Ţinând cont de faptul că, de la 1 ianuarie 2018, au survenit o serie de modificări legislative în ceea ce priveşte indemnizaţia pentru creşterea copilului (ICC), ne-am propus ca în materialul de faţă să vă prezentăm o sinteză a celor mai importante aspecte referitoare la acest subiect.

Noile reglementări au fost stabilite prin OUG nr. 82/2017 care modifică mai multe acte normative, printre care şi Ordonanţa de urgenţă nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor.

Cuantumul minim al indemnizaţiei pentru creşterea copilului în 2018

Începând cu drepturile lunii ianuarie 2018, cuantumul minim al indemnizaţiei lunare nu poate fi mai mic decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referinţă (ISR). Ţinând cont de faptul că valoarea indicatorului social de referință este de 500, rezultă un cuantum minim al ICC de 1.250 lei.

Notă: În caseta foto puteţi vedea o parte dintre modificările aduse de OUG nr. 82/2017 asupra OUG nr. 111/2010 (stânga – forma veche, dreapta – forma nouă). Atenţie: Urmărirea modificărilor la nivel de paragraf este disponibilă doar abonaţilor Lege5. 

indemnizatie crestere copil 2018

În forma sa anterioară, indemnizaţia nu putea fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară garantat în plată, respectiv 1.232,5 lei, luând în calcul salariul minim brut de 1.450 lei din 2017. Dacă s-ar fi păstrat această metodă de calcul, ICC ar fi ajuns 1.615 lei, calculată la noul salariu minim brut de 1.900 lei, valabil din acest an (vezi aici).

Rămân nemodificate prevederile conform cărora:

 • cuantumul indemnizaţiei lunare este de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului;
 • cuantumul maxim al ICC nu poate depăşi 8.500 lei.

Gemeni, tripleţi sau multipleţi

Odată cu schimbarea formulei de calcul a indemnizaţiei minime pentru creşterea copilului – prin raportarea la ISR şi nu la salariul minim brut – a fost necesară şi actualizarea reglementărilor privind sarcinile gemelare, de tripleţi sau multipleţi.

Astfel, cuantumul indemnizaţiei lunare se majorează cu suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referinţă pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere.

Ai nevoie de OUG nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

1 COMENTARIU

 1. Buna ziua, daca al doilea copil se naste dupa 2 luni de cand primul copil face 2 ani. Trebuie sa te intorci la munca? Care este venitul din care se calculeaza indemnizatia pentru al doilea copil?Multumesc

  • Buna ziua. Am fost intr-o situatie asemanatoare cu a ta in urma cu cativa ani. Daca poti obtine somaj in lunile acelea de pauza ar fi perfect. Dar si in caz ca nu obtii tot nu e problema. Important e sa ai lucrate 12 luni din ultimele 24 anterior datei nasterii copilului. Sper ca ti-am fost de folos:)

 2. Buna ziua,am și eu o întrebare sunt in CCC și în luna august împlinește bebe 2 ani, trebuie să mă întorc mai devreme cu 60 z înainte de a împlini bebe 2 ani pt a primi cei 650 lei sau exact în august?(am întrebat la primăria de care aparțin și nu au știut ce răspuns să-mi de-a) zi buna

  • Buna ,
   Ca sa beneficiezi de stimulentul de insertie , adica de cei 650 lei , pana ce copilul implineste 3 ani , respectiv 4 ani in cazul copilului cu handicap, trebuie sa te intorci la locul de munca cu cel putin 60 de zile inainte sa implineasca copilul 2 ani , respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap.

   O zi buna!

 3. Buna ziua , am un copil de 12ani cu handicap grav. As putea sa intrerup activitate pana la implinirea varstei de 16 ani a copilului si daca da care ar fi baza de calcul a indemnizatiei tinand cont ca am realizat venituri in ultimii 2 ani.

 4. Buna ziua
  As avea o intrebare
  In luna iunie 2018 urmeaza sa nasc al doilea copil
  In luna iulie 2018 se termina perioada de indemnizatie pt primul copil (2 ani)
  Practic voi avea o perioada de suprapunere de 1 luna
  Va rog sa imi spuneti cum se va calcula in acest caz indemnizatia pt al doilea copil si care sunt veniturile nete luate in calcul…se vor lua in calcul veniturile din indemnizatia de crestere a primului copil sau salariul net pe ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului…
  Va multumesc!

 5. Cuantumul indemnizației lunare totale cu crestere copii gemeni sau tripleti, se va plafona tot la 8500 Ron? Sau se va adauga suma de 1250 peste indemnizația calculată chiar dacă a ajuns la 8500 deja?

