28 Ianuarie, 2020

Indemnizații majorate pentru foștii deținuți politici și copiii acestora

Parlamentul a adoptat, definitiv, pe 6 iulie, proiectul de lege care stabilește ca indemnizațiile deținuților politici să fie de 700 de lei pentru fiecare an de suferințe din cauze politice, dar și acordarea unor indemnizații copiilor persoanelor care au avut de suferit din motive politice, au fost deportate în străinătate ori constituite în prizonieri.

Actele normative actuale prevedeau indemnizații mai mici pentru foștii deținuți și beneficii doar pentru soția/soțul supraviețuitor.

Proiectul de lege adoptat modifică și completează Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri şi Ordonanţa Guvernului nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 şi până la 6 martie 1945 din motive etnice.

La articolul 1 alineatul (1), după litera e) se introduce o nouă literă, litera f), cu următorul cuprins:

f) a participat în acţiuni de împotrivire cu arma în mână şi de răsturnare prin forţă a regimului comunist până la data de 31 decembrie 1964.

La articolul 4, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins :

Art. 4. – (1) Persoanele care s-au aflat în situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a), b), e) şi f) şi alin. (2) au dreptul la o indemnizaţie lunară de 700 lei pentru fiecare an de detenţie, strămutare în alte localităţi, deportare în străinătate sau prizonierat, indiferent dacă sunt sau nu sunt pensionate.”

La articolul 4, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins :

(4) Indemnizaţiile acordate în baza prezentei legi sunt neimpozabile şi nu se iau în calcul la stabilirea altor drepturi potrivit legii.

La articolul 5, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:

Art. 5. – (1) Soţul/Soţia celui decedat în luptele cu organele de represiune comunistă, în răscoale ţărăneşti ori decedat, din categoria celor dispăruţi sau exterminaţi în timpul detenţiei, internaţi abuziv în spitale de psihiatrie, deportaţi, prizonieri sau cărora li s-a stabilit domiciliu obligatoriu, are dreptul la o indemnizaţie lunară de 700 lei neimpozabilă, dacă ulterior nu s-a recăsătorit.

Beneficiarii acestor indemnizații vor putea fi scutiți de taxe și impozite locale, în funcție de deciziile proprii ale autorităților respective.

La articolul 8, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu următorul cuprins:

(11) Persoanele aflate în una din situaţiile prevăzute la art. 1 pot fi scutite de la plata impozitelor şi taxelor locale, prin hotărâre a consiliului local.

După articolul 14 se introduce un nou articol, articolul 141, cu următorul cuprins:

Art. 141. – Consiliile locale ale municipiilor pe raza cărora funcţionează filiale sau subfiliale ale Asociaţiilor Foştilor Deţinuţi Politici şi/sau ale Deportaţilor, ori sediile centrale ale acestora, pot atribui spaţii corespunzătoare cu scutire de la plata impozitelor, taxelor şi chiriilor pe perioada existenţei acestora.

 Proiectul de lege adoptat a fost trimis președintelui Klaus Iohannis spre promulgare.

Ai nevoie de Decretul-lege nr. 118/1990? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Comentarii

 • Răspunde
  Indemnizatia Persoanelor Persecutate
  iulie 25 2019

  Salut.
  Este un mesaj gresit.
  Greseala consta in faptul ca ati introdus legii un capitol inexistent- copiii persoanelor cu drept al acestei legi nu vor beneficia de nici un drept….a fost o idee dar nu s-a materializat.
  Multumesc

  • Răspunde
   Maria
   iulie 26 2019

   Buna ziua.Puteti sa mi spuneti daca si copii detinutilor politici au dreptul la indemnizatie?

  • Răspunde
   vio
   iulie 28 2019

   ne au mintit si de data aceasta. puteau pune o suma simbolica pentru suferinte le parintilor nostri si pentru noi copiii.speram sa indrepte aceasta gresala cat mai curand;

 • Răspunde
  ILEANA MICSA
  iulie 26 2019

  NOI ,COPIII URMASI PE 12 IUNIE AM FACUT PARTE DIN PLX225/2019 AM PRIMIT VOTUL A 249 DE PARLAMENTARI DAR PE 24 IUNIE S-A DUS SOLOMON ADRIAN CA O VIJELIE SI A CERUT CA TEZA A ii A ADICA NOI COPIII URMASI SA FIM SCOSI DIN PROIECTUL DE LEGE PLX 225/2019 SI AM FOST SCOSI DIN LEGE PRIN VOTUL A 114 PARLAMENTARI,VI SE PARE CORECT ESTE IN TEMEIUL LEGII ????

