Pacienţii vor putea desemna apropiaţii într-o rubrică separată în foaia de observaţie de la spital, pentru ca aceştia să aibă acces la informaţii confidenţiale atât în timpul tratamentelor, cât şi după un eventual deces.

În acest moment, Legea nr. 46/2003 care asigură protecţia instituţiilor şi cadrelor medicale faţă de acuzaţiile de malpraxis, prevede ca informaţiile confidenţiale să nu fie date nici măcar familiei, urmaşilor, în cazul pacienţilor decedaţi, dacă aceştia nu şi-au dat anterior consimţământul.

Practic, parlamentarii vor ca prin propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea art.25 al Legii drepturilor pacientului nr. 46/2003, persoanele desemnate de pacient să poată vedea rezultatele investigaţiilor, diagnosticul, tratamentul şi tot ce i s-a aplicat pacientului în timpul unei spitalizări.

Iniţiatorii spun, în expunerea de motive a proiectului, că în toate ţările cu care România are tratate internaţionale, legea drepturilor pacienţilor consfinţeşte dreptul acestuia la confidenţialitatea datelor privind sănătatea, dar nu restricţionează accesul familiei sau al altor persoane apropiate la informaţiile din foaia de observaţie.

Articolul 25 al Legii drepturilor pacientului nr. 46/2003, se modifică şi se completează cu un nou alineat, alin. (3), ce va avea următorul cuprins:

“(3) Pacientul are dreptul de a desemna, printr-un acord consemnat în foaia de observaţie clinică generală într-o rubric separată, o persoană care să aibă acces deplin, atât în timpul vieţii pacientului, cât şi după decesul pacientului, la informaţiile cu caracter confidenţial din foaia de observaţie.”

Proiectul legislativ, semnat de 27 de deputaţi şi senatori, a fost respins de Senat, dar se află în dezbatere publică la Camera Deputaţilor, care este camera decizională.

Ai nevoie de Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here