Programele „Rabla Clasic” și „Rabla Plus” sunt disponibile de joi, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice.

Cea mai importantă noutate este că acum ambele programe pot fi cumulate, astfel rezultând o sumă de 51.500 de lei (11.270 de euro) pe care o persoană o poate primi de la stat pentru achiziția unui autovehicul 100% electric, casând într-același timp și un autovehicul mai vechi de opt ani prin programul Rabla Clasic.

„Am promis la preluarea mandatului că vom scurtă toate procedurile astfel încât atât programul Rablă Clasic, cel mai vechi program guvernamental, aflat la a 13-a ediție, cât și programul Rablă Plus, care reprezintă o premieră din punct de vedere al subvenției pe care Administrația Fondului de Mediu o da pentru anul 2017, vor avea proceduri rapide. Le-am făcut, românii, persoane fizice și juridice, pot accesă aceste fonduri. Dorim cu toții să trăim într-o Românie curată, un mediu curăț și sănătos, nepoluant și în care emisiile de dioxid de carbon să fie zero”, a declarat ministrul Mediului, conform Ziare.com.

Pentru mașinile sută la sută electrice incluse în programul „Rabla Plus”, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) oferă celor care doresc să-și achiziționeze astfel de mașini o subvenție de 45.000 de lei.

„Noutatea este că nu trebuie să fii posesorul unei mașini care să aibă o vechime mai mare de opt ani că să poți să o predai și să obții această subvenție, ci poți să accesezi acest program mergând direct la dealer să intri în posesia unei mașini sută la sută electrică”, a explicat Gavrilescu.

De asemenea, pentru autoturismele plug-in hybrid  se acordă o subvenție de 4.500 de lei. La aceste sume, atât pentru mașinile electrice, cât și pentru cele plug-in hybrid  se poate adaugă și sumă de 6.500 de lei, reprezentând prima de casare pentru cazul în care beneficiarul își casează mașină veche de cel puțin opt ani.

Bugetul programului „Rabla Clasic” este de 180 de milioane de lei, iar pentru „Rabla Plus” este asigurată o finanțare de 45 de milioane de lei, bugete cu aproximativ 30 la sută mai mari față de anul trecut, a spus președintele Administrației Fondului pentru Mediu, Cornel Brezuica.

Prima de casare prevăzută în programul „Rabla Clasic” pentru autoturisme mai vechi de opt ani este de 6.500 de lei și se acordă pentru achiziționarea unui autovehicul nou, care generează maximum 130 g CO2 pe kilometru.

La aceasta se pot adăuga un ecobonus de 1.700 de lei dacă autovehiculul nou este hibrid și un ecobonus de 1.000 de lei dacă autovehiculul nou generează maximum 98 de g CO2 pe kilometru.

Participarea la programul „Rabla Plus” nu este condiționată de casarea și radierea unei mașini uzate. Astfel, cei care vor să-și achiziționeze un autoturism electric pur pot beneficia de un ecotichet în valoare de 45.000 de lei, iar cei care optează pentru unul electric hibrid, de un ecotichet cu valoare de 20.000 de lei.

Ai nevoie de Ghidul de finanțare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto național 2017-2019? Il poti obtine in format .PDF sau MOBI de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here