  • Răspunde
   Mario
   septembrie 1 2019

   Da, este corect. La muncă, nu la întins mîna!
   Nici copii revoluționarilor din 1989 nu au drepturi. Revoluționarii înșiși da, că se consideră că au făcut ceva folositor societății, dar copii lor nu.

 • Răspunde
  Stefan
  iulie 27 2019

  Salut. Se știe și motivul pentru care nu s-a materializat?
  Mulțumesc

 • Răspunde
  Cerasela
  iulie 27 2019

  In titlu scrieți despre copii iar in corpul textului nici vorba de așa ceva

 • Răspunde
  iulie 29 2019

  Buna ziua.Sinteti informat greșit în cazul foștilor deținuți politici.In data de 25 Iulie 2019 s-a promulgat și modificat articolul 4 la L118/2019 și a fost publicat ,cu următorul cuprins,,copii foștilor deținuți au fost incluși alaturi de soția supraviețuitoare,și vor primi o indemnizație reparatorie in cuantumul unui salariu minim brut pe economie”.Este exact ceea ce s-a modificat și promulgat in această lege alaturi de includerea in această categorie a ,,strămutaților și prizonierilor”.Sint fiica de fost deținut politic,am lucrat că avocat ,acum sint jurist,credeti-ma că spun adevărul.Voi publică pe site-ul meu actele necesare pentru întocmirea dosarelor,pt.a ajuta oamenii.

  • Răspunde
   Elena
   iulie 31 2019

   Bună ziua,
   Sunt fiica de fost detinut politic si m-ar interesa și pe mine ce acte ar trebui pentru a beneficia de indemnizatia prevăzută în L 225
   Vă mulțumesc , anticipat…

   • Răspunde
    Maria
    august 22 2019

    Bună ziua. Eu am fost deportata in satul Mazareni Ianca.Va rog sa mi spuneti daca copii mei benegiciaza de indemnizatie.Astept raspune .Multumesc

  • Răspunde
   Florian Leon
   iulie 31 2019

   Sarut mana. Care este situl Dvs. sau cum va putem contacta. Multumesc

  • Răspunde
   Mates
   august 1 2019

   Buna ziua sunt fiul
   Unui fost detinut politic,oare ramane indemnizatia,sau o scosoo penali astia?? Va multumesc

  • Răspunde
   ADRIANA VASILE
   august 21 2019

   Eca…., despre ce site vorbesti, vrem si noi sa beneficiem de indemnizatie te rog sa ne lasi un site aicisa-l putem accesa.Multumim!

  • Răspunde
   Maria
   august 22 2019

   Ce acte si unde trebuiesc depuse.probabil la casa de pensii?

  • Răspunde
   Constanta
   septembrie 18 2019

   Buna ziua,
   Si eu sunt fiica de detinut politic si dupa ce am citit legea publicata in M.O nr.625/26 iulie 2019, copii sunt scosi din textul legii.Nu inteleg nimic.Va rog sa-mi spuneti ce trebuie sa facem pentru a castiga niste drepturi care ni se cuvin.Va multumesc anticipat!.

  • Răspunde
   valentina
   octombrie 22 2019

   Buna ziua, va rog daca puteti sa-mi dati si mie detalii referitor la legea118/2019,caci si eu sunt fica unui detinut politic,si as vre sa vad ce acte as avea nevoie pentru aceste despagubire,deoarece e dreptul nostru, Va multumesc si astept un raspuns daca puteti sa sa ni-l dati. Cu respect x

  • Răspunde
   valentina
   octombrie 30 2019

   sa ma informati de ce acte am nevoie la dosar,varog mult.

  • Răspunde
   Constanta
   noiembrie 3 2019

   Bună seara, doamna Ecaterina va rog sa ne unim și sa luptam pentru drepturile noastre, deoarece și noi suntem victime ale regimului comunist. Știți cumva o dacă au apărut normele la Lg. Cu despăgubiri. As dori sa ne cunoaștem personal. Nr. Meu de telefon x.

