24 Martie, 2018

Indemnizaţia pentru creşterea copilului, în 2018

Ţinând cont de faptul că, de la 1 ianuarie 2018, au survenit o serie de modificări legislative în ceea ce priveşte indemnizaţia pentru creşterea copilului (ICC), ne-am propus ca în materialul de faţă să vă prezentăm o sinteză a celor mai importante aspecte referitoare la acest subiect.

Noile reglementări au fost stabilite prin OUG nr. 82/2017 care modifică mai multe acte normative, printre care şi Ordonanţa de urgenţă nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor.

Cuantumul minim al indemnizaţiei pentru creşterea copilului în 2018

Începând cu drepturile lunii ianuarie 2018, cuantumul minim al indemnizaţiei lunare nu poate fi mai mic decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referinţă (ISR). Ţinând cont de faptul că valoarea indicatorului social de referință este de 500, rezultă un cuantum minim al ICC de 1.250 lei.

Notă: În caseta foto puteţi vedea o parte dintre modificările aduse de OUG nr. 82/2017 asupra OUG nr. 111/2010 (stânga – forma veche, dreapta – forma nouă). Atenţie: Urmărirea modificărilor la nivel de paragraf este disponibilă doar abonaţilor Lege5. 

indemnizatie crestere copil 2018

În forma sa anterioară, indemnizaţia nu putea fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară garantat în plată, respectiv 1.232,5 lei, luând în calcul salariul minim brut de 1.450 lei din 2017. Dacă s-ar fi păstrat această metodă de calcul, ICC ar fi ajuns 1.615 lei, calculată la noul salariu minim brut de 1.900 lei, valabil din acest an (vezi aici).

Rămân nemodificate prevederile conform cărora:

 • cuantumul indemnizaţiei lunare este de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului;
 • cuantumul maxim al ICC nu poate depăşi 8.500 lei.

Gemeni, tripleţi sau multipleţi

Odată cu schimbarea formulei de calcul a indemnizaţiei minime pentru creşterea copilului – prin raportarea la ISR şi nu la salariul minim brut – a fost necesară şi actualizarea reglementărilor privind sarcinile gemelare, de tripleţi sau multipleţi.

Astfel, cuantumul indemnizaţiei lunare se majorează cu suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referinţă pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere.

Ai nevoie de OUG nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Comentarii

 • Răspunde
  DiAna
  ianuarie 17 2018

  Daca in CIC obtii venituri din chirii (supuse impozitului pe venit), mai ai dreptul la indemnizatie?

 • Răspunde
  Camelia
  ianuarie 17 2018

  Daca am avut carte de munca pe 2 ore beneficiez de indemnizatie?

 • Răspunde
  Lucia
  ianuarie 20 2018

  Buna ziua, daca al doilea copil se naste dupa 2 luni de cand primul copil face 2 ani. Trebuie sa te intorci la munca? Care este venitul din care se calculeaza indemnizatia pentru al doilea copil?Multumesc

  • Răspunde
   Alina
   ianuarie 23 2018

   Buna ziua. Am fost intr-o situatie asemanatoare cu a ta in urma cu cativa ani. Daca poti obtine somaj in lunile acelea de pauza ar fi perfect. Dar si in caz ca nu obtii tot nu e problema. Important e sa ai lucrate 12 luni din ultimele 24 anterior datei nasterii copilului. Sper ca ti-am fost de folos:)

 • Răspunde
  Florin
  ianuarie 27 2018

  Buna ziua,am și eu o întrebare sunt in CCC și în luna august împlinește bebe 2 ani, trebuie să mă întorc mai devreme cu 60 z înainte de a împlini bebe 2 ani pt a primi cei 650 lei sau exact în august?(am întrebat la primăria de care aparțin și nu au știut ce răspuns să-mi de-a) zi buna

 • Răspunde
  ana maria
  februarie 1 2018

  Buna ziua , am un copil de 12ani cu handicap grav. As putea sa intrerup activitate pana la implinirea varstei de 16 ani a copilului si daca da care ar fi baza de calcul a indemnizatiei tinand cont ca am realizat venituri in ultimii 2 ani.

