20 August, 2019

Indemnizații majorate pentru foștii deținuți politici și copiii acestora

Parlamentul a adoptat, definitiv, pe 6 iulie, proiectul de lege care stabilește ca indemnizațiile deținuților politici să fie de 700 de lei pentru fiecare an de suferințe din cauze politice, dar și acordarea unor indemnizații copiilor persoanelor care au avut de suferit din motive politice, au fost deportate în străinătate ori constituite în prizonieri.

Actele normative actuale prevedeau indemnizații mai mici pentru foștii deținuți și beneficii doar pentru soția/soțul supraviețuitor.

Proiectul de lege adoptat modifică și completează Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri şi Ordonanţa Guvernului nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 şi până la 6 martie 1945 din motive etnice.

La articolul 1 alineatul (1), după litera e) se introduce o nouă literă, litera f), cu următorul cuprins:

f) a participat în acţiuni de împotrivire cu arma în mână şi de răsturnare prin forţă a regimului comunist până la data de 31 decembrie 1964.

La articolul 4, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins :

Art. 4. – (1) Persoanele care s-au aflat în situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a), b), e) şi f) şi alin. (2) au dreptul la o indemnizaţie lunară de 700 lei pentru fiecare an de detenţie, strămutare în alte localităţi, deportare în străinătate sau prizonierat, indiferent dacă sunt sau nu sunt pensionate.”

La articolul 4, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins :

(4) Indemnizaţiile acordate în baza prezentei legi sunt neimpozabile şi nu se iau în calcul la stabilirea altor drepturi potrivit legii.

La articolul 5, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:

Art. 5. – (1) Soţul/Soţia celui decedat în luptele cu organele de represiune comunistă, în răscoale ţărăneşti ori decedat, din categoria celor dispăruţi sau exterminaţi în timpul detenţiei, internaţi abuziv în spitale de psihiatrie, deportaţi, prizonieri sau cărora li s-a stabilit domiciliu obligatoriu, are dreptul la o indemnizaţie lunară de 700 lei neimpozabilă, dacă ulterior nu s-a recăsătorit.

Beneficiarii acestor indemnizații vor putea fi scutiți de taxe și impozite locale, în funcție de deciziile proprii ale autorităților respective.

La articolul 8, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu următorul cuprins:

(11) Persoanele aflate în una din situaţiile prevăzute la art. 1 pot fi scutite de la plata impozitelor şi taxelor locale, prin hotărâre a consiliului local.

După articolul 14 se introduce un nou articol, articolul 141, cu următorul cuprins:

Art. 141. – Consiliile locale ale municipiilor pe raza cărora funcţionează filiale sau subfiliale ale Asociaţiilor Foştilor Deţinuţi Politici şi/sau ale Deportaţilor, ori sediile centrale ale acestora, pot atribui spaţii corespunzătoare cu scutire de la plata impozitelor, taxelor şi chiriilor pe perioada existenţei acestora.

 Proiectul de lege adoptat a fost trimis președintelui Klaus Iohannis spre promulgare.

Ai nevoie de Decretul-lege nr. 118/1990? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Comentarii

 • Răspunde
  Indemnizatia Persoanelor Persecutate
  iulie 25 2019

  Salut.
  Este un mesaj gresit.
  Greseala consta in faptul ca ati introdus legii un capitol inexistent- copiii persoanelor cu drept al acestei legi nu vor beneficia de nici un drept….a fost o idee dar nu s-a materializat.
  Multumesc

  • Răspunde
   Maria
   iulie 26 2019

   Buna ziua.Puteti sa mi spuneti daca si copii detinutilor politici au dreptul la indemnizatie?

  • Răspunde
   vio
   iulie 28 2019

   ne au mintit si de data aceasta. puteau pune o suma simbolica pentru suferinte le parintilor nostri si pentru noi copiii.speram sa indrepte aceasta gresala cat mai curand;

 • Răspunde
  ILEANA MICSA
  iulie 26 2019

  NOI ,COPIII URMASI PE 12 IUNIE AM FACUT PARTE DIN PLX225/2019 AM PRIMIT VOTUL A 249 DE PARLAMENTARI DAR PE 24 IUNIE S-A DUS SOLOMON ADRIAN CA O VIJELIE SI A CERUT CA TEZA A ii A ADICA NOI COPIII URMASI SA FIM SCOSI DIN PROIECTUL DE LEGE PLX 225/2019 SI AM FOST SCOSI DIN LEGE PRIN VOTUL A 114 PARLAMENTARI,VI SE PARE CORECT ESTE IN TEMEIUL LEGII ????

 • Răspunde
  Stefan
  iulie 27 2019

  Salut. Se știe și motivul pentru care nu s-a materializat?
  Mulțumesc

 • Răspunde
  Cerasela
  iulie 27 2019

  In titlu scrieți despre copii iar in corpul textului nici vorba de așa ceva

 • Răspunde
  iulie 29 2019

  Buna ziua.Sinteti informat greșit în cazul foștilor deținuți politici.In data de 25 Iulie 2019 s-a promulgat și modificat articolul 4 la L118/2019 și a fost publicat ,cu următorul cuprins,,copii foștilor deținuți au fost incluși alaturi de soția supraviețuitoare,și vor primi o indemnizație reparatorie in cuantumul unui salariu minim brut pe economie”.Este exact ceea ce s-a modificat și promulgat in această lege alaturi de includerea in această categorie a ,,strămutaților și prizonierilor”.Sint fiica de fost deținut politic,am lucrat că avocat ,acum sint jurist,credeti-ma că spun adevărul.Voi publică pe site-ul meu actele necesare pentru întocmirea dosarelor,pt.a ajuta oamenii.

  • Răspunde
   Elena
   iulie 31 2019

   Bună ziua,
   Sunt fiica de fost detinut politic si m-ar interesa și pe mine ce acte ar trebui pentru a beneficia de indemnizatia prevăzută în L 225
   Vă mulțumesc , anticipat…

  • Răspunde
   Florian Leon
   iulie 31 2019

   Sarut mana. Care este situl Dvs. sau cum va putem contacta. Multumesc

  • Răspunde
   Mates
   august 1 2019

   Buna ziua sunt fiul
   Unui fost detinut politic,oare ramane indemnizatia,sau o scosoo penali astia?? Va multumesc

 • Răspunde
  iulie 29 2019

  De asemenea se referă și la modificarea OUG 105/1999 .

 • Răspunde
  Ecaterina
  iulie 30 2019

  Bună ziua .Nu știu cum se va face .Una a aprobat Președintele și alta au redactat pe site .Ori Președintele nu se uita la ce promulgă,sau parlamentarii au făcut asta ,fara știrea fundului .Sunt avocat și jurist și nu mai înțeleg nimic.

 • Răspunde
  Ecaterina
  iulie 30 2019

  Fiind avocat de meserie,și jurist nu pot spune decit atît,referitor la modificarea art 4 din L118/1990,ce au mai modificat atunci ,daca acest articol anunțat cu “aplomb”,ca modificat și promulgat,exista in lege tot in forma inițială?Minciuni și iar minciuni .Este grav ,cînd un guvern de ,,incompetenți” ,conduc tara .Eu una nu mai am încredere .Că om al legii cum pot apăra eu pe cineva ,cînd legile statului astăzi sunt și,a doua zi dispar .Monitorul Oficial a devenit apanajul mediocrității?Mergem spre dezastru.

  • Răspunde
   Ernest
   august 5 2019

   Dezastrul este deja prezentul sub acest guvern incompetent !!

 • Răspunde
  Maria
  iulie 30 2019

  Bună.
  Îmi puteți trimite link-ul site-lui d-voastra.

 • Răspunde
  Alex
  iulie 30 2019

  Bună ziua,Doamna Eca…., concluzionând, copiii foștilor deținuți politici primesc sau nu drepturi și dacă da, care va fi cuantumul lunar al acestora și de când se acorda? Totodată, va rog respectuos sa ne ajutați cu procedura și actele necesare și unde trebuie ele depuse.Dacă se acorda aceste drepturi, sumele respective vor fi primite și retroactiv, de la data promulgării legii, pana în momentul soluționării cererii?Sper ca ne puteți ajuta cu cât mai multe informatii.Cu stima, P.A.

Scrie un comentariu