  • Răspunde
   DRAGOIU
   noiembrie 4 2019

   SUNT FICA DE FOST DETINUT POLITIC SI LA TOTI LE-AS DORI SA TRAIASCA NUMAI UN AN DE ZILE COPILARIA MEA CU TATA LA INCHISOARE.

  • Răspunde
   coman
   noiembrie 12 2019

   Sarutmana D-na E. !Numele meu este C., am domiciliul in Bucuresti si am gasit la rubrica Comentarii despre modificarea Decret Lege 118 / 1990, partea de acordare a Indemnizatiei pentru copiii fostilor detinuti politici.Mama mea este beneficiara a Legii 118 / 1990 in calitate de fost detinut politic pentru perioada Iulie 1950 – Iulie 1956.Va rog frumos sa ne ajutati ( contra cost ), pe mine si fratele meu, in ceea de priveste consilierea pentru depunerea documentatiei de obtinere a indemnizatiei conform prevederilor ale Decret Lege Nr. 118 / 1990 modificat ( actualizat in cursul acestui an ), care au fost promulgate de Presedintele Romaniei, in cursul acestui an. Va multumesc, C.!

  • Răspunde
   Delia
   decembrie 11 2019

   Sunt fiica de fost deținut politic am depus acte in acest sens la filiala Adfr Brașov dar nu am primit nici o informare cu privire la demersul meu.Daca puteți să mă ajutați în demersul de a obține drepturile cuvenite .Va mulțumesc.

 • Răspunde
  iulie 29 2019

  De asemenea se referă și la modificarea OUG 105/1999 .

 • Răspunde
  Ecaterina
  iulie 30 2019

  Bună ziua .Nu știu cum se va face .Una a aprobat Președintele și alta au redactat pe site .Ori Președintele nu se uita la ce promulgă,sau parlamentarii au făcut asta ,fara știrea fundului .Sunt avocat și jurist și nu mai înțeleg nimic.

  • Răspunde
   ADRIANA VASILE
   august 21 2019

   Buna,

   Cum pot lua legatura cu tine, am inteles ca esti avaocat ..

 • Răspunde
  Ecaterina
  iulie 30 2019

  Fiind avocat de meserie,și jurist nu pot spune decit atît,referitor la modificarea art 4 din L118/1990,ce au mai modificat atunci ,daca acest articol anunțat cu “aplomb”,ca modificat și promulgat,exista in lege tot in forma inițială?Minciuni și iar minciuni .Este grav ,cînd un guvern de ,,incompetenți” ,conduc tara .Eu una nu mai am încredere .Că om al legii cum pot apăra eu pe cineva ,cînd legile statului astăzi sunt și,a doua zi dispar .Monitorul Oficial a devenit apanajul mediocrității?Mergem spre dezastru.

  • Răspunde
   Ernest
   august 5 2019

   Dezastrul este deja prezentul sub acest guvern incompetent !!

  • Răspunde
   Aurel
   septembrie 4 2019

   Bună ne puteți lasă un nr de telefon ptr mai multe informații. Cu stima

 • Răspunde
  Maria
  iulie 30 2019

  Bună.
  Îmi puteți trimite link-ul site-lui d-voastra.

 • Răspunde
  Alex
  iulie 30 2019

  Bună ziua,Doamna Eca…., concluzionând, copiii foștilor deținuți politici primesc sau nu drepturi și dacă da, care va fi cuantumul lunar al acestora și de când se acorda? Totodată, va rog respectuos sa ne ajutați cu procedura și actele necesare și unde trebuie ele depuse.Dacă se acorda aceste drepturi, sumele respective vor fi primite și retroactiv, de la data promulgării legii, pana în momentul soluționării cererii?Sper ca ne puteți ajuta cu cât mai multe informatii.Cu stima, P.A.

 • Răspunde
  BASCO
  august 13 2019

  DRAGI ROMANI,MA REFER IN SPECIAL DETINUTILOR POLITICI SI COPIILOR ACESTORA.
  TATAL MEU A FOST INCHIS EFECTIV 15 ANI.EU SI MAMA ME AAM TRAS DESTUL.
  CREDETI CA CU TOATA ACEASTA LEGE VE TI OBTINE CEVA?
  ESTE O FACATURA TOTUL.
  SA DEA DZEU PENTRU TOATE SUFERINTELE INDURATE DE POPORUL ROMAN SA PUTETI FI DESPAGUBITI DAR……
  E ROMANIA…..

