22 Noiembrie, 2019

INFOGRAFIC: Contribuţiile sociale în 2018. Ce, cât şi cine plăteşte?

Începând de la 1 ianuarie 2018 intră în vigoare modificările la Codul fiscal privind contribuţiile sociale, acestea urmând a fi transferate către salariaţi. De reţinut faptul că, din actualele contribuții plătite în prezent de salariat și angajator vor rămâne doar 3 – CAS, CASS şi nou introdusa contribuţie asiguratorie pentru muncă.

Puteţi vedea în tabelul şi infograficul din continuare o prezentare succintă a contribuţiilor aplicate de anul viitor, astfel cum sunt prezentate în proiectul de ordonanţă de urgenţă adoptat de către Guvern în cursul acestei săptămâni şi în informările oficiale de presă emise de Executiv. Menţionăm faptul că actul normativ nu a fost încă publicat în Monitorul Oficial.

Infografic_contributii sociale 2018

CE?

CÂT

CINE?

DE REŢINUT

CAS

(asigurări sociale)

 

25% din salariul brut

(pentru condiţii normale de muncă)

datorată de salariat,

plătită de angajator

Se adaugă +4% pentru condiţii deosebite de muncă/ +8% pentru condiţii speciale

CASS

(asigurări sociale de sănătate)

10% din salariul brut

datorată de salariat,

plătită de angajator

 

CAM

(asiguratorie pentru muncă)

2,25% din salariul brut

datorată de angajator,

plătită de angajator

Reprezintă cumulul dintre actualele contribuţii pentru risc de şomaj, accidente de muncă, concedii medicale, creanţe salariale


Extras din comunicatul de presă al Guvernului

“Se stabilește transferul sarcinii fiscale a obligațiilor privind contribuțiile sociale obligatorii datorate de angajator la angajat în cazul veniturilor din salarii și asimilate salariilor, astfel: 

 • CAS și CASS se datorează de către persoanele fizice, respectiv de către angajați, inclusiv în cazul contractelor individuale de muncă cu normă întreagă sau cu timp parţial, pentru care CAS și CASS datorate nu pot fi mai mici decât nivelul contribuţiilor sociale aferente salariului minim brut pe ţară în vigoare în luna pentru care se datorează acestea, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din lună în care contractul a fost activ;

De asemenea, se stabilește o cotă suplimentară de CAS (de 4%, respectiv 8%) pentru condiții deosebite, speciale sau alte condiții de muncă definite potrivit legii. 

Contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) este în cotă de 10%, datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajați sau pentru care există obligația plății contribuţiei de asigurări sociale, potrivit Codului fiscal. 

Actul normativ prevede și modificarea modului de stabilire a CAS și a CASS pentru persoanele fizice care realizează venituri din activități independente [de exemplu: consultanți, experți contabili, medici, persoane fizice autorizate, avocați (numai CASS), notari (numai CASS)] sau alte categorii de venituri. Mai exact, acestea nu mai datorează contribuțiile sociale asupra venitului realizat, ci baza de calcul va fi venitul ales, care, în cazul CAS trebuie să fie cel puțin egal cu salariul minim brut pe țară, iar baza de calcul a CASS va fi salariul minim brut pe țară. 

Se exceptează de la plata CAS persoanele fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale numai pentru veniturile realizate din activități pentru care, potrivit legii, există obligaţia asigurării în aceste sisteme (ex: avocații, notarii, personalul monahal), inclusiv pentru veniturile de natură salarială realizate în domeniile respective (ex. avocații salarizați, etc.). În prezent, excepția se aplică pentru orice venit din salariu și asimilat salariilor, inclusiv persoanelor fizice care au și calitatea de pensionari al unui sistem propriu de asigurări sociale, ceea ce generează inechități față de persoanele care sunt pensionari din sistemul public de pensii.”

Ai nevoie de Codul fiscal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Comentarii

 • Răspunde
  noiembrie 10 2017

  buna ziua .
  ce facilitati (noi) au persoanele cu handicap in noua lege ?
  2017 era scutiti de impozit de 16 acum cu 10% nu se pierde din salar ?

  • Răspunde
   Luca
   mai 23 2018

   Sunt cu handicap

 • Răspunde
  Leonard
  noiembrie 16 2017

  Din 2018, ce contributii sociale plateste un salariat cu CIM de o ora pe luna si un salariu de 200 lei?

 • Răspunde
  gheorghe
  noiembrie 18 2017

  cat v-a fi salariul net la salariul minim de 1900 lei?

  • Răspunde
   Nicu
   ianuarie 23 2018

   1162 exact!

 • Răspunde
  Vera
  decembrie 14 2017

  Pana acum angajatii care sunt pensionari nu plateau contributia de somaj. Incepand din 01.01.2018 ce se intampla? Pentru pensionari se scade 1% din acel 2.25%?