 6. Buna ziua. Din 2015 pana in 2017 am urmat un master la zi, la buget. Tot in vara anului 2017 am demisionat de la locul de munca. In ultimele 24 de luni am lucrate cca 11 luni, dar NU CONSECUTIVE + masterul la zi. Am dreptul la indemnizatia pentru cresterea copilului, fiind insarcinata acum? Varsta de 36 de ani afecteaza cumva?
  Momentan nu lucrez; am dreptul la un medic de familie, consultatii si spitalizare gratis fiind insarcinata?

 7. Buna ziua.daca mă puteți ajuta cu un răspuns,va rog frumos.Am dreptul la indemnizație pentru creșterea copilului daca am încetat să lucrez de pe 6 decembrie 2017,și la ultimul loc de muncă am o vechime de 6 ani si jumătate??Am aflat de curând că sunt însărcinată,de o săptămâna.si nu lucrez. Multumesc

  • esti la limita. ai nate prin octombrie. tot in octombrie ai avea 11 luni de cand nu lucrezi. legea acorda indemnizatie parintelui care are cel putin 12 luni lucrate din ultimele 24 anterioare naterii copilului. nu stiu daca ai atatea. ce pauza ai avut intre ultimul si penultimul loc de munca?

  • eu iti recomand sa fii angajata, fie chiar si part time inainte sa nasti. eu asa am procedat anul trecut. oricum esti la inceput de sarcina si poti face lucrurile in asa fel incat sa iei indemnizatia

 8. Buna ziua,
  Venitul net din ultimele 12 luni lucrate ce se ia in calcul la calcularea mediei este cel in care este inclus si impozitul pe venit ? (ma refer la persoanele care inregistreaza venituri doar din salarii). Din fluturasul de salariu reiese un venit net mai mare decat salariul net.
  Multumesc,

 9. Buna ziua, daca in prezent sunt anul 1 la master, dar am avut un an de pauza intre licenta si master (cresterea primului copil, care in 3 noiembrie 2017 a implinit 2 ani) si in iulie urmeaza sa nasc al 2 copil oare beneficiez de indemnizatie pentru al 2 copil?
  .

 10. Buna ziua.Am o intrebare legata de calculul indemnizatiei de crestere a copilului.In lege am vazut ca scrie ca se acorda 85% din media veniturilor nete.Eu am incercat sa imi fac un calcul aproximativ numai ca pe fluturasul meu de salariu am o data trecut: venit net (3798 lei) si o data este trecut salariul net (3142 lei).Care se aplica ptr calcul?Eu banuiesc ca venit net,ca asa scrie in lege,dar am zis sa intreb ca sa stiu sigur.Multumesc!

 11. Buna ziua,
  Am lucrat de 5 ani cu o intretinere de 5 zile In ultimele 6 luni, am schimbat locul de munca chiar inainte de a afla de sarcina. Voi benficia de indemnizatie ?

  • Nu conteaza schimbarea locului de munca si nici la cate societati ati lucrat, doar ca la intocmirea dosarului pentru indemnizatie veti solicita adeverinta Anexa 2 de la fiecare angajator la care ati lucrat in ultimii 2 ani. Conditia de baza este sa fi obtinut venituri 12 luni in ultimii doi ani. Se iau in calcul si lunile in care nu s-a lucrat luna intreaga (ex. ai inceput activitatea de la jumatatea lunii – se ai in calcul ca luna intreaga in care ai obtinut venit), sau s-a lucrat cu contracte partiale de munca.

 12. Buna ziua, ma puteti lamuri cu o problema? M-am angajat in februarie anul acesta, dupa o luna am aflat k sunt insarcinata, momentan lucrez, si voi lucra cat voi putea . Oare pot beneficia de indemnizația de crestere a copilului? Tin sa precizez k in ultimii 2 ani nu am lucrat in romania, doar in anglia cu acte

 13. Buna ziua,
  In data de 2 Mai mă întorc la muncă din CIC, asta înseamnă cu 60 de zile înainte ca bebele să împlinească 2 ani. Primele două luni as prefera sa lucrez doar 4 ore. In aceasta situație pot primi salariul întreg chiar daca programul de lucru este de 4 ore? Menționez că acest program este valabil doar până împlinește copilul 2 ani. Mulțumesc

 14. Buna seara am si eu o intrebare daca in anul 2016 am lucrat consecutiv un an si trei luni si acum in momentul de fata nu lucrez tin sa mentionez de asemenea ca am pana in prezent o interupere de 9 luni din care am mai fost angajata o luna . Acum intrebarea mea este daca as putea beneficia de concediul de crestere a copilului ???va rog sa ma ajutati cu un rasp multumesc !!!

 15. Buna seara am si eu o intrebare .sotul sa angajat in data de 08-06-2016 si a lucrat pana in luna noiembrie 2017 .poate beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului .care se va naste luna viitoare .? Multumesc

 16. Bună ziua,
  Va rog mult daca se poate sa ma ajutati cu un răspuns la situația mea. Dacă se poate cu legile concrete.
  Sunt profesor titular cu o vechime de 7 ani în învățământ. Din septembrie 2014 am întrat în concediu fără plata: 1 an în interes personal și 3 ani concediu pentru studii. Urmeaza sa ma întorc la munca începând cu 1 septembrie 2018. În acești ani am studiat și lucrat în Anglia, timp în care a venit pe lume fetita mea, care acum are 13 luni. Întrebare este urmatoatea: se poate sa primesc indemnizație pentru creșterea copilului dacă ma întorc la locul de munca? Mentionez ca am lucrat în Anglia cu contract de munca și sunt și la universitate.
  Vreau sa clarific aceasta nelămurire pentru ca am fost și am întrebat la casa de asigurări și mi-au spus ca trebuie sa lucrez doua luni ca să pot primi indemnizația, iar o cunoștință primește indemnizația fără sa fi lucrat aceste doua luni. De aceea sunt confuza și nu înțeleg care este de fapt partea buna.
  Va multumesc!

 17. Buna seara !!! Daca eu in noiembrie 2017 făceam 1 an de când eram angajată si mi-am dat demisia pe 30 octombrie si m-am angajat din nou pe data data de 6 noiembrie pot sa iau prenatal? Trebuie sa nasc în octombrie si am inteles ca pot beneficia pentru că am cotizat un an de zile Dar cu întrerupere de câteva zile! Multumesc

  • Poti beneficia desigur.
   Veniturile se iau in considerare oricat timp din luna s-ar lucra, chiar daca nu ati lucrat luna intreaga. Implinesti conditia 12 luni lucrate in ultimii 2 ani si atunci beneficiezi. Se iau in considerare ca venituri si concediile medicale de maternitate din lunile dinaintea nasterii copilului, inclusiv luna nasterii copilului. Puteti numara lunile in care ati avut venituri.

 18. Buna!Am lucrat 21 de ani in invatamant.De la 1 sept 2017 sunt in concediu fara plata !Fiica mea va naste in noiembrie si nu lucreaza.As putea intra eu in concediu crestere copil??Precizez ca mi am depus deja cerere pt concediu fara salariu si pe anu viitor inainte sa aflu de sarcina.Din cate am inteles trebuie lucrate 12 luni din ultimele 24 iar eu nu le voi avea!Pot plati vreo asigurare pt lunile lipsa undeva?Sau trebuie neaparat sa revin din septembrie la munca??

 19. Buna ziua. Pana in Inuarie 2017 am lucrat in strainatate, din 24 Iulie 2017 pana la 1 Februarie 2018 am lucrat la o societate iar din Aprilie 2018 lucrez la propria firma ca si angajata. Saptamana aceasta am aflat ca sunt insarcinata. In functie de ce m-i se va calcula indemnizatia pentru cresterea copilului, sau daca am dreptul sa primesc indemnizatie? Mentionez ca in perioada iulie -februarie eram incadrata cu salariul mediu pe economie si acum cu salariul minim. Va multumesc anticipat.

 20. Buna ziua !
  Daca am născut in Martie 2018, am un job de 5 ani și din August 2017 am un al doilea job , la calculul indemnizației se iau in calcul și veniturile obținute de la cel de-al doilea job (aici sunt mai puțin de 12 luni lucrate)

 21. Buna ziua,

  Va rog sa ma ajutati cu un raspuns in situatia urmatoare.
  Am un contract de munca cu norma intreaga la o institutie de stat si doua contracte cu norma partiala la privat. Urmeaza sa mi se suspende contractul cu norma intrega pentru concediu crestere copil. Celelate doua contracte parțiale nu depasesc pe an 3xindemnizatia lunara. Va rog sa-mi spuneti daca trebuie sa le suspend si pe acelea si daca veniturile obtinute din aceste contracte part-time se iau in calcul la indemnizatia pt crestere copil. Multumesc!

