Veniturile totale medii lunare au crescut, în 2015, cu peste 7 procente, arată datele Institutului Național de Statistică (INS). Astfel, în termeni nominali, veniturile lunare au fost de 2.687 lei pe gospodărie și 1.011 lei pe persoană, adică o creștere cu 7,4%, respectiv cu 7,8% față de anul 2014.

În scădere au fost cheltuielile totale ale populației, care au reprezentat 87,5% din nivelul veniturilor totale, în scădere cu 3,2 puncte procentuale față de anul 2014. Lunar, fiecare gospodărie a cheltuit, în medie, 2.352 lei (885 lei pe persoană) pe aceste cheltuieli.

Datele INS arată că veniturile bănești au fost, în medie, de 2.362 lei lunar pe gospodărie (889 lei pe persoană), iar veniturile în natură de 325 lei lunar pe gospodărie (122 lei pe persoană). Cea mai importantă sursă de venituri o reprezintă salariul (55,7% din veniturile totale ale gospodăriilor). La unele gospodării au contribuit însă și veniturile în natură (12,1%), contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (10,7%), iar la altele, veniturile din prestații sociale (23,9%), veniturile din agricultură (2,9%), veniturile din activități neagricole independente (2,4%) și cele din proprietate și din vânzări de active din patrimoniul gospodăriei (1,3%).

Conform datelor INS, cei mai mulți bani sunt cheltuiți pe bunuri alimentare și nealimentare, dar și pe taxele, impozitele, contribuțiile, cotizațiile la stat precum și pentru acoperirea unor nevoi legate de producția gospodăriei (hrana animalelor și păsărilor, plata muncii pentru producția gospodăriei, produse pentru însămânțat, servicii veterinare). Cheltuielile pentru investiții, destinate pentru cumpărarea sau construcția de locuințe, cumpărarea de terenuri și echipament necesar producției gospodăriei, cumpărarea de acțiuni, dețin o pondere mică,  doar 0,7%, în cheltuielile totale ale gospodăriilor populației.

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud. 

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here