 • Răspunde
  Vintilica
  ianuarie 1 2018

  Incepand cu ianuarie 2018, presedintele asociatie de proprietari, angajat cu contract de mandat conform legii 230/2007 si program de 2 ore pe zi, cum plateste contributiile la stat.

 • Răspunde
  Nicu
  ianuarie 23 2018

  Pot fi exceptat de la plata CASS, dacă sunt pensionar la limită de vârstă.
  Bineînțeles fiind încadrat în muncă cu CIM.
  Mulțumesc!

  • Răspunde
   ioan
   ianuarie 26 2018

   Sunt pensionar M.A.I. din mai 2017,iar din oct 2017, sunt angajat cu CIM norma intreaga
   Intrebare Daca sunt asigurat la casa de sanatate OPSNAJ si la casa sectoriala de pensii a MAI,pot plati contributii la douac ase de sanatate simultan?
   Acelasi lucru si cu casele de pensii .
   Mai pot avea calitatea de somer pentru a mi se opri din salariu contributii pentru sanatate ?

   • Răspunde
    Iatcu
    iunie 8 2018

    Daca sunt pensionar MAI si sunt asigurata la OPSNAJ si am CIM – 6 ore cu un salar brut de 1450 lei mai platesc asigurari de sanatate

 • Răspunde
  rusu
  februarie 5 2018

  daca un medic de familie s-a pensionat cu 01.12.2017,dar lucreaza in continuare , are obligatia de a platii CAS in anul 2018

 • Răspunde
  Ionut
  februarie 13 2018

  Oare stiti ca statul va FURA? stiti ca la formula de calcul al pensiei conteaza doar valoarea brutului si nu cat se contribuie din brut.De exemplu 2000Ron din 2017 este egal cu 2000Ron din 2018 la contributie la pensie dar in 2018 platiti cu 15% mai mult.Stiti ca marinduse brutu cu totate prostile ei va iau impozit mai mare? TOATE IS MINCIUNI CA DACA COTIZATI CU MAI MULTI BANI AVETI PENSIA MAI MARE, vor doar sa ne faca sclavi

 • Răspunde
  Mihai
  februarie 21 2018

  Buna ziua,
  Va rog daca se poate da un raspuns corect – eu am avut salariul net de 2067 lei pana la sfirsitul anului 2017. Pe luna ianuarie 2018 salariul net a scazut la 2054 lei (mai putin 13 lei). Mentionez ca eu sant si pensionar. Calculul este corect ?

 • Răspunde
  Buzgau
  februarie 22 2018

  Buna ziua, Pana acum angajatii care sunt pensionari nu plateau contributia de somaj. Incepand din 01.01.2018 ce se intampla? Pentru pensionari se scade 1% din acel 2.25%?

 • Răspunde
  Marcela
  martie 6 2018

  Buna ziua!Un pensionar reangajat la o institutie publica cu timp partial,ce contributii plateste?

  • Răspunde
   livia
   august 20 2018

   Asesmeni oricarui angajat daca munceste cu norma intreaga , iar daca munceste cu m norma partiala d e 4 ore i s eaplica alin.52 din art.146 a OUG 79/2017 , adica i s ecalculeaza CAS si CASS la cele 4 ore muncite.

 • Răspunde
  Cecilia-Maria
  aprilie 19 2018

  Cand si cat (adica 25 % din cat) plateste o I.F. contributia la pensie – CAS pentru anul 2018?

 • Răspunde
  livia
  august 20 2018

  Cum plateste angajatorul CAS si CASS „datorat” de angajat ?O mare minciuna deoarece pe flurasul angajatului CAS si CASS sunt oprite din salariul brut al angajatului.Se maschiaza astfel minciuna maririi salariului minim pe economie!

 • Răspunde
  Aurelia
  octombrie 9 2018

  Veniturile reprezentând plăţi compensatorii suportate de angajator se exceptează de la plata contribuţiilor de asigurări pentru şomaj?

 • Răspunde
  Florin
  noiembrie 18 2018

  Sunt pensionar M.A.I. din decembrie 2016, și doresc să mă angajez în mediul privat cu CIM normă întreagă
  Intrebarea mea este: Care sunt contribuțiile lunare pe care trebuie să le plătesc ?
  Vă mulțumesc !!!

 • Răspunde
  lavinia
  decembrie 13 2018

  Buna ziua,

  Ce asigurari se platesc pe contract de mandat?
  Multumesc mult!

 • Răspunde
  Ani
  ianuarie 17 2019

  Buna ziua, as dori sa imi spuneti daca fiind pensionara si angajata cu contract de colaborare incontinuare, mai platesc asigurari sociale si medicale ? Noi oricum platim prin casa de pensii. Mi se pare ca nu este destul de clar. Multumesc.

Scrie un comentariu