Un proiect de lege adoptat miercuri seară de ambele Camere parlamentare prevede modificarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor.
Mai exat proiectul propune eliminarea indemnizației pentru limită de vârstă pe care o primesc în prezent senatorii și deputații. „Articolele 49 și 50 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 49 din 22 ianuarie 2016, cu modificările și completările ulterioare, se abrogă,” scrie în proiectul de lege care urmează a fi promulgat şi publicat în Monitorul Oficial.
În prezent legea nr. 96/2006 prevede ca deputații și senatorii care îndeplinesc condițiile vârstei standard de pensionare, eșalonate, după caz, în anexele nr. 5 și 6 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, sau ale vârstei standard reduse în conformitate cu prevederile aceleași legi sau ale altor legi speciale au dreptul, la încetarea mandatului, la indemnizație pentru limită de vârstă, dacă nu sunt realeși pentru un nou mandat.
Cuantumul indemnizației pentru limită de vârstă se acordă în limita a 3 mandate și se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară aflată în plată.
Indemnizația pentru limită de vârstă este supusă impozitului pe venit și contribuției de asigurări sociale de sănătate iar cuantumul indemnizației pentru limită de vârstă se suportă din bugetul de stat, prin bugetul Camerei Deputaților și al Senatului, și se plătește de acestea.
Articolul care prevede dreptul, la încetarea mandatului, la indemnizație pentru limită de vârstă urmează a fi abrogat împăreună cu articolul 50 care prevede că nu beneficiază de indemnizația pentru limită de vârstă, deputații și senatorii care au fost condamnați definitiv pentru comiterea, în calitate de deputat sau senator, a unei infracțiuni de corupție precum și pentru infracțiunile prevăzute de Codul penal.
Rapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României.