22 Martie, 2018

INS: România a revenit în recesiune

Potrivit datelor transmise de Institutul Naţional de Statistică, economia s-a contractat uşor în trimestrul I din acest an, cu 0,1% în termeni reali, comparativ cu ultimul trimestru din 2011, ceea ce arată intrarea în recesiune tehnică, arată Wall-street.ro

Economia a înregistrat astfel două trimestre consecutive de scădere, definiţie a recesiunii tehnice. Datele macroeconomice nu sunt, totuşi, atât de negre precum par la prima vedere. “Faţă de trimestrul corespunzător din anul 2011, produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 0,3% pe seria brută şi cu 0,8% pe seria ajustată sezonier”, arată comunicatul INS.

Economia românească revine astfel în recesiune tehnică, situaţie în care s-a regăsit pentru doi ani şi jumătate, în perioada 2008-2011. Întâmplarea face ca, în urmă cu un an şi două zile (13 mai 2011), Institutul Naţional de Statistică anunţa ieşirea tehnică din recesiune după ce Produsul Intern Brut urca în primul trimestru cu circa 0,6% faţă de ultimele trei luni din 2010.

Comisia Europeană (CE) se aşteaptă la o creştere economică a României de 1,4% în acest an, potrivit prognozei economice de primăvară a UE, mai redusă faţă de estimarea din februarie de 1,6% sau de cea de 2,1% din toamna anului trecut.

“Exporturile au fost deja afectate de evoluţia din zona euro, iar în contextul local de deleveraging, creditarea nu avansează, mai ales din cauza presiunilor de la nivel european privind capitalizarea băncilor. Este adevarat că nici cererea nu e favorizantă pentru creditare. Singura variantă prin care speram la o creştere mai sustenabilă era de la absorbţia fondurilor UE, care s-a transformat într-o marotă pe care toată lumea o doreşte, dar nu prea se întâmplă. Progresele sunt mult mai slabe decât ne aşteptam”, spune Ionut Dumitru, economistul şef al Raiffeisen Bank.

De asemenea, o ieşire a Greciei din zona euro poate să pună o presiune puternică pe ritmul de creştere al economiei româneşti şi să fie ameninţată chiar şi această cifră modestă de 1%.

Sursa: Wall-Street.ro

Despre autor  ⁄ Ioana Popa

Ioana Popa este redactor la LegeStart din anul 2011. A absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării.

Fara comentarii

Scrie un comentariu