18 Februarie, 2020

INFOGRAFIC: Amenzile pentru încălcarea ordinii şi liniştii publice

Nu mulţi dintre noi ştiu exact care sunt amenzile pentru diverse contravenţii pe care le întâmpinăm aproape zilnic şi la care, de cele mai multe ori, închidem ochii. Fapte precum cerşetoria, tulburarea liniştii (fie că vorbim de vecini zgomoşi, fie de petrecerile private cu muzică dată prea tare), scandalul, apelarea falsă sau abuzivă a numărului unic de urgenţă şi multe alte astfel de aspecte, aflate în directă legătură cu ordinea publică şi normele sociale, sunt sancţionate cu amenzi, conform Legii nr. 61/1991, aflată recent la cea de-a patra republicare. Iată, deci, un infografic util pe acest subiect: 

16. Ordine Liniste Publica(P) Poţi achiziţiona online forma actualizată la zi (format PDF, MOBI) a Legii nr. 61/1991 de pe Lege5.ro sau te poţi bucura de o informare de top, completă, printr-un abonament special creat pentru tine!

comentarii

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Comentarii

 • Răspunde
  ioan
  martie 14 2014

  ce alta lege reglementeaza linistea publica legat de comunitati la blocuri stiam ca exista si o lege 4 dar nu aia cu sportul///multumesc

 • Răspunde
  Anton
  martie 14 2014

  Dar ptr hoti din parlament Care fura miliarde,Acestia nu sunt sanktionati ?
  Pai Acestia nu sunt vinovato, ptr ca ne obliga sa platim taxi shi inposite
  Sa se duc in natia lor la Munca nu sa stea pe scanne shi sa fure miliarde de la amariti

 • Răspunde
  Cristi
  mai 16 2014

  A fost republicata a patra oara aceasta lege si tot incompleta este…Ca si mine am mai citit de sute de cazuri de oameni care au probleme cu latratul cainilor. Nu-mi vine sa cred ca in anul 2014 tot departe suntem legat de civilizatie. As dorii celor care concep aceste legi sa aibe in urechi un aproape permanent latrat de caine. Sa nu mai zic in cazul meu, a trei caini….sa vedem ce legi ar da.
  Si asta tot legat de linistea publica este legat, dar nu exista legal nimic care sa rezolve, am facut si eu ca si altii sesizare la politia comunitara si au dat din umeri spunand ca nu au lege pt asa ceva…si asa stau cu latratul in cap de mai bine de trei ani!

 • Răspunde
  cata
  octombrie 24 2014

  Am ascultat muzica la un nivel deloc suparator si muzica culta tin sa precizez si am fost sanctionat pe legea 61 cu 500 lei pt ca asa a vrut organul pt ca i-am precizat ca ora 11 nu se incadreaza in orele de liniste si ca cunosc legea si pe pv,a mai precizat ca sunt recalcitrant .Mentionez ca m-am legitimat la usa si am fost scris pe o agenda dupa care am primit amenda prin posta.Acum este cuvantul lui impotriva cuvantului meu ce e de facut?

  • Răspunde
   octombrie 24 2014

   Bună ziua,

   Potrivit prevederilor legii 61/1991, tulburarea fără drept a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă este sancţionată cu amendă de la 200 la 1000 de lei, indiferent de ora zilei.

   Puteţi face plângere împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei (în cel mult 15 zile de la comunicarea acestuia). Plângerea va fi soluţionată de judecătorie.

 • Răspunde
  camelia
  decembrie 19 2014

  buna ziua. eu am o problema cu vecina de deasuprea mea, care la ora 23/20 vb cu fiul pe internet cu nivelul combinei atat de tare incat am impresia ca sunt amandoi in casa cu mine, motivand ca la ora aia vine de la serviciu si nu au alta ora la care pot vb.( mentionez ca fiul lucreaza in anglia.) recent m-am intalnit cu dumneaiei pe casa scarii si am rugat-o sa mute calc in alta camera unde nu dormim (sufragerie) si mi-a spus ca in casa ei ea face ce vrea si ca si copilul meu atunci cand era mic facea zgomot noaptea cand era racita sau ii ieseau dintii. mi s-a mai spus de asemenea sa ma mut la casa daca nu-mi convine. alta solutie in afara sa sun la politie mai exista? ca nu as vrea sa ajung asa departe.

 • Răspunde
  Alin
  februarie 3 2015

  Buna seara. Locuiesc la etajul 2 la bloc. vis-a-vis de mine este un depozit care are 4 becuri foarte puternice si imi fac foarte multa lumina in casa si cu draperiile trase. ce pot face legal?
  Multumesc.

 • Răspunde
  Ionela
  februarie 7 2015

  Locuiesc cu niste vecini pertrecareti iar galagia (muzica) este la ea acasa. De fiecare data cand am mers la ei la usa, mi-au spus ca au voie sa dea muzica la maxim, ca doar nu este ora 22.00. As vrea sa stiu daca poti asculta muzica la intensitatea maxima ziua, in afara intervalului orar. Sotul meu lucreaza si noaptea, iar cand vine dimineata acasa nu se poate odihni din cauza muzicii. Am ajuns sa nu mai avem putere sa ne mai certam. De fiecarea data cand ii rugam sa dea muzica mai incet imi spun acelas lucru: ca au voie sa asculte muzica ziua la ce nivel vor. Tin sa precizez ca nu suntem la o varsta inaintata si am avea noi o problema.
  Va rog, daca poate sa-mi spuna cineva ce putem face in acaeasta situatie pt. ca am ajuns sa nu ma mai pot odihni in propria casa.

 • Răspunde
  Adrian
  iunie 9 2015

  Locuiesc intr-o casa situata langa o biserica unde sunt montate difuzoare afara si in fiecare dimineata la ora 7.30 se face slujba cu sonorul la max. si tine cam o ora. Lucrez si noaptea si cam la ora 7-7.15 ajung sa ma culc, dar din cauza galagiei nu ma pot odihni. Este legal ceea ce se intamla? Ce pot face in aceasta situatie?

Scrie un comentariu