Camera Deputaţilor (Cameră decizională) a adoptat, în şedinţa din 10 decembrie, un proiect de lege care prevede introducerea insultei şi calomniei în noul Cod Penal.
Iată ce formă vor avea articolele de lege referitoare la insultă, calomnie şi proba verităţii.
Insulta: Atingerea adusă onoarei ori reputaţiei unei persoane prin cuvinte, prin gesturi sau prin orice alte mijloace, ori prin expunerea la batjocură, se pedepseşte cu amendă de la 150 lei la 500 lei.

Aceeaşi pedeapsă se aplică şi în cazul în când se atribuie unei persoane un defect, boală sau infirmitate care, chiar reale de ar fi, nu ar trebui relevate.

Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.

Calomnia: Afirmarea sau imputarea în public, prin orice mijloace, a unei fapte determinate privitoare la o persoană, care, dacă ar fi adevărată, ar expune acea persoană la o sancţiune penală, administrativă sau disciplinară, ori dispreţului public, se pedepseşte cu amendă de la 500 lei la 13.000 lei.

Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.

Proba verităţii: Proba verităţii celor afirmate sau imputate este admisibilă, dacă afirmarea sau imputarea a fost săvârşită pentru informarea publică şi pentru apărarea unui interes legitim. Fapta cu privire la care s-a făcut proba verităţii nu constituie infracţiunea de insultă sau calomnie.
Totodată, aşa vor arăta şi articolele din actualul Cod Penal referitoare la aceste aspecte, al căror text va fi modificat prin acelaşi act normativ adoptat de deputaţi.
De asemenea, deputaţii au mai adoptat şi un alt proiect de lege care va modifica prevederile actualului Cod Penal referitoare la conflictul de interese.
Consultă integral cele două legi de modificare a Codului Penal (adoptate de deputaţi pe 10 decembrie):
CONTROVERSE PRIVIND INSULTA ŞI CALOMNIA ÎN ACTUALUL COD PENAL

În 2006, Parlamentul a abrogat articolele din Codul Penal referitoare la insultă şi calomnie (Legea nr. 278/2006), doar pentru ca în 2007 respectivele prevederi ale Parlamentului să fie considerate neconstituţionale de către Curtea Constituţională (Decizia nr. 62/2007).
Apoi, în 2010, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că prevederile referitoare la insultă şi calomnie sunt, de fapt, abrogate (Decizia nr. 8/2010). Însă asta nu a fost tot. În 2013, Curtea Constituţională a revenit şi decis că şi decizia ÎCCJ privitoare la insultă şi calomnie este neconstituţională (Decizia nr. 206/2013).
Articolele 205 (insulta), 206 (calomnia) şi 207 (proba verităţii) din Codul Penal sunt în vigoare în acest moment.
» Mai multe informaţii pe subiect găsiţi în acest articol.
Noul Cod Penal va intra în vigoare în data de 1 februarie 2014.

PROBLEME CU LIBERTATEA DE EXPRIMARE?

În cursul zilei de 11 decembrie, patru organizaţii au cerut preşedintelui ţării, în mod public, să nu promulge legea adoptată de Camera Deputaţilor.
Aceste organizaţii sunt Asociaţia Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), ActiveWatch şi Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet (ApTI).
Aceste organizaţii consideră că, prin reincriminarea insultei şi calomniei, Parlamentul face un atac grav la libertatea de exprimare.
Extras din comunicatul de presă al celor patru organizaţii: Organizatiile semnatare protestează faţă de practicile antidemocratice adoptate şi exersate de actuala majoritate parlamentară şi cer public Preşedintelui României să nu promulge legea prin care, în mod clandestin, au fost reintroduse în Codul Penal infracţiunile de insultă şi calomnie.

(…) Această decizie, luată fără consultare publică, aruncă la coş zece ani de eforturi făcute de societate pentru dezincriminarea insultei şi calomniei. Ea elimină România din rândul democraţiilor care nu acceptă ideea că un om poate să fie condamnat penal pentru cuvintele pe care le spune.

Amintim politicienilor că deciziile Curţii Constituţionale, invocate drept pretext pentru introducerea în Codul penal a infracţiunilor de insultă şi calomnie, trebuie să respecte Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi jurisprudenţa CEDO – care au putere de lege în România. Impunerea obligaţiei ca defăimarea să fie sancţionată penal nu este susţinută de niciun articol din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi de nicio hotărâre pronunţată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

CE URMEAZĂ?

Pentru ca o lege adoptată de Parlament să intre în vigoare, aceasta trebuie promulgată prin decret de preşedintele ţării şi apoi publicată în Monitorul Oficial al României.
În data de 10 decembrie, preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la cele două acte normative care vin cu modificări la legislaţia penală. Deşi s-a referit la celelalte probleme ridicate de legile adoptate de deputaţi, acesta a dat asigurări că va cere reexaminarea actelor şi, dacă va fi nevoie, le va ataca la Curtea Constituţională.
Extras din comunicatul de presă al preşedintelui României: „(…) Atât legea amnistiei şi graţierii, care, slavă Domnului, nu a trecut astăzi (10 decembrie – n.a.), cât şi modificările la Codul Penal nu au avut niciun fel de aviz de la CSM, ceea ce este absolut inacceptabil. Era obligatoriu să aibă avizul CSM-ului.

(…) Vor să pună sub control justiţia, instituţiile mass-media, să diminueze capacitatea instituţiilor create cu greu -fie că vorbim de ANI, fie că vorbim de DNA- de a face faţă corupţiei şi abuzurilor pe care le fac oamenii politici. Eu voi respinge aceste modificări la Codul Penal. Sunt convins că o studiere atentă şi un timp mai îndelungat vor arăta şi alte subtilităţi ale modificărilor făcute astăzi, dar cel puţin mesajul principal este că preşedintele dezavuează şi acţiunile din ultimul timp, şi acţiunea de astăzi de modificare a Codului Penal, care lasă fără obiectul activităţii şi ANI, şi DNA şi, în acelaşi timp, lasă în libertate un număr destul de mare de infractori din clasa politică.

Referindu-se la propunerile de modificare a legislaţiei penale în vigoare şi a noului Cod penal (inclusiv în privinţa amnistierii), Consiliul Superior al Magistraturii a anunţat pe 10 decembrie că va transmite Parlamentului un punct de vedere prin care este argumentată „lipsa de fundamentare şi oportunitate a propunerilor legislative recent formulate/promovate de Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi a Camerei Deputaţilor.

1 COMENTARIU

  1. As dori sa stiu exact daca insulta si calomnia adica art 205 art. 206 unt in vigoare in acest moment deoarece a o problema cu o persoana care ma acuzat in public pe nedrept plus ca ma fotografiat fara acordul meu , ma jignit ma amenintat cu baiatul ei ca ma da cu capul de bordura si plus ca ma acuzat pe nedrept ca i am furat nu stiu ce cercel …..va multumesc .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here