Sunteţi cetăţean român şi doriţi reîntregirea familiei? Vă prezentăm câteva informaţii folositoare în acest caz.

Cetăţenii români pot solicita şi ei reîntregirea familiei. Astfel, membrii de familie ai cetăţenilor români vor solicita direct misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României din statul în care au reşedinţa, viza de lungă şedere pentru reîntregirea familiei.

Cine poate solicita viza de lungă şedere ca membru de familie al unui cetăţean român

 Următoarele categorii de persoane pot solicita viza pentru reîntregirea familiei:

 –  străinii căsătoriţi cu cetăţeni români

–  străinii necăsătoriţi care convieţuiesc cu cetăţeni români necăsătoriţi, dacă au cel puţin un copil împreună, denumiţi în continuare parteneri;

–  copiii cetăţeanului român, ai soţului/soţiei sau ai partenerului, inclusiv cei adoptaţi, care nu au împlinit vârsta de 21 de ani sau care se află în întreţinerea cetăţeanului român, a soţului/soţiei sau a partenerului;

–  rudele de gradul I în linie ascendentă ale cetăţeanului român sau ale soţului/soţiei acestuia;

–  străinul părinte al cetăţeanului român minor, dacă face dovada faptului că minorul se află în întreţinerea sa sau că există obligaţia plăţii pensiei de întreţinere, obligaţie pe care străinul şi-o îndeplineşte cu regularitate;

–  străinii, membrii de familie ai cetăţenilor români, care fac dovada că sunt înregistraţi cu drept de rezidenţă în alt stat membru în această calitate.

Solicitarea de viză pentru membrii de familie ai cetăţenilor români va fi însoţită de certificatul de căsătorie, eliberat de autorităţile române sau transcris în condiţiile legii, ori după caz, de dovada existenţei legăturii de rudenie sau a calităţii de partener.

În acelaşi timp, solicitarea de viză pentru străinii membrii de familie ai cetăţenilor români, care fac dovada că sunt înregistraţi cu drept de rezidenţă în alt stat membru în această calitate, va fi însoţită de documente care să ateste că sunt înregistraţi cu drept de rezidenţă în alt stat membru, în calitate de membru de familie al cetăţeanului român.

Acordarea vizei de lungă şedere pentru reîntregirea familiei poate fi refuzată atunci când solicitarea se întemeiază pe o căsătorie de convenienţă, constatată anterior sau când se constată existenţa unei stări de bigamie sau poligamie.

 Despre viza de lungă şedere

Pentru a obţine viza de lungă şedere pentru reîntregirea familiei, membrii de familie ai cetăţeanului român vor depune următoarele documente pentru obţinerea vizei:

 a.  certificatul de căsătorie eliberat de autorităţile române sau transcris în condiţiile legii, ori, după caz, dovada existenţei legăturii de rudenie sau a calităţii de partener;

b.  dovada asigurării medicale pe perioada valabilităţii vizei;

c.  certificatul de cazier judiciar sau alt document cu aceeaşi valoare juridică, eliberat de autorităţile din ţara de domiciliu sau de reşedinţă a străinului.

Pentru membrii de familie ai cetăţenilor români, viza se acordă fără plata taxelor consulare.

Dacă doriţi să obţineţi un permis de şedere temporară, ca membru de familie al unui cetăţean român, trebuie să prezentaţi o serie de documente. Lista acestor documente o puteţi descărca de aici.

Permisul de şedere ca membru de familie al unui cetăţean român se reînnoieşte cu cel puţin 30 de zile înainte de expirarea celor anterioare.

Pentru obţinerea permisului de şedere temporară ca membru de familie al unui cetăţean român, termenul de soluţionare este de 90 de zile, iar pentru cele ulterioare este de 30 de zile. În cazurile în care sunt necesare verificări suplimentare, termenul de soluţionare a cererii poate fi prelungit cu cel mult 15 zile.

Permisul de şedere în mod independent va avea o valabilitate de 6 luni, timp în care solicitantul va putea să se orienteze către un alt scop al şederii în România.

Sursa: Oficiul Român pentru Imigrări

8 COMENTARII

  1. Buna seara ma numesc panait rafael gabriel si am o intrebare daca se poate mama mea e stabilita in turcia e casatorita cu un cetatean turc are dubla cetatenia mama mea si doresta ca sa ma ia acolo si vreau sa aflu si eu ce documente este nevoie pentru a obtine viza de lunga durata si in cat termen se aproba va multumesc o seara buna.

  2. Buna ziua am asa intrebare .Un prieten vrea sasi reintrejiasca familiea ,sotiea lui are cetatenie romina si ar vrea si el dar cazieru juridic este cu antecedente penale in trecut acum 20 de ani in urma ,Spuneti va rog daca este posibila reintrejirea familiei.Multumesc

  3. buna ziua, am un copil minor cetatean Roman, eu sunt cetatean strain, as putea in baza faptului ca fiica minora este romanca sa depun si eu actele pentru a primi cetatenie romana? casatorita cu tatal copilului nu sunt. multumesc

  4. Buna ziua.Sunt căsătorită cu un Tunisin ,debea am inceput lucrul într-un Abator in Germania.Firma îmi asigura cazare și transport.Va rog îmi spuneți ce acte și ce demersuri trebuie sa fac pentru a obține Viza pentru soțul meu?Vreau să menționez că firma ii va face contract de munca când va ajunge in Germania.Va mulțumesc frumos.Astept răspunsul Dumneavoastră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here