Studiile şi cercetările includ lucrări tehnice, opere ştiinţifice, schiţe, analize, documentaţii şi compoziţii cu caracter tehnic aprofundat etc.

Sumele de bani obţinute ca urmare a încheierii unor contracte de cercetare şi elaborare de studii reprezintă venit pentru societate şi se încadrează din punct de vedere contabil în contul 705. “Venituri din studii şi cercetări”.

Operaţiunile contabile care se pot efectua în legătură cu veniturile din studii şi cercetări sunt:

1. Înregistrarea în contabilitate a operaţiunii referitoare la valoarea studiilor şi a contractelor de cercetare, facturate clienţilor: 

411. Clienţi

=

 705. Venituri din studii şi cercetări

2. Înregistrarea în contabilitate a operaţiunii referitoare la valoarea studiilor şi a contractelor de cercetare pentru care nu s-au întocmit facturi:

411. Clienţi – facturi de întocmit

=

 705. Venituri din studii şi cercetări

3. Înregistrarea în contabilitate a operaţiunii referitoare la valoarea studiilor şi a contractelor de cercetare înregistrate în avans, aferente perioadei curente sau exerciţiului în curs:

472. Venituri înregistrate în avans

=

 705. Venituri din studii şi cercetări

4. Înregistrarea în contabilitate a operaţiunii referitoare la sumele cuvenite din vânzări de bunuri şi prestări de servicii către entităţi afiliate şi entităţi legate prin interese de participare:

%

451. Decontări între entităţile affiliate

453. Decontări privind interesele de participare

=

 705. Venituri din studii şi cercetări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here