Începând cu data de azi, 1 iulie 2013, salariul minim brut pe ţară garantat în plată se majorează la 800 de lei, fiind a doua majorare a acestui an, după ce de la 1 februarie salariul minim brut pe economie fusese majorat de la 700 la 750 de lei.
Potrivit prevederilor art.164-165 din Codul muncii, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, salariul de baza minim brut pe ţară garantat în plată, corespunzător programului normal de muncă, se stabileşte prin hotărâre a guvernului, după consultarea sindicatelor şi a patronatelor. În cazul în care programul normal de muncă este, potrivit legii, mai mic de opt ore zilnic, salariul de bază minim brut orar se calculează prin raportarea salariului de baza minim brut pe ţară la numărul mediu de ore lunar, potrivit programului legal de lucru aprobat.

Angajatorul nu poate negocia şi stabili salarii de bază prin contractul individual de muncă sub salariul de bază minim brut orar pe ţară. Angajatorul este obligat să garanteze în plată un salariu brut lunar cel puţin egal cu salariul de bază minim brut pe ţară. Aceste dispoziţii se aplică şi în cazul în care salariatul este prezent la lucru, în cadrul programului, dar nu poate să îşi desfăşoare activitatea din motive neimputabile acestuia, cu excepţia grevei. Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este adus la cunoştinţă salariaţilor de către angajator.

Pentru salariaţii cărora angajatorul, conform contractului colectiv sau individual de muncă, le asigură hrană, cazare sau alte facilităţi, suma în bani cuvenită pentru munca prestată nu poate fi mai mică decât salariul minim brut pe ţară prevăzut de lege.

cm1Sursa foto: Lege5 Online

Garantarea respectării dreptului la plată a unui salariu cel puţin egal cu cel minim garantat în plată este corelat cu obligaţia angajatorului, nerespectarea ei în mod repetat constituind infracţiune, care este pedepsită cu închisoare de la şase luni la un an sau cu amendă penală, potrivit art.264 alin.(1) din aceeaşi reglementare.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, peste 677.000 de salariaţi din sectorul privat vor beneficia de majorarea la 800 de lei a salariului minim brut pe economie.

Prevederile Codului Muncii pot fi consultate integral pe Lege5.ro – noul serviciu online de documentare legislativă realizat de Indaco Systems.

1 COMENTARIU

  1. Sa intelegem ca salariul minim brut de 800 lei este valabil numaI pentru sectorul privat? Pentru bugetari nu se aplica tot 800 lei? Cred ca in mod artificial s-a ajuns la acel salariu de 812 lei (care nu este definit in niciun fel) aparut din recuperarile salariale de 8% si 7,4% aplicate (conform carui act ?) pe salariul minim brut de 700 lei, atata vreme cat Ordonanta 19 / 2012 ne obliga sa revenim la nivelul initial al salariilor din iunie 2010 adica inainte de diminuarea cu 25% asigurandu-se astfel majorari prudente.

  2. inca o smecherie marca ponta: acum vreo doi ani au sustinut marirea salariul minim de la 650 la 700 lei, mai mult cu vreo 10-20 lei decat dorea boc, dar au micsorat acei indici de salarizare in asa fel incat sa nu beneficeze mai nimeni de marire, adica cei cu studii suprioare au castigat vreo 4 lei… concluzie, era mai buna varianata boc…
    acum se mareste din nou salariul minim brut la 800 lei, in schimb modifica articolul 164 alin 3 in care angajatorii nu mai au obligatia garantarii salariului minim brut ci au obligatia garantarii unui salariu brut lunar care nu trebuie sa fie mai mic decat salariul minim brut garantat, cu alte cuvinte adio sporuri…
    un angajator obligat sa faca salariul minim de 800 lei, la care sa aplice si anumite sporuri, poate oricand sa penalizeze salariatul tocmai cu aceste sporuri, fara sa incalce nici o lege…, el asigurand acei 800 lei…
    una era sa garantezi 800 lei salariul brut minim la care se adaugau anumite sporuri si una e sa garantezi un salariu brut lunar (care include si aceste sporuri), care nu poate fi mai mic decat acei 800 lei…
    adica tot pe timpul lui boc era mai bine, acestia luand fel de fel de masuri doar pentru castig electoral…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here