Camera Deputaţilor va lua în dezbatere o propunere legislativă privind completarea Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, care prevede ca toate incintele, indiferent că vorbim de sedii de instituţii, cluburi sau restaurante, să fie dotate cu instalaţii automate de stropit apă, contra incendiilor.

În iniţiativă se argumentează că astfel de instalaţii au un timp de reacţie rapid, iar compoziţia substanţelor reprezintă certitudini pentru protejarea oamenilor care se află în incintele respective:

“Pentru evitarea totală a tragediilor precum cea din Clubul Colectiv, şi preluând totodată modele de bună practică din legislaţia unor state europene, prezenta propunere legislativă introduce obligativitatea montării şi funcţionării de instalaţii automate de stingere a incendiilor, pe bază de stropitori, în toate instiutuţiile publice, baruri, restaurant, cluburi şi oricare unităţi economice similare. Datele statistice arată că instalaţiile automate de stingere a incendiillor pe bază de stropitori cu spumă, inergen, FM 200, Novec, sprinklere, apă, apă pulverizată sau pulbere, reduc substanţial riscul de vătămare şi deces al persoanelor, precum şi deteriorarea prin ardere a bunurilor.”

Conform proiectului legislativ, instalaţiile automate vor fi prevăzute încă din faza de proiect a clădirii.

Lege nr. 307 din 12 iulie 2006 privind apărarea împotriva incendiilor, publicată În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 633 din 21 iulie 2006, se completează după cum urmează:

“La art. 13, lit. h) se modifică şi va avea următorul cuprins:

h) asigură includerea în planurile de organizare, de dezvoltare urbanistică şi de amenajare a teritoriului, a căilor de acces pentru intervenţii, a lucrărilor pentru realizarea sistemelor de anunţare, alarmare, precum şi sistemelor automate de alimentare cu apă, pe bază de stropitori, în caz de incendiu.”

Proiectul legislativ a fost trimis în comisiile permanente ale Camerei Deputaţilor, pentru amendamente şi depunerea raportului, apoi va fi dezbătut public. În Senat, care a fost prima cameră decizională, proiectul a fost respins. Nici Guvernul nu a avizat favorabil proiectul, pe motiv că instalaţiile menţionate presupun un efort financiar pentru toate autorităţile, iar iniţiatorii nu au menţionat de unde se vor da aceşti bani. Dacă va fi votat însă în Camera Deputaţilor, care este cameră decizională, proiectul va schimba legea.

Ai nevoie de Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here