 22. Buna ziua!
  O intrebare va rog ca ma macina rauu
  Am contractul de angajare cu data de 04.01.2018 iar data probabila a nasterii este 09.01.2018.
  In acest caz pot primi indemnizatie?Daca cumva nasc mai devreme de 04.01.2019 ?
  astept un raspuns va multumesc

 23. Buna, daca se poate sa ma ajute cineva cu o informatie… din 07. 2016 pana in 09.2017 am lucrat la aceiasi firma apoi din 09. 2017 pana in 01.2018 am lucrat la alta firma …ziua de incheiere a contractului la prima firma si ziua de imceput la a doua forma este aceasi zi…deci fara intrerupere. Din ianuarie 2018 am venit in Anglia, si in prezent sunt tot aici dar as vrea sa ma intorc sa nasc in tara, si din cate am inteles as putea sa primesc si banii de crestere a copilulu, am auzit ca trebuie sa ai in ultimele 24 de luni….12 lucrate….eu ar trebui sa nasc la sfarsitul lui octombrie…pana atunci scazand lunile de cand nu lucrez…tot as ramane cu un an lucrat in ultimele 24 de luni…dar cum procedez in situatia in care in momentul de fata nu lucrez?

 24. Buna!
  Am aflat de curand ca sunt insarcinata. In urma cu 3 ani am nascut primul copil apoi dupa ICC am intrat in somaj. Am avut timp de 1 an somaj pana pe 5 iulie 2018 . In cazul acesta se beneficiaza de indemnizatie?

 25. Buna ziua am o intrebare. Indemnizatia pentru crestere copilului e tot una cu alocatia ? Va rog sa-mi raspundeti pentru ca eu am cerut o adeverinta precum ca nu am luat indemnizatie pentru cresterea copilului si mia dat precum ca am benificiat de alocatie.

 26. Buna ziua! Daca in decursul a 24 de luni am lucrat din luna Decembrie 2016 pana in august 2017, am avut o pauza pana in noiembrie 2017, apoi am lucrat din 5 noiembrie pana in Iulie 2018, aproximativ 16 luni. In cazul acesta pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului?

 27. Am născut pe 01-08-2018 și am lucrat 3 luni anterioare.Ș iam mai lucrat în Italia sezoniera+șomaj în ultimii doi ani.Ma încadrez pt.Indemnizatie Creștere Copil?Ce acte trebuie și unde să depun dosarul? Vă mulțumesc anticipat și aștept răspunsul d-tră cât mai explicit.

 28. Buna ziua. Tot gasesc mai multe variante de formulare a conditiei respective : ‘cuantumul ind. lunare este de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului’. In unele surse gasim ’12 luni consecutiv’. Deci, in cazul in care in ultimele 12 luni am schimbat job-ul si am avut o pauza de 2 luni intre ele – lunile fara venit se iau ca valoare 0 la calculul mediei sau NU sunt incluse in calcul? Multumesc anticipat pentru raspunsul explicit!

 29. Buna ziua! Sunt in străinătate și soția a născut aici si acum intenționez să revin in tara, am lucrate mai mult de 12 luni in ultimii doi ani pot beneficia în romania de concediul pentru creșterea copilului? Copilul are aproape două luni. Ce pași pot urma? Mulțumesc

 30. Buna ziua. Tot gasesc mai multe variante de formulare a conditiei respective : ‘cuantumul ind. lunare este de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului’. In unele surse gasim ’12 luni consecutiv’. Deci, in cazul in care in ultimele 12 luni am schimbat job-ul si am avut o pauza de 2 luni intre ele – lunile fara venit se iau ca valoare 0 la calculul mediei sau NU sunt incluse in calcul? Multumesc anticipat pentru raspunsul explicit!

 31. Lucrez de pe data de 5.4.2018 și am rămas gravida și voi naște pe 10.02.2019 Menționez ca am stat doua luni acasă între service-uri in ultimii doi ani ! Beneficiez de indemnizație!???

 32. Buna ziua. Lucrez din 26.10.2017 la firma x , la sfârșitul lunii Iulie am rămas însărcinată , mentionez ca de la începutul lunii Septembrie am intrat in concediu medical și de la 01.11.2018 voi intra in concediu de risc maternal. La ultimul loc de munca am lucrat aproape 3 ani .
  Am avut o întrerupere de 2 săptămâni pana m-am angajat la noul loc de munca .
  Vroiam sa va intreb dacă voi beneficia de indemnizație ?
  Mulțumesc !

 33. Din luna noiembrie 2016 am primit ICC deoarece eram studenta. Am terminat studiile în iulie 2018 iar în august m-am angajat și primesc stimul de inserție. Sunt di nou însărcinat iar in martie 2019 ar trebui sa nasc. O sa mai primesc ICC?

 34. Dacă în ultimul an înainte de naștere an întreruperea 20 a contractului de munca, schimbând angajatorii, beneficiez de indemnizație de creștere copil.?
  Mentionez ca în ultimii 4 ani am decât acele 20 de zile întrerupere.

