Nu mulţi dintre noi ştiu exact care sunt amenzile pentru diverse contravenţii pe care le întâmpinăm aproape zilnic şi la care, de cele mai multe ori, închidem ochii. Fapte precum cerşetoria, tulburarea liniştii (fie că vorbim de vecini zgomoşi, fie de petrecerile private cu muzică dată prea tare), scandalul, apelarea falsă sau abuzivă a numărului unic de urgenţă şi multe alte astfel de aspecte, aflate în directă legătură cu ordinea publică şi normele sociale, sunt sancţionate cu amenzi, conform Legii nr. 61/1991, aflată recent la cea de-a patra republicare. Iată, deci, un infografic util pe acest subiect:
(P) Poţi achiziţiona online forma actualizată la zi (format PDF, MOBI) a Legii nr. 61/1991 de pe Lege5.ro sau te poţi bucura de o informare de top, completă, printr-un abonament special creat pentru tine!
ce alta lege reglementeaza linistea publica legat de comunitati la blocuri stiam ca exista si o lege 4 dar nu aia cu sportul///multumesc
Doar asta este. Şi se aplică indiferent că locuiţi la casă sau la bloc.
Dar ptr hoti din parlament Care fura miliarde,Acestia nu sunt sanktionati ?
Pai Acestia nu sunt vinovato, ptr ca ne obliga sa platim taxi shi inposite
Sa se duc in natia lor la Munca nu sa stea pe scanne shi sa fure miliarde de la amariti
A fost republicata a patra oara aceasta lege si tot incompleta este…Ca si mine am mai citit de sute de cazuri de oameni care au probleme cu latratul cainilor. Nu-mi vine sa cred ca in anul 2014 tot departe suntem legat de civilizatie. As dorii celor care concep aceste legi sa aibe in urechi un aproape permanent latrat de caine. Sa nu mai zic in cazul meu, a trei caini….sa vedem ce legi ar da.
Si asta tot legat de linistea publica este legat, dar nu exista legal nimic care sa rezolve, am facut si eu ca si altii sesizare la politia comunitara si au dat din umeri spunand ca nu au lege pt asa ceva…si asa stau cu latratul in cap de mai bine de trei ani!
Am ascultat muzica la un nivel deloc suparator si muzica culta tin sa precizez si am fost sanctionat pe legea 61 cu 500 lei pt ca asa a vrut organul pt ca i-am precizat ca ora 11 nu se incadreaza in orele de liniste si ca cunosc legea si pe pv,a mai precizat ca sunt recalcitrant .Mentionez ca m-am legitimat la usa si am fost scris pe o agenda dupa care am primit amenda prin posta.Acum este cuvantul lui impotriva cuvantului meu ce e de facut?
Bună ziua,
Potrivit prevederilor legii 61/1991, tulburarea fără drept a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă este sancţionată cu amendă de la 200 la 1000 de lei, indiferent de ora zilei.
Puteţi face plângere împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei (în cel mult 15 zile de la comunicarea acestuia). Plângerea va fi soluţionată de judecătorie.
buna ziua. eu am o problema cu vecina de deasuprea mea, care la ora 23/20 vb cu fiul pe internet cu nivelul combinei atat de tare incat am impresia ca sunt amandoi in casa cu mine, motivand ca la ora aia vine de la serviciu si nu au alta ora la care pot vb.( mentionez ca fiul lucreaza in anglia.) recent m-am intalnit cu dumneaiei pe casa scarii si am rugat-o sa mute calc in alta camera unde nu dormim (sufragerie) si mi-a spus ca in casa ei ea face ce vrea si ca si copilul meu atunci cand era mic facea zgomot noaptea cand era racita sau ii ieseau dintii. mi s-a mai spus de asemenea sa ma mut la casa daca nu-mi convine. alta solutie in afara sa sun la politie mai exista? ca nu as vrea sa ajung asa departe.
Buna seara. Locuiesc la etajul 2 la bloc. vis-a-vis de mine este un depozit care are 4 becuri foarte puternice si imi fac foarte multa lumina in casa si cu draperiile trase. ce pot face legal?
Multumesc.
Locuiesc cu niste vecini pertrecareti iar galagia (muzica) este la ea acasa. De fiecare data cand am mers la ei la usa, mi-au spus ca au voie sa dea muzica la maxim, ca doar nu este ora 22.00. As vrea sa stiu daca poti asculta muzica la intensitatea maxima ziua, in afara intervalului orar. Sotul meu lucreaza si noaptea, iar cand vine dimineata acasa nu se poate odihni din cauza muzicii. Am ajuns sa nu mai avem putere sa ne mai certam. De fiecarea data cand ii rugam sa dea muzica mai incet imi spun acelas lucru: ca au voie sa asculte muzica ziua la ce nivel vor. Tin sa precizez ca nu suntem la o varsta inaintata si am avea noi o problema.
Va rog, daca poate sa-mi spuna cineva ce putem face in acaeasta situatie pt. ca am ajuns sa nu ma mai pot odihni in propria casa.
Locuiesc intr-o casa situata langa o biserica unde sunt montate difuzoare afara si in fiecare dimineata la ora 7.30 se face slujba cu sonorul la max. si tine cam o ora. Lucrez si noaptea si cam la ora 7-7.15 ajung sa ma culc, dar din cauza galagiei nu ma pot odihni. Este legal ceea ce se intamla? Ce pot face in aceasta situatie?
Referitor la problema cu latratul excesiv al câinelui vecinului mă confrunt şi eu. Acest proprietar detine un ciobanesc german, care în anumite zile, latră continuu. Ceia ce este ciudat, acest patruped nu latră la pisici sau alte veţuitoare din curte, ci doar atunci când îşi vede stâpânii. Cum cel puţin unul dintre aceştia se află mai tot timpul ziua în curte, vă daţi seama cu ce situaţie mă confrunt. Referitor la art. 2 pct. 25 din Legea 61/1991, unde este menţionat că, tulburarea, fără drept, a liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă. În această situaţie nu este specificat expres larma să fie produsă de persoane. Având în vedere că acest animal are proprietar, consider că şi acesta are o responsabilitate. De asemenea, la art. 1375 din Codul civil este menţionat că, Proprietarul unui animal sau cel care se servește de el răspunde, independent de orice culpă, de prejudiciul cauzat de animal, chiar dacă acesta a scăpat de sub paza sa.