Indemnizatiile de somaj tehnic au fost decontate de la bugetul de stat până la finalul lunii iunie 2021, iar prin OUG 111/2021, a fost reintrodusă această măsură. 

Aşadar, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență și până la 31 decembrie 2021, pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, indemnizațiile de care beneficiază salariații se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat și se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021 nr. 16/2021.

Indemnizația se calculează pentru numărul de zile în care activitatea a fost suspendată, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2021 şi este supusă impozitării și plății contribuțiilor sociale obligatorii.

ATENŢIE: În situația în care un angajat are încheiate mai multe contracte individuale de muncă din care cel puțin un contract este activ, acesta nu beneficiază de indemnizația respectivă.

În situația în care un angajat are încheiate mai multe contracte individuale de muncă și toate sunt, acesta beneficiază de indemnizația aferentă contractului individual de muncă cu drepturile salariale cele mai avantajoase.

Pentru acordarea sumelor necesare plății indemnizației angajatorii depun online, la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, precum și a municipiului București în raza cărora își au sediul social

  • o cerere semnată și datată de reprezentantul legal
  • declarație pe propria răspundere
  • lista persoanelor care urmează să beneficieze de această indemnizație, asumată de reprezentantul legal al angajatorului, conform modelului care va fi aprobat prin ordin al ministrului muncii și protecției sociale în termen de 10 zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, la propunerea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, și publicat în Monitorul Oficial.

Plata din bugetul asigurărilor pentru șomaj a indemnizațiilor se face în cel mult 15 zile de la depunerea documentelor.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here