 • Răspunde
  Vasile
  august 15 2019

  Buna ziua, Va rog sa specificați clar dacă copii persoanele care au fost deținut politic E. care este site-ul tău, cum pot da de tine, mulțumesc !

 • Răspunde
  Aurel
  septembrie 4 2019

  Bună primesc ceva drepturi și copiii foștilor deportați în Baragan.Ce acte sunt necesare și unde se depun.Vă multumesc

 • Răspunde
  Aurel
  septembrie 4 2019

  Din păcate pentru copiii Deținuților nu se primește nimic.S-a scos din lege cind s-a transmis în monitorul oficial în 29 iulie.

 • Răspunde
  JO
  septembrie 4 2019

  TEAPA SECOLULUI.COPII AI FOSTILOR DETINUTI POLITICI.CRED CA SUNTETI INFORMATI IN LEGATURA CU CE A FACUT IUBITA DVSTR. TARA. PARLAMENTUL,GUVERNUL SI INSUSI PRESEDINTELE PRIN LEGEA DATA AU DECIS CA PARINTII DVSTR AU FACUT DE BUNAVOIE PUSCARIE POLITICA,CA IN INCHISOARE A CURS NUMAI LAPTIC,CA TORTIONARUL VISINESCU SI ALTII CA EL SUNT EROI NATIONALI SI POATE CEVA DESPAGUBIRI VOR PRIMI DOAR CEI AI CAROR PARINTI MAI TRAIESC.
  CONFORM LEGII DEJA PUBLICATE VOR PRIMI CEVA DOAR CEI CU PARINTII CARE NU AU FOST PE FARAS.
  CEILALTI CARE AU SUFERIT SI EI DAR DE BUNAVOIE CE-I DREPT…..NIMIC.
  ASA CA LUATI-VA GANDUL…..TOARASI.CA INCA SUNTEM…..TOARASI.

 • Răspunde
  Imihnea
  septembrie 15 2019

  cand se vor plati majorarile indemnizatilor”
  nu trebuiau platie in septembrie?
  de copii nu mai vorbesc
  inde,mnozatia lor trebuire sa g=fie egala cu a sotiei
  au pus gresit o indemnizatie mare, pe care sa o taie
  rusne tovarasi, fosti comunisti si utecisti, nu intlegeti pe cei care i-ati exlus de la drepturile voastere

 • Răspunde
  Ciumacenco
  septembrie 27 2019

  Chiar azi am fost cu mama mea la oficiul de pensii în legătură cu indemnizația pentru deținut politic,tatăl ei a făcut pușcărie…și ia spus că nu beneficiază decât soția acestuia copii nu

 • Răspunde
  marius
  octombrie 3 2019

  Buna ziua ,modificarile aduse legii deportatilor in baragan se aplica sicelor din Bulgaria?De la lg 189

 • Răspunde
  EXX
  noiembrie 14 2019

  Se propune pentru detinutii de drept comun despagubiri de 100.000 Eur pe sejur iar pentru copii fostilor detinuti politici un glont in tampla pe stadion ca la chinezi. Cine se baga la adoptarea legii? Asteptam provincia.

 • Răspunde
  Doman
  noiembrie 30 2019

  La cei nascuti in Baragan cit este suma pentru fiecare an ? La 1 septembrie nu s-a majorat.

 • Răspunde
  Doman
  noiembrie 30 2019

  La cei nascuti in Baragan cit este suma pentru fiec
  are an ? La 1 septembrie nu s-a majorat. De ce?

 • Răspunde
  Ana
  decembrie 16 2019

  Bună ziua
  de ce nu afost mărit indemnizația persoanelor aflate în situațiiile prevăzute la art.1 alin ”c”și”d”,nici nu se pomenește de ei ,oare de ce Decretul Lege 118 prevede și pentru ei indexarea în funcție de evoluția prețurilor,sau legea nu e lege pentru toate lumea ?

Scrie un comentariu