Deputaţii au adoptat în cadrul şedinţei de ieri un proiect de act normativ care aduce modificări la Codul Muncii, reglementând o nouă zi liberă legală, respectiv cea de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române. Anul viitor, în 2017, această sărbătoare va pica într-o zi de marţi, care va fi nelucrătoare.

Potrivit reglementărilor din Codul Muncii, românii au în total, în acest an, 12 zile libere. Până la sfârşitul lui 2016, ne mai rămân la dispoziţie 3 sărbători legale în care nu se lucrează şi care cad în timpul săptămânii:

  • Miercuri, 30 noiembrie 2016 – Sfântul Andrei;
  • Joi, 1 decembrie 2016 – Ziua Naţională a României;
  • Luni, 26 decembrie 2016 – a doua zi de Crăciun.

La acestea se adaugă două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.

Acordarea zilelor libere se face de către angajator. 

Aceste prevederi nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.

ATENŢIE! Nerespectarea zilelor libere legale se sancţionează de către Inspecţia Muncii cu amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 lei!

Excepţiile de la regulă şi regulile pentru excepţii

Excepţie fac unităţile sanitare şi cele de alimentaţie publică. Pentru acestea se vor stabili, prin hotărâre a Guvernului, programe de lucru adecvate, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate.

Acestror salariaţi li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

În caz contrar, angajatorii riscă amenzi cuprinse între 5.000 şi 20.000 lei.

Codul muncii mai specifică şi faptul că, prin contractul colectiv de muncă aplicabil se pot stabili şi alte zile libere.

Ai nevoie de Codul Muncii? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here