Marți, 23 august, ora 10:00 începe apelul pentru contractarea granturilor – ajutor de stat, iar în 24 august apelul pentru contractarea granturilor – ajutor de minimis.
Marți, 23 august, ora 10:00 începe apelul pentru contractarea granturilor – ajutor de stat, iar în 24 august apelul pentru contractarea granturilor – ajutor de minimis.
Potrivit Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, este o premieră pentru fondurile europene din România: în total 1,5 miliarde euro investiți în mediul de afaceri în 3 luni de zile.
Pentru a susține mediul de afaceri în circumstanțele excepționale create de manifestarea la nivel global a efectelor generate de pandemia de COVID-19, crizele de consum și crizele produse de războiul din Ucraina, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lansat o serie de măsuri, printre care și Măsura 4.1.1. Cu o alocare de aproximativ 400 de milioane de euro, aceasta va finanța investiții destinate retehnologizării, în vederea refacerii capacității de reziliență a IMM-urilor.
Apelul de proiecte cuprinde o schemă ajutor de minimis, cu limite de sprijin cuprinse între 50.000 de euro – 200.000 de euro, și o schemă de ajutor de stat pentru care valoarea granturilor se determină în limita de maxim cinci ori cifra de afaceri realizată în anul 2019, fiind cuprinsă între 50.000 euro și maxim 500.000 euro (echivalentul în lei la cursul inforeuro valabil în luna iunie 2022).
Apelul pentru proiectele care intră sub incidența ajutorului de stat se deschide marți, 23 august, iar apelul pentru proiectele care intră sub incidența ajutorului de minimis se deschide miercuri, 24 august.
Ce se tipuri de investiții sunt finanțate prin Măsura 4.1.1. din Programul Operațional Competitivitate:
a) modernizarea/echiparea/racordul la utilități publice/eficiență energetică a infrastructurilor de tip clădiri specifice aferente capacităților de producție/servicii existente, precum și pentru alte categorii de cheltuieli aferente infrastructurilor specifice de producție/servicii pentru care nu este necesară obținerea de autorizații de construire în conformitate cu legislația specifică în vigoare;
b) dotarea cu echipamente, utilaje specifice, mobilier specific, dotări IT, inclusiv pentru eficiență energetică necesare activității de producție și servicii precum și alte achiziții de bunuri de această natură care sunt necesare capacităților de producție/servicii existente.
Procedura de aplicare pe platforma IMM Recover:
Proiectele, împreună cu toate anexele solicitate prin Ghidul solicitantului, vor fi depuse în platforma IMM Recover, în care potențialii beneficiari au avut de asemenea posibilitatea să se înroleze în aplicația pentru pregătirea documentelor începând cu data de 16 august 2022, dată la care a început perioada de preînscriere.
Apelurile se vor închide pe data de 29 august 2022, ora 23:59:59, respectiv 30 august 2022, ora 23:59:59.
Solicitările privind relocarea contului în aplicația electronică IMM Recover trebuie transmite pe adresa de email: modificare.cont.immrecover@mfe.gov.ro. De asemenea, un manual al utilizatorului pentru platforma IMM Recover poate fi accesat la adresa .Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii.