Potrivit Inspecţiei Muncii, activitatea de intermediere între cetăţenii români şi angajatorii din străinătate pentru găsirea şi ocuparea unui loc de muncă în afara graniţelor ţării este reglementată strict de lege pentru protecţia acestor persoane.

Agenţii de ocupare a forţei de muncă

Activitatea de mediere a angajării cetăţenilor români în străinătate poate fi desfăşurată numai de Oficiul pentru Migraţia Forţei de Muncă şi de către agenţii de ocupare a forţei de muncă în străinătate, entităţi care trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:

* să fie societate comercială constituită în temeiul Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, inclusiv filială a unei societăţi comerciale străine;

* să aibă activitatea principală „Selecţia şi plasarea forţei de muncă” cod CAEN – 7450;

* să aibă angajat personal cu experienţă în domeniu, să dispună de spaţiu şi dotări necesare pentru buna desfăşurarea  activităţii şi să deţină o bancă de date cu ofertele şi solicitările de locuri de muncă;

* să fie înregistraţi la inspectoratul teritorial de muncă în a cărui rază îşi au sediul;

* să deţină oferte ferme de locuri de muncă în străinătate, cu specificarea duratei contractelor, numărului de muncitori, funcţiile şi meseriile solicitate precum şi nivelul de salarizare.

Persoana care apelează la serviciile unui agent de ocupare a forţei de muncă în străinătate poate solicita acestuia să-i prezinte dovada înregistrării la Inspectoratul Teritorial de Muncă, precum şi oferta fermă de locuri de muncă de la angajatorul din străinătate. Existenţa acestor documente asigură un nivel minim acceptabil de credibilitate pentru firma respectivă. De asemenea, inspectoratul teritorial de muncă care a înregistrat agentul poate oferi informaţii suplimentare pe baza controalelor efectuate şi a raportărilor trimestriale făcute de aceste firme.

 Obligaţiile agenţilor de ocupare a forţei de muncă

Agentul de ocupare a forţei de muncă trebuie să pună la dispoziţia solicitanţilor de locuri de muncă următoarele informaţii, cuprinse în contractele ce conţin oferte ferme de locuri de muncă în străinătate:

* funcţia, meseria sau ocupaţia;

* natura şi durata angajării, condiţiile de angajare, de încetare a angajării sau de reangajare;

* durata timpului de muncă şi de repaus;

* tariful orar, salariul lunar şi datele de plată a salariului;

* sporuri, ore suplimentare şi alte drepturi salariale;

* cazurile în care pot fi urmărite drepturile salariale;

* durata, modul de acordare şi drepturile băneşti aferente concediului de odihnă;

* condiţiile de muncă, măsuri de protecţie şi securitate a muncii;

* posibilitatea transferării salariatului în România;

* asigurarea medicală a angajaţilor români, similară cu cea a cetăţenilor din ţara primitoare;

* acordarea de despăgubiri angajaţilor români în cazul accidentelor de muncă, al bolilor profesionale sau al decesului;

* condiţiile de cazare, de locuit sau, după caz, de închiriere a unei locuinţe şi de asigurare a hranei;

* asigurarea formalităţilor, stabilirea condiţiilor de transport din România în statul în care se asigură ofertele de locuri de muncă şi retur pentru angajaţii cetăţeni români şi membrii de familie care îi însoţesc sau îi vizitează, precum şi suportarea cheltuielilor aferente;

* taxele, impozitele şi contribuţiile care grevează asupra veniturilor angajaţilor cetăţeni români, asigurându-se evitarea dublei impuneri sau a dublei perceperi de contribuţii de asigurări sociale;

* obligaţiile angajaţilor cetăţeni români în străinătate.

Agenţii de ocupare a forţei de muncă în străinătate au obligaţia de a asigura încheierea contractelor individuale de muncă încheiate cu angajatorii din străinătate şi în limba română.

 Pentru a beneficia de prestaţii de asigurări sociale în România (pensie, indemnizaţii pentru concedii medicale, etc), salariaţii care lucrează în străinătate trebuie să încheie contracte de asigurare şi să plătească instituţiilor competente din ţară contribuţiile corespunzătoare.

Agenţii de ocupare a forţei de muncă în străinătate care încălcă prevederile legale riscă sancţiuni contravenţionale între 5.000 şi 10.000 RON. Cu amendă între 10.000 şi 15.000 RON este sancţionată exercitarea activităţilor de mediere de către alte persoane juridice decât Oficiul pentru Migraţia Forţei de Muncă şi agenţii de ocupare a forţei de muncă în străinătate, sau de către persoane fizice.

Medierea

Pentru efectuarea activităţilor de mediere, agenţii de ocupare a forţei de muncă în străinătate vor încheia cu solicitanţii de locuri de muncă contracte de mediere în formă scrisă, care vor cuprinde următoarele elemente:

* datele de identificare ale părţilor contractante;

* obiectul contractului de mediere;

* durata contractului de mediere (dacă se depăşeşte acest termen iar firma nu găseşte un loc de muncă în condiţiile prevăzute în contract, este obligată să restituie o parte din tariful de mediere);

* obligaţiile furnizorului şi beneficiarului;

* tariful serviciilor de mediere;

* condiţiile în care se poate modifica şi încetează contractul de mediere;

* modul de rezolvare a litigiilor şi data intrării în vigoare a contractului.

Plata către agentul de ocupare a forţei de muncă în străinătate, a unor sume de bani fără încheierea unui contract de mediere, reprezintă un risc major asumat de persoana aflată în căutarea unui loc de muncă.

Dacă tarifele de mediere sunt încasate de la angajatorii străini, agenţii de ocupare a forţei de muncă nu pot pretinde plata acestor servicii şi de la solicitanţii de locuri de muncă. Tariful serviciilor de mediere va fi restituit parţial sau total în situaţia în care agenţii de ocupare a forţei de muncă nu vor reuşi să ofere locuri de muncă în termenul convenit, sau dacă înainte de expirarea duratei contractului de mediere beneficiarul acestui contract renunţă la mediere.

Persoana care semnează un contract de mediere trebuie să citească cu atenţie conţinutul acestui document, să pună întrebări pentru a înţelege care sunt obligaţiile sale şi ale furnizorului serviciului de mediere, precum şi toate celelalte elemente ale contractului. Pentru orice sumă de bani achitată trebuie solicitată chitanţă, importante fiind şi menţiunile făcute pe acest document privind prestaţia efectuată (ce reprezintă plata).

Sunt situaţii în care agenţii de ocupare a forţei de muncă în străinătate solicită, pentru alte servicii decât cele cuprinse în contractul de mediere (întocmire „curriculum vitae„, traducere documente, procesare acte), sume de bani care nu sunt incluse în tariful de mediere. Atenţie, aceşti bani nu vă vor fi returnaţi dacă nu se găseşte un loc de muncă, deoarece agenţii le consideră servicii auxiliare care nu fac parte din activitatea de mediere şi care odată ce au fost prestate trebuie plătite. Deşi legislaţia prevede că agenţii de ocupare a forţei de muncă în străinătate nu pot percepe alte garanţii sau comisioane în afara tarifului de mediere, în cazul unui litigiu va fi dificil să recuperaţi aceşti bani deoarece agentul va motiva că prestaţiile respective au fost efectuate şi că nu fac parte din activitatea de mediere aşa cum este definită de lege.

Sursa: Inspecţia Muncii

comentarii

13 COMENTARII

 1. Buna ziua, am si eu o nelamurire. Vreau sa infiintez o agentie de plasare forta de munca iar eu personal am lucrat in strainatate, cu contract, dar fara nicio intermediere din partea cuiva. In schimb, cand am apelat la intermediari mi-am luatI teapa. Posed spatiu dotat cu tot ce trebuie, este bine plasat, ,,la vedere” ca sa zic asa si mai mult decat atat, detin acest spatiu de vreo 12 ani iar lumea ma cunoaste deja. Ideea e ca peste tot pe unde ma uit vad aceleasi sfaturi: sa detin o banca de data cu joburile din afara si mai ales contracte ferme. Asta inainte chiar sa primesc acreditarile respective. Haideti sa fim seriosi: ma apuc sa investesc in marfa inainte de a avea dreptul de a o vinde? Daca nu primesc acreditarile? Asta nu inteleg eu. In plus, nu gasesc nicaieri informatii despre cum se fac aceste contracte cu firmele din strainatate. Ma deplasez la fiecare in parte? Ma duc in Irlanda, in Anglia, in Danemarca, Norvegia ca sa semnez contracte de intermediere cu ei? Se pot face online? Daca ei imi cer acreditarile si eu nu le am pentru ca trebuie conform legislatiei nostre intai sa fac baza de date, cum fac? Si ar mai fi o problema: ce personal de specialitate e necesar ca sa raspunda la un telefon, sa organizeze o intalnire si sa prezinte cuiva un job si conditiile lui? N-am avut senzatia ca pe unde am fost( si am fost la multe agentii) am discutat cu juristi sau specialisti in probleme de munca dar pot sa jur ca toti ,,specialistii” astia aveau picioare lungi si frumoase, fuste mini si chipuri angelice cu garnitura de 19-20 de ani ca varsta:))) Multummesc mult de tot pentru un eventual raspuns care sa ma ajute si va rog daca se poate, sa-mi explicati punctual ceea ce v-am scris. Imi doresc un raspuns pertinent si avizat de la dvs si nu un link cu un forum unde se contrazic toti intre ei. O zi buna!

