Şeful statului a semnat decretul de promulgare pentru legea privind concediul şi indemnizaţia pentru mame, astfel că actul normativ va intra în curând în vigoare. Premierul Dacian Cioloş anunţase că nu sunt bani prevăzuţi pentru indemnizaţii în plus, dar preşedintele Klaus Iohannis a atras atenţia Guvernului că este o lege pro-activă şi foarte importantă pentru România, aşa că trebuie căutate soluţii pentru a o aplica repede.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, la finalul lunii martie, proiectul de lege prin care se elimină plafonul maxim al indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului şi prin care se stabileşte că indemnizaţia va fi acordată până când copilul împlineşte doi ani.

Unul dintre articolele modificate se referă la persoanele care beneficiază de concediul de îngrijire a copilului timp de doi ani, sau timp de 3 ani pentru copii cu handicap – femeile care au realizat minim 12 luni venituri supuse impozitului.

În acelaşi proiect legislativ a fost votat şi articolul care prevede ca indemnizația lunară pentru creșterea copilului să fie de 85% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, lucrate din ultimii doi ani, anterior datei nașterii copilului.

De asemenea, indemnizația minimă nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară garantat, iar plafonul maxim, de 3.400 de lei, pentru indemnizația pentru creșterea copilului, a fost eliminat.

Şi opțiunea pentru mame de a sta acasă ori un an, ori doi ani a fost eliminată, concediul fiind calculat până când copilul împlinește doi ani.

Mamele care se întorc la lucru înainte de perioada de doi ani beneficiază de veniturile supuse impozitării, adică de salarii, la care se adaugă un “stimulent de inserție”, în cuantum lunar de 50% din indemnizația minimă garantată.

Prevederile legii ar urma să intre în vigoare pe 1 iulie 2016.  

Ai nevoie de OUG nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

1 COMENTARIU

  1. Intrebarea mea ar fi daca beneficiaza de prevederile acestei legi si mamele care au intrat in ingrijire copil pana la varsta de 2 ani pana acum (aprilie 2016) sau doar mamele care vor intra de la data de 01.07.2016?

  2. Si intrebarea mea este de ce se face o asemenea discriminare pe care nu o vede nimeni si anume referitor la mamele care in ultimele 12 luni nu au gasit un loc de munca dar au lucrat inainte 10 ani sa spunem si a cotizat la stat sa nu primeasca doar 200 lei iar cele care au avut norocul sa aiba pile etc. si salariu mare sa primeasca mult mai mult.S-ar putea ca tot mai multe mame sa fie angajate fictiv cu salarii de mii de euro.Copilul lor mananca mai mult ca cel care primeste 200 lei pe luna?De ce nu dati atunci si alocatii in functie de venit,si salarii in raport cu preturile si dezamagirile continua.Daca s-ar gasi oameni inteligenti in conducere ar veni cineva cu propunerea sa se dea la toate mamele aceeasi suma de bani lunar timp de doi ani indiferent daca au lucrat inainte cu un an sau cu 5 sau cu10 exista o baza de date si se pot face anumite calcule.Bataie de joc si nepasare fata de cetatenii care v-au ales!RUSINE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here