Institutul Naţional de Statistică a anunţat scăderea numărului mediu anual al locurilor de muncă vacante pentru anul 2012, acesta având valoarea de 24.800, cu 1.300 locuri de muncă vacante mai puţin faţă de anul anterior. Potrivit cercetării statistice realizate de INS privind rata şi numărul locurilor de muncă vacante în anul 2012, rata medie anuală a locurilor de muncă vacante a fost de 0,59%, în scădere cu 0,05 puncte procentuale faţă de 2011.

* Activităţi ale economiei naţionale

În anul 2012, ratele medii anuale ale locurilor de muncă vacante cu cele mai ridicate valori s-au înregistrat în sănătate şi asistenţă socială (1,27%) respectiv, în administraţia publică (1,20%). La polul opus, s-au situat activităţile din industria extractivă (0,06%), respectiv cele de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (0,10%).

Aproape o treime din numărul total al locurilor de muncă vacante s-au regăsit în industria prelucrătoare (7,8 mii locuri vacante), iar rata a avut o valoare medie anuală de 0,77%.

Sectorul bugetar a însumat puţin peste 30% din totalul locurilor de muncă vacante, cele mai multe regăsindu-se în sănătate şi asistenţă socială (3,7 mii locuri vacante), urmate de  administraţia publică (2,9 mii locuri vacante), respectiv învăţământ (0,9 mii locuri vacante).

În industria extractivă, angajatorii au prezentat cea mai redusă cerere de forţă de muncă salariată (0,04 mii locuri vacante).

* Grupe majore de ocupaţii

În anul 2012, cea mai mare cerere de forţă de muncă salariată exprimată de angajatori prin intermediul ratei medii anuale a locurilor de muncă vacante s-a constatat în rândul ocupaţiilor de operatori la instalaţii şi maşini; asamblori de maşini şi echipamente – grupa majoră 8 (0,84%) şi de muncitori necalificaţi – grupa majoră 9 (0,71%).

Numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante a cunoscut cele mai semnificative valori în ocupaţiile de specialişti în diverse domenii de activitate – grupa majoră 2 (6,3 mii locuri vacante), care a reprezentat circa 25% din numărul locurilor de muncă vacante la nivel de ţară.

În ceea ce priveşte rata medie anuală a locurilor de muncă vacante, cea mai redusă disponibilitate a cererii de forţă de muncă salariată s-a constatat pentru ocupaţiile de muncitori calificaţi şi asimilaţi – grupa majoră 7 (0,36%), iar în privinţa numărului mediu anual al locurilor de muncă vacante cea mai redusă cerere de forţă de muncă salariată a fost pentru ocupaţiile de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit – grupa majoră 6 (0,1 mii locuri vacante).

Atât în ceea ce priveşte rata cât şi numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante, ocupaţiile mai sus menţionate au fost urmate de cele ale membrilor corpului legislativ, ai executivului, înalţi conducători ai administraţiei publice, conducători şi funcţionari superiori – grupa majoră 1 (0,37% rata locurilor de muncă vacante, respectiv 1,0 mii locuri vacante).

* Regiuni

În profil teritorial, în anul 2012, cele mai ridicate valori atât în ceea ce priveşte rata cât şi numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în regiunile Bucureşti-Ilfov şi Nord-Est (0,73% pentru fiecare în parte, iar numărul mediu anual al locurilor de  muncă vacante a fost de 6,7 mii locuri vacante, respectiv 3,6 mii locuri vacante).

De asemenea, în regiunea Bucureşti-Ilfov, numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante a reprezentat 27% din numărul locurilor de muncă vacante din întreaga ţară.

La polul opus, atât în ceea ce priveşte rata cât şi numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante, cele mai scăzute valori le-a cunoscut regiunea Sud-Vest Oltenia (0,36%, respectiv 1,2 mii locuri vacante), urmată de regiunea Sud-Est (0,42%, respectiv 1,9 mii locuri vacante).

Sursa: INS

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here