24 Noiembrie, 2017

INFOGRAFIC: Contribuţiile sociale în 2018. Ce, cât şi cine plăteşte?

Începând de la 1 ianuarie 2018 intră în vigoare modificările la Codul fiscal privind contribuţiile sociale, acestea urmând a fi transferate către salariaţi. De reţinut faptul că, din actualele contribuții plătite în prezent de salariat și angajator vor rămâne doar 3 – CAS, CASS şi nou introdusa contribuţie asiguratorie pentru muncă.

Puteţi vedea în tabelul şi infograficul din continuare o prezentare succintă a contribuţiilor aplicate de anul viitor, astfel cum sunt prezentate în proiectul de ordonanţă de urgenţă adoptat de către Guvern în cursul acestei săptămâni şi în informările oficiale de presă emise de Executiv. Menţionăm faptul că actul normativ nu a fost încă publicat în Monitorul Oficial.

Infografic_contributii sociale 2018

CE?

CÂT

CINE?

DE REŢINUT

CAS

(asigurări sociale)

 

25% din salariul brut

(pentru condiţii normale de muncă)

datorată de salariat,

plătită de angajator

Se adaugă +4% pentru condiţii deosebite de muncă/ +8% pentru condiţii speciale

CASS

(asigurări sociale de sănătate)

10% din salariul brut

datorată de salariat,

plătită de angajator

 

CAM

(asiguratorie pentru muncă)

2,25% din salariul brut

datorată de angajator,

plătită de angajator

Reprezintă cumulul dintre actualele contribuţii pentru risc de şomaj, accidente de muncă, concedii medicale, creanţe salariale


Extras din comunicatul de presă al Guvernului

“Se stabilește transferul sarcinii fiscale a obligațiilor privind contribuțiile sociale obligatorii datorate de angajator la angajat în cazul veniturilor din salarii și asimilate salariilor, astfel: 

 • CAS și CASS se datorează de către persoanele fizice, respectiv de către angajați, inclusiv în cazul contractelor individuale de muncă cu normă întreagă sau cu timp parţial, pentru care CAS și CASS datorate nu pot fi mai mici decât nivelul contribuţiilor sociale aferente salariului minim brut pe ţară în vigoare în luna pentru care se datorează acestea, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din lună în care contractul a fost activ;

De asemenea, se stabilește o cotă suplimentară de CAS (de 4%, respectiv 8%) pentru condiții deosebite, speciale sau alte condiții de muncă definite potrivit legii. 

Contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) este în cotă de 10%, datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajați sau pentru care există obligația plății contribuţiei de asigurări sociale, potrivit Codului fiscal. 

Actul normativ prevede și modificarea modului de stabilire a CAS și a CASS pentru persoanele fizice care realizează venituri din activități independente [de exemplu: consultanți, experți contabili, medici, persoane fizice autorizate, avocați (numai CASS), notari (numai CASS)] sau alte categorii de venituri. Mai exact, acestea nu mai datorează contribuțiile sociale asupra venitului realizat, ci baza de calcul va fi venitul ales, care, în cazul CAS trebuie să fie cel puțin egal cu salariul minim brut pe țară, iar baza de calcul a CASS va fi salariul minim brut pe țară. 

Se exceptează de la plata CAS persoanele fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale numai pentru veniturile realizate din activități pentru care, potrivit legii, există obligaţia asigurării în aceste sisteme (ex: avocații, notarii, personalul monahal), inclusiv pentru veniturile de natură salarială realizate în domeniile respective (ex. avocații salarizați, etc.). În prezent, excepția se aplică pentru orice venit din salariu și asimilat salariilor, inclusiv persoanelor fizice care au și calitatea de pensionari al unui sistem propriu de asigurări sociale, ceea ce generează inechități față de persoanele care sunt pensionari din sistemul public de pensii.”

Ai nevoie de Codul fiscal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Comentarii

 • Răspunde
  noiembrie 10 2017

  buna ziua .
  ce facilitati (noi) au persoanele cu handicap in noua lege ?
  2017 era scutiti de impozit de 16 acum cu 10% nu se pierde din salar ?

 • Răspunde
  Leonard
  noiembrie 16 2017

  Din 2018, ce contributii sociale plateste un salariat cu CIM de o ora pe luna si un salariu de 200 lei?

 • Răspunde
  gheorghe
  noiembrie 18 2017

  cat v-a fi salariul net la salariul minim de 1900 lei?

Scrie un comentariu