Norma nr. 36/2020 pentru modificarea  articolul 10  alin. (11) din Norma Autorității de Supraveghere Financiară nr. 20/2017 privind asigurările auto din România intră în vigoare astăzi, 10 septembrie. 

Dacă până acum dovada asigurării se putea face numai prin prezentarea în format tipărit a asigurării obligatorii de răspundere civilă auto (RCA), începând de astăzi, existența poliței RCA va putea fi demonstrată inclusiv în format electronic.

În cazul asigurărilor obligatorii emise în România, în lipsa acestor acte, existența asigurării RCA va putea fi verificată de autorități direct în baza lor de date.

a) polița de asigurare RCA și contractul RCA emise de către asigurătorul RCA, pentru perioada de valabilitate înscrisă, prezentate pe suport hârtie sau în format electronic;

b) dovada asigurării de răspundere civilă a vehiculelor, eliberată de către asigurătorii RCA din alte state, cu valabilitate pe teritoriul României și numai pentru perioada menționată în acestea, sau polița de asigurare de frontieră pentru vehiculele înmatriculate/înregistrate în afara Spațiului Economic European și a Confederației Elvețiene, prezentată pe suport hârtie sau în format electronic;

c) informația rezultată din interogarea bazei de date cu asigurările obligatorii de răspundere civilă auto încheiate pe teritoriul României, prin care se certifică existența unui contract RCA valabil la data interogării.”

Cei care care nu pot demonstra existența poliței de asigurare RCA și contractului RCA emise de către asigurătorul RCA, pentru perioada de valabilitate înscrisă pot fi sancţionaţi cu amenzi de până la 2.000 de lei și cu reținerea certificatului de înmatriculare.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here