 35. Buna ziua! As dori sa stiu daca pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului. Am sarcina gemelara si ar trebui sa nasc in martie 2019.
  Mentionez ca am urmat cursurile de zii ale facultatii din octombrie 2016,pana in septembrie 2018,doar ca anul 2,nu a fost promovat.

 36. Bună ziua… As vrea dacă puteți sa ma ajutați cu o informație… După naștere am fost 2 luni în concediu medical între timp s au împlinit și cele 42 de zile după care am depus actele pentru indemnizatie… As vrea sa știu dacă o sa îmi vina indemnizația și pe cele 2 luni de concediu medical sau o sa se calculeze de când am terminat concediul… Va mulțumesc!

 37. Bună ziua am și eu o întrebare legat de indemnizație, ma reîntors la lucrul cu 2 luni jumate sa facă fiumiu 2 ani dar între timp am rămas însărcinată și acum am 5 luni și vreau să îmi bag concediu de risc, mai beneficiaz de indemnizație pt al doilea copil?

 38. Buna ziua dragi mamici!
  Momentan sunt in ccc pana in aprilie 2019 in mai urmeaza sa nasc al doilea copil.Daca stie cineva am dreptul sa i-au ccc2 in continuare? In acea luna dintre 1-2 initial ar trebui sa intorc la servici as putea scoate in medical pana la nastere?Va multumesc

 39. Buna ziua am aflat ca sunt însărcinată am ramas undeva pe 6-7 Decembrie eu pe 25 Decembrie fac 3 luni la locul de munca imi puteti spune Daca beneficiez de indemnizație ? Eu am mai lucrat acum 2 ani …

 40. Buna ziua, Menționez ca am lucrat 4 ani jumate fără întrerupere pana pe data de 21.12.2018, astăzi am aflat ca sunt însărcinată in 4 sapt, in prezent nu lucrez , beneficiez de indemnizație ?

 41. Buna ziua…m’am angajat in 10.05.2018 si am semnat pe 1 an contract…acuma sunt insarcinata si ar trebuii sa nasc in 20 august….beneficiez de indemnizatie sau nu? Multumesc

 42. Buna ziua,
  nu ma lamuresc cu partea pentru sarcina gemelara. Imi este clar ca se calculeaza 85% din salariul net + 85 % din salariul brut pe RO sau este al calcul? Suma ma intereseaza, am vazut exemple cu salariul brut in valoare de 2080 ron si se calculeaza 85%, am vazut si exemple cu un cuantul si nu il inteleg.

  Multumesc,

 43. Buna ziua,

  As dori sa stiu daca am dreptul la CCC desi in Romania am 5 luni lucrate (inainte de nastera copiilor) dar in ultimii 5 ani jumatate am lucrat cu acte intr-o tara membra UE? Si cum se calculeaza indemnizatia (daca am dreptul) in cazul gemenilor?

 44. Buna ziua, am si eu o intrebare : pot beneficia de indemnizatie daca am 11 luni muncite ?
  Ne-am mutat de 7 luni in Brasov si am aflat ca sunt insarcinata.In perioada 23 apr 2018-9 iul 2018 am lucrat in Slobozia Ialomita si din 23 sep 2018 – prezent lucrez in Brasov. In luna iulie nasc si dupa calculele mele am 11 luni muncite.
  Se pot plati din urma darile catre stat? Pe unul din site-uri am citit ca trebuie sa am minim 1 an domiciliu in Brasov, asa este?

  Multumesc

 45. Buna ziua.imi cer scuze pt intrebarea care nu are legatura cu temele dezbatute mai sus,dar as vrea sa stiu si eu.Daca am nascut pe 12.02.2019.si am depus dosarul de alocatie odata cu indemnizatia si anume pe 8 mai.pe ce luni primesc alocatia?incepand cu februarie sau cu luna mai de cand am depus dosarul?

 46. Buna! As avea și eu nevoie neaparat de un răspuns la întrebare … Eu lucrez la o firma de 1 an de zile cu contract cu durata determinata mereu îmi prelungește contractul pe maxim 3 luni și am aflat ca am rămas însărcinată … întrebarea mea este dacă După terminarea contractului angajatorul nu mai îmi prelungește contractul pot beneficia de șomaj ca sa pot beneficia de indemnizația de creștere a copilului? Aștept răspuns dacă se poate! Va mulțumesc!

 47. Buna ziua! Sunt in uk cu contract de munca de 4 luni si am aflat ca sunt insarcinata,as putea lua prenatal in romania daca as munci 2 luni in tara inainte de nasterea copilului? Sau cum as putea face pt a putea lua prenatal. Multumesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here