 • Răspunde
  Laura
  februarie 7 2018

  Buna ziua
  As avea o intrebare
  In luna iunie 2018 urmeaza sa nasc al doilea copil
  In luna iulie 2018 se termina perioada de indemnizatie pt primul copil (2 ani)
  Practic voi avea o perioada de suprapunere de 1 luna
  Va rog sa imi spuneti cum se va calcula in acest caz indemnizatia pt al doilea copil si care sunt veniturile nete luate in calcul…se vor lua in calcul veniturile din indemnizatia de crestere a primului copil sau salariul net pe ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului…
  Va multumesc!

 • Răspunde
  Ramona
  februarie 8 2018

  Cuantumul indemnizației lunare totale cu crestere copii gemeni sau tripleti, se va plafona tot la 8500 Ron? Sau se va adauga suma de 1250 peste indemnizația calculată chiar dacă a ajuns la 8500 deja?

 • Răspunde
  Claudia
  februarie 9 2018

  Buna ziua. Din 2015 pana in 2017 am urmat un master la zi, la buget. Tot in vara anului 2017 am demisionat de la locul de munca. In ultimele 24 de luni am lucrate cca 11 luni, dar NU CONSECUTIVE + masterul la zi. Am dreptul la indemnizatia pentru cresterea copilului, fiind insarcinata acum? Varsta de 36 de ani afecteaza cumva?
  Momentan nu lucrez; am dreptul la un medic de familie, consultatii si spitalizare gratis fiind insarcinata?

 • Răspunde
  sorana
  februarie 10 2018

  buna seara
  pentru sarcina gemelara bani se primesc dublu sau cat pt un copil ? indemnizatia ?????

 • Răspunde
  Mihaela
  februarie 14 2018

  Buna ziua.daca mă puteți ajuta cu un răspuns,va rog frumos.Am dreptul la indemnizație pentru creșterea copilului daca am încetat să lucrez de pe 6 decembrie 2017,și la ultimul loc de muncă am o vechime de 6 ani si jumătate??Am aflat de curând că sunt însărcinată,de o săptămâna.si nu lucrez. Multumesc

 • Răspunde
  Suzana
  februarie 16 2018

  Buna ziua,
  Venitul net din ultimele 12 luni lucrate ce se ia in calcul la calcularea mediei este cel in care este inclus si impozitul pe venit ? (ma refer la persoanele care inregistreaza venituri doar din salarii). Din fluturasul de salariu reiese un venit net mai mare decat salariul net.
  Multumesc,

 • Răspunde
  Radutu
  februarie 18 2018

  Bună ziua, dacă am fost angajata la 2 ore pot beneficia de indemnizație? Am 12 luni lucrate în ultimii 2 ani. Mulțumesc

 • Răspunde
  Marina
  februarie 24 2018

  Buna ziua, daca in prezent sunt anul 1 la master, dar am avut un an de pauza intre licenta si master (cresterea primului copil, care in 3 noiembrie 2017 a implinit 2 ani) si in iulie urmeaza sa nasc al 2 copil oare beneficiez de indemnizatie pentru al 2 copil?
  .

 • Răspunde
  Madalina
  martie 14 2018

  Buna ziua.Am o intrebare legata de calculul indemnizatiei de crestere a copilului.In lege am vazut ca scrie ca se acorda 85% din media veniturilor nete.Eu am incercat sa imi fac un calcul aproximativ numai ca pe fluturasul meu de salariu am o data trecut: venit net (3798 lei) si o data este trecut salariul net (3142 lei).Care se aplica ptr calcul?Eu banuiesc ca venit net,ca asa scrie in lege,dar am zis sa intreb ca sa stiu sigur.Multumesc!

Scrie un comentariu