Unele firme din România trebuie să se întregistreze în Registrul electronic național al Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) – APR. Această măsură se aplică pentru operatorii economici care introduc pe piața alternative reutilizabile durabile sau care nu conțin plastic la produsele din plastic de unică folosiță, precizează compania de consultanță de mediu Green Environment Support.

Pe data de 25 septembrie, a fost publicat Ordinul nr. 2.002/353/2023 pentru aprobarea Procedurii de înregistrare a operatorilor economici care introduc pe piața națională alternative reutilizabile durabile sau care nu conțin plastic la produsele din plastic de unică folosință, sticle PET care conțin plastic reciclat și plastic reciclat pentru a fi încorporat în sticle PET care aduce o nouă obligație de înregistrare pentru anumiți agenți economici.

Agenții economici care trebuie să se înregistreze în registrul AFM-APR sunt cele care introduc pe piața din România:

(a) ambalaje de desfacere de unică folosință: pahare și capace/casolete și capacele lor fabricate din materiale reutilizabile durabile sau care nu conțin plastic. În această categorie se pot încadra atât producătorii și importatorii de astfel de ambalaje, cât și HoReCa;

(b) sticle PET care conțin plastic reciclat indiferent dacă sunt utilizate pentru alimente sau alte tipuri de produse nonalimentare, iar categoriile de business care pot să fie eligibile sunt producătorii și importatorii de astfel de ambalaje și HoReCa;

(c) plastic reciclat pentru a fi încorporat în sticle PET (reciclatorii sau importatorii de plastic reciclat care va fi introdus în sticle PET);

Înregistrarea trebuie făcută în termen 60 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ. “Este foarte important că operatorii economici să știe că până pe 24 noiembrie trebuie să facă înregistrarea în registrul AFM-APR. În procesul de pregătire oferim companiilor sprijinul necesar pentru a evita eventuale erori și pentru a se încadra în termenul limită”, a declarat Daniela Dobre, CEO Green Environment Support.

Înregistrarea se face pe baza unei cereri, prin intermediul aplicației e-tax, pusă la dispoziție de Administrația Fondului pentru Mediu.

Validarea sau respingerea înregistrării se va face de către autorități în cel mult 15 zile lucrătoare de la primirea cererii. În cazul activităților noi, acestea se vor înregistra în același termen de 60 de zile de la dată începerii activității. Dacă activitatea pentru care s-a solicitat înscrierea încetează, se va depune o solicitare de radiere într-un termen de maximum 20 de zile lucrătoare.

Compania Green Environment Support a declarat că impactul negativ al produselor din plastic de unică folosință asupra mediului a devenit tot mai evident, generând o preocupare tot mai mare la nivel global. Astfel, prin intermediul acestei noi obligații se urmărește promovarea utilizării de ambalaje din surse regenerabile, prietenoase cu mediul înconjurător.

Vezi aici Ordinul nr. 2.002/353/2023

Vezi aici alte articole relevante despre ambalaje

Vezi aici articole relevante plastic

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here