În şedinţa din 29 octombrie, Senatul a adoptat, în calitate de Cameră decizională, proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară.
Actul normativ adoptat de senatori (104 voturi „pentru”, 6 voturi „împotrivă”, 14 abţineri) creează cadrul legal necesar pentru înfiinţarea unor tribunale specializate în domeniile societăţi, registrul comerţului, concurenţă neloială şi insolvenţă.
Astfel, potrivit ministrului justiţiei, Robert Cazanciuc, cauzele între profesionişti vor putea fi judecate într-un timp cât mai scurt de magistraţi specializaţi, degrevaţi de alte obligaţii.
Încă de la preluarea mandatului am subliniat importanţa pe care trebuie să o acordăm mediului de afaceri, iar un astfel de tribunal specializat la nivelul Municipiului Bucureşti este un ajutor acordat atât comunităţii de afaceri, cât şi justiţiabililor în general. Cauzele între profesionişti vor fi judecate de magistraţi specializaţi, degrevaţi de alte obligaţii şi, sperăm, într-un timp cât mai scurt, iar această reducere a numărului de dosare pe judecător va însemna şi eficientizarea activităţii Tribunalului Bucureşti, a declarat Robert Cazanciuc, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Justiţiei (MJ).
Tribunalele spcializate vor fi înfiinţate în mai multe localităţi din ţară, acest aspect urmând să fie stabilit ulterior de MJ.

Proiectul de lege a fost aprobat de Guvern în şedinţa din 11 septembrie şi apoi adoptat de deputaţi în şedinţa din 24 septembrie.

Pentru a intra în vigoare, noul act normativ trebuie promulgat prin decret de către preşedintele ţării şi apoi publicat în Monitorul Oficial.

Surse: Senatul României, Ministerul Justiţiei

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here