18 Ianuarie, 2018

Indemnizaţia pentru creşterea copilului, în 2018

Ţinând cont de faptul că, de la 1 ianuarie 2018, au survenit o serie de modificări legislative în ceea ce priveşte indemnizaţia pentru creşterea copilului (ICC), ne-am propus ca în materialul de faţă să vă prezentăm o sinteză a celor mai importante aspecte referitoare la acest subiect.

Noile reglementări au fost stabilite prin OUG nr. 82/2017 care modifică mai multe acte normative, printre care şi Ordonanţa de urgenţă nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor.

Cuantumul minim al indemnizaţiei pentru creşterea copilului în 2018

Începând cu drepturile lunii ianuarie 2018, cuantumul minim al indemnizaţiei lunare nu poate fi mai mic decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referinţă (ISR). Ţinând cont de faptul că valoarea indicatorului social de referință este de 500, rezultă un cuantum minim al ICC de 1.250 lei.

Notă: În caseta foto puteţi vedea o parte dintre modificările aduse de OUG nr. 82/2017 asupra OUG nr. 111/2010 (stânga – forma veche, dreapta – forma nouă). Atenţie: Urmărirea modificărilor la nivel de paragraf este disponibilă doar abonaţilor Lege5. 

indemnizatie crestere copil 2018

În forma sa anterioară, indemnizaţia nu putea fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară garantat în plată, respectiv 1.232,5 lei, luând în calcul salariul minim brut de 1.450 lei din 2017. Dacă s-ar fi păstrat această metodă de calcul, ICC ar fi ajuns 1.615 lei, calculată la noul salariu minim brut de 1.900 lei, valabil din acest an (vezi aici).

Rămân nemodificate prevederile conform cărora:

 • cuantumul indemnizaţiei lunare este de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului;
 • cuantumul maxim al ICC nu poate depăşi 8.500 lei.

Gemeni, tripleţi sau multipleţi

Odată cu schimbarea formulei de calcul a indemnizaţiei minime pentru creşterea copilului – prin raportarea la ISR şi nu la salariul minim brut – a fost necesară şi actualizarea reglementărilor privind sarcinile gemelare, de tripleţi sau multipleţi.

Astfel, cuantumul indemnizaţiei lunare se majorează cu suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referinţă pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere.

Ai nevoie de OUG nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Comentarii

 • Răspunde
  DiAna
  ianuarie 17 2018

  Daca in CIC obtii venituri din chirii (supuse impozitului pe venit), mai ai dreptul la indemnizatie?

 • Răspunde
  Camelia
  ianuarie 17 2018

  Daca am avut carte de munca pe 2 ore beneficiez de indemnizatie?

Scrie un comentariu