şi acţionarilor care au adus o societate în insolvenţă sau în faliment li se interzice să deschidă o altă societate până la finalizarea procedurilor prevăzute de legislaţia în vigoare.
(2) Atunci când se constată că falimentul sau insolvenţa se produce din vina administratorului/ acţionarilor, aceştia au interdicţie de a administra o altă societate până la plata integrală a debitelor.”
Guvernul nu a avizat acest proiect legislativ, pe motiv că vinovăţia sau răspunderea pentru intrarea în insolvenţă sau faliment a unor societăţi trebuie stabilită de un organ al statului, iar constrângerea de înfiinţare a unor noi firme nu se poate aplica discreţionar. Nici Senatul, prima cameră sesizată, nu a adoptat acest proiect, dar dacă va fi votat în Camera Deputaţilor, unde se află acum în dezbatere publică, poate modifica legea.
Ai nevoie de Legea societăţilor nr. 31/1990? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!