 2. si pe mine ma intereseaza aceleas lucruri ca si pe dumneavoastra.am avut cred mai mult de 10 joburi afara si nu imi ia mai mult de doua saptamini sa /mi gasesc un loc de munca daca vreau.niciodata nu am apelat la intermediari nu am avut nevoie,din cite am citit majoritatatea sint tepari si nu se ocupa defapt de intermedieri.cum sint acreditati?? de unde au baza de date??? contracte ce angajatori straini??? probabil ca tot se rezolva ca la romanica …cu spaga apoi tepuiesc o perioada….inchid si apar sub un alt nume in alt oras….si tot asa

  • Da ai dreptate ca si eu am dat bani pentru un loc de munca în strainatate si atît a fost mu am vazut nici bani înapoi si nisc loc de munca deci sunt firme care dau teapa eu am luato de la firma asta.S.C Exclusive Employment Agency S.R.L cu sediul în bucuresti sectorul 2 str. vasile conta nr. 8-10 ap.4 sunt tepari pe bune si nu doar ei ca mai sunt aveti griza

 3. o alta varianta plauzibila si f serioasa sustinuta si sprijinita de un sindicat al salariatilor hotelieri din rodos grecia eu fiind ca persoana de legatura si implicata direct ,solicita forta de munca in industria hoteliera, contracte directe cu angajatorul si supravegheate de sindicat aproximativ 500 de persoane pe sezon fara taxe si comisioane.intrebarea este cum am putea eu si reprezentantul sindicatului sa recrutam acest numar de persoane????

 4. buna ziua! si prin firme de intermedieri se pleaca la munca in strainatate am si eu un cumnat care a plecat cu firma sc.plasare internationala de munca srl, in germania pe un santier si e foarte multumit de conditii.

 5. Bun..Oficiul pentru MIgratia Fortei de munca am inteles ca s-a desfiintat. Ce il inlocuieste?
  Care ar fi primii pasi daca as dori sa-mi deschid o astfel de agentie de plasare a fortei de munca in strainatate?
  MUltumesc.

 6. Buna ziua.
  Sunt angajat de doua luni de zile la o firma romaneasca dar muncesc in germania.
  Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari daca se poate:
  1-dupa doua luni de zile am dreptul la concediu de odihna cu plata dar dupa nu vreau sa mai lucrez la aceasta firma?
  2-vor sa-mi opreasca din bani pentru transportul din romania in germania, este corect?
  3- vor sa-mi opreasca banii pe cazare , este corect?
  4-in prima luna am cerut sa imi dea chitanta in prima luna pentru ca mi-au oprit banii de cazare si au spus ca nu se da asa ceva, este corect?
  5- am cerut sa imi faca acte la adresa unde stateam si au zis ca nu se poate, este corect?
  6-in primele 8(opt) ore de munca eram platit cu 5.9 euro pe ora iar orele suplimentare erau platite cu 3.5 euro, inclusiv toate orele lucrate sambata si duminica erau platite cu 3.5 euro, este corect?

  Va rog frumos daca stie cineva, din punct de vedere legal, daca aceste lucruri sunt legale, iar daca nu unde sa merg pentru a reclama, sau ce ma invatati sa fac!
  Va multumesc si sa-mi scuzati greselile de ortografie!

 7. Buna ziua ma numesc Emanuel Sebastian sunt din Aiud jud Alba Iulia .as avea o antrebare se mai poate face ceva an privinta de ami recupera banii de la 2-ua firme care am dat bani k miau promis ca o sa ma duca dincolo la munca si nimic am luat teapa

 8. Buna seara, am o prietena in Nepal si ar dori sa vina sa lucreze in Romania, va rog ajutati-ma , nu stiu unde sa-i spun sa aplice pentru obtinerea dreptului de munca. Vorbeste perfect engleza. Multumesc . cu stima Sorina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here