Fostul guvern a propus mărirea cu peste 50% a indemnizațiilor lunare pentru invalizii, veteranii și văduvele de război, printr-o propunere legislativă aflată în dezbatere publică la Camera Deputaților, pentru vot final, după ce a fost adoptată deja de prima cameră, Senatul.

Proiectul de lege privind aprobarea OUG nr. 92/2016 pentru modificarea art.1 din Legea nr. 49/1991 privind acordarea de indemnizaţii şi sporuri invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război şi pentru stabilirea unor măsuri privind drepturile prevăzute la art.11 din Legea nr. 44/1994 privind veteranii de război, este argumentat prin faptul că aceste indemnizații nu au mai fost majorate din anul 2008, iar în multe cazuri, ele reprezintă singurul venit pe care îl mai au aceste categorii de persoane:

“Valoarea scăzută a indemnizațiilor și a sporurilor actuale nu permite menținerea unui nivel de trai decent beneficiarilor acestor drepturi, față de care statul și societatea au datoria morală de a se întoarce cu recunoștință.”

Legea nr. 49/1991 privind acordarea de indemnizații și sporuri invalizilor, veteranilor și văduvelor de război. Art. I. Invalizilor de război, veteranilor de război și văduvelor de război li se acordă o indemnizație după cum urmează:

a) Invalizilor de război:

– 259 de lei lunar, pentru marii mutilați și cei încadrați în gradul I de invaliditate;

– 231 de lei lunar, pentru cei încadrați în gradul II de invaliditate;

– 196 de lei lunar, pentru cei încadrați în gradul III de invaliditate.

b) Veteranilor de război:

– 161 de lei lunar.

c) Văduvelor de război, dacă nu s-au recăsătorit:

– 161 de lei lunar.

Art. II . La data intrării în vigoare a prezentei, drepturile prevăzute de art. 11 din Legea nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum și unele drepturi ale invalizilor și văduvelor de război, republicată, cu modificările și completările ulterioare, care se raportează la indemnizația de veteran de război, rămân la nivelul aflat în plată pentru luna octombrie 2016.

Proiectul de lege al fostului guvern a fost adoptat de Senat pe 8 februarie, prin depășirea termenului de adoptare, așa că dezbaterea publică a acestuia va avea loc doar în Camera Deputaților, forul decizional.

Ai nevoie de Legea nr. 49/1991 privind acordarea de indemnizații și sporuri invalizilor, veteranilor și văduvelor de război? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here