Informaţiile publice din dosarele aflate în instanţă şi ştergerea acestora de pe internet

Redacţia
03 iunie 2014 2 min read
Prin intermediul serviciului de documentare legislativă Lege5 Online, Indaco Systems oferă acces la baza de date a dosarelor aflate în instanţă. Aceste
Prin intermediul serviciului de documentare legislativă Lege5 Online, Indaco Systems oferă acces la baza de date a dosarelor aflate în instanţă.

Aceste informaţii sunt publice (ele provenind direct de la instanţele de judecată care administrează dosarele) şi sunt preluate automat din Portalul Instanţelor de Judecată (Portal.just.ro) -- site ce aparţine Ministerului Justiţiei.

Deoarece Ministerul Justiţiei pune la dispoziţia celor interesaţi un mecanism automatizat prin intermediul căruia se pot extrage date referitoare la dosarele care apar pe site-ul Portal.just.ro, solicitările de eliminare a informaţiilor trebuie adresate direct instanţei de judecată care le-a publicat. Odată eliminate din baza de date a portalului Ministerului Justiţiei, informaţiile respective vor dispărea şi din bazele de date ale celorlalţi operatori privaţi care le preiau automat (adică inclusiv din Lege5 Online).

Aşadar, informaţiile preluate în Lege5 Online (în secţiunea de dosare în instanţă) sunt informaţii publice şi doar instanţa care le-a publicat poate schimba acest lucru.

Indexarea informaţiilor de către motoarele de căutare este făcută automat. Dar, în urma unei decizii recente a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, operatorii motoarelor de căutare vor fi nevoiţi să elimine link-urile care duc spre pagini cu informaţii sensibile, atunci când cetăţenii europeni solicită acest lucru. Google este prima companie care a pus la dispoziţia cetăţenilor un formular online prin care se poate solicita eliminarea anumitor link-uri din rezultatele căutărilor de pe motorul de căutare pe care-l deţine.

În privinţa acestei probleme a informaţiilor făcute publice de instanţele de judecată şi preluate automat de motoarele de căutare, un jurnalist de la prestigioasa publicaţie americană The New York Times a redactat un articol pentru care a fost cerut şi punctul de vedere al unui reprezentant al companiei Indaco Systems.

Astfel, aşa cum Adrian Nicolaide (avocat partener Indaco) a subliniat, indexarea de către motoarele de căutare a informaţiilor publice nu încalcă scopul de bază al acestora -- acela de a fi la dispoziţia oricărei persoane interesate.

Foto: Free Images

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo