O nouă infracţiune va fi introdusă în Codul Penal dacă va fi votată propunerea legislativă pusă în dezbatere la Camera Deputaţilor. Infracţiunea de înşelăciune privind datele sau caracteristicile autovehiculelor îşi propune să pedepsească aspru samsarii de maşini care falsifică starea tehnică reală a autovehiculelor, pentru a le vinde mai bine. Ori asta poate fi, de multe ori, una dintre cauzele tehnice ale unor accidente grave de circulaţie.

“Încadrarea noii infracţiuni, înşelăciunea privind datele sau caracteristicile tehnice ale vehiculelor, în categoria infraciunilor privind siguranţa circulaţiei pe drumurile publice şi nu în categoria infracţiunilor contra patrimoniului, este justificată de existenţa unui interes public sporit pentru siguranţa circulaţiei”, se argumentează în expunerea de motive a proiectului.

Limitele de pedeapsă ale infracţiunii de înşelăciune privind datele sau caracteristicile tehnice ale vehiculelor sunt cuprinse între 2 şi 5 ani de închisoare.

În Titlul VII – Infracţiuni contra siguranţei publice, Cap. II – Infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice din Legea nr. 286 din 2009 – Codul Penal se introduce, după art. 340, articolul 340 indice 1, având următorul conţinut:

Art. 3401: Înşelăciunea privind datele sau caracteristicile tehnice ale vehiculelor

(1) Înşelăciunea săvârşită în legătură cu date sau caracteristici ale vehiculelor se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 5 ani.

(2) Prin date sau caracteristici ale vehiculelor se înţelege: elementele de identificare, provenienţa, modificările şi intervenţiile, inclusive asupra odometrului, istoricul reviziilor, reparaţiilor şi accidentelor rutiere în care a fost implicat vehiculul.

Iniţiativa legislativă a fost respinsă de Senat, dar este acum în dezbatere la Camera Deputaţilor, iar dacă va fi votată aici, va modifica legea.

Ai nevoie de Codul penal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here