Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat joi, la Zalău, că de vineri începe plata schemei de ajutor de stat acordat producătorilor agricoli care au fost afectaţi de seceta din perioada 2019-2020.

Schema de ajutor ce este prevăzută de Ordonanță de Urgență nr. 148/2020. Fermierii au putut depune cererile pentru acordarea banilor timp de zece zile lucrătoare.

„Anul acesta, dacă nu ar fi fost această pandemie, care a creat probleme şi agriculturii şi industriei alimentare, deşi în acest domeniu activitatea a fost neîntreruptă (…) totuşi au apărut unele probleme, au apărut unele pierderi de venit, fie pentru că s-a modificat foarte mult comportamentul cumpărătorului, fie pentru că s-au închis domenii importante care aveau legătură cu agricultura şi industria alimentară – dacă ne referim doar la HoReCa. (…) În ultimele luni ale crizei sanitare au apărut problemele economice ale celor care activează în agricultură şi industria alimentară. De aceea, în această perioadă noi desfăşurăm o activitate privind acordarea de compensări privind aceste pierderi. De mâine, din 18 septembrie, practic, începe plata schemei de ajutor de stat acordat producătorilor agricoli care au înfiinţat culturi de toamnă în 2019 şi care au fost afectaţi de seceta pedologică”, a precizat Adrian Oros, citat de Agerpres.

Potrivit ordonanţei, Prin prezenta schemă se acordă ajutor de stat beneficiarilor prevăzuți la art. 4 alin. (1) care au înființat în toamna anului 2019 următoarele culturi:

a)grâu;

b)secară;

c)triticale;

d)orz;

e)orzoaică;

f)ovăz;

g)rapiță.

Ordonanţa mai prevede ca, în cazul nerespectării de către beneficiari a condițiilor prevăzute la art. 6, aceștia sunt obligați la restituirea contravalorii ajutorului de stat, la care se adaugă dobânzi și penalități de întârziere de la data încasării acestuia, conform prevederilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare.

Ministrul Agriculturii a adăugat faptul că în săptămânile viitoare să vor derula şi schemele de sprijin şi compensaţiile pentru crescătorii de bovine de lapte şi carne, crescătorii de ovine şi caprine, apicultori şi crescătorii de păsări şi porci.

De asemenea, Adrian Oros a precizat că în 16 octombrie va începe plata avansului la subvenţii, Ministerul Agriculturii alocând în acest sens 1,78 miliarde de euro, bani care urmează să ajungă în cel mai scurt timp în contul fermierilor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here