După un îndelung parcurs legislativ şi dezbateri multiple privind înfiinţarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), data la care instituţia îşi începe activitatea a rămas stabilită pentru ziua de 30 aprilie 2013.  

Aşadar, de astăzi a devenit funcţionala mult-discutata Autoritate, a cărei apariţii va duce la desfiinţarea tuturor autorităţilor de supraveghere din domeniul financiar (Comisia Naţională a Valorilor Imobiliare – CNVM, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor – CSA şi Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private  – CSSPPP), exceptându-le pe cele care ţin de Banca Naţională a României. 

* Pasul I: se anunţă naşterea noii instituţii

Pe 21 decembrie 2012, la sfârşitul anului trecut, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 874/2012 Ordonanţa de urgenţă nr. 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară. Potrivit legii, pentru ca acest act normativ să îşi producă efectele, era necesară adoptarea prin lege de către Parlamentul României şi promulgarea prin decret de către Preşedinţie.

* Pasul II: se trece intenţia printr-un întreg labirint legislativ

Pe 18 martie 2013, proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 93/2013 a fost adoptată de Senat, în calitate de cameră decizională, cu modificări şi completări, aceasta fiind trimisă ulterior spre promulgare;

La câteva săptămâni după, pe 4 aprilie 2013, preşedintele Traian Băsescu a cerut reexaminarea legii.

Motivul cererii: preşedintele a considerat că membrii din conducerea executivă a ASF-ului ar trebui să aibă o experienţă de minimum zece ani (nu de minimum şapte) în domeniul financiar, al instituţiilor de credit şi/sau al instituţiilor financiare nebancare. Totodată, Băsescu a cerut completarea unui articol cu interdicţia ca membrii ASF-ului să nu fie soţi, rude sau afini până la gradul al treilea cu membrii Parlamentului, pe lângă interdicţiile iniţiale.

După 5 zile, pe 9 aprilie 2013, Camera Deputaţilor a adoptat legea, admiţând parţial solicitarea preşedintelui (aspectele referitoare la experienţa profesională minimă a membrilor) şi excluzând dintre interdicţii relaţiile dintre membrii ASF-ului şi Preşedintele României şi între aceştia şi preşedinţii Camerelor Parlamentului.

Procesul se apropie de sfârşit pe 15 aprilie 2013, când legea este adoptată de Senat în forma adoptată de Camera Deputaţilor, cu amendamentele anexate, iar cererea de reexaminare a fost respinsă. 

 Raportul comun asupra Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 93/2012 privind ASF-ul şi anexa cu amendamentele admise asupra acesteia pot fi consultate AICI (format PDF). 

Într-un final, la mai bine de 4 luni de la startul acestui demers, pe 23 aprilie 2013, au fost publicate în Monitorul Oficial nr. 234/2013 au fost publicate Legea nr. 113/2013 pentru aprobarea OUG nr. 93/2012, cu amendamente şi Decretul Preşedintelui României nr. 408/2013 privind promulgarea legii.

* Pasul III: se stabileşte conducerea Autorităţii

O ultimă problemă rămasă a fost cea a conducerii ASF. Parlamentul i-a validat pe 24 aprilie, cu 323 voturi “pentru” şi unul “împotrivă”, pe membrii Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară, la care Dan Radu Ruşanu va fi preşedinte şi Daniel Dăianu va fi prim-vicepreşedinte.

La o zi distanţă a fost publicată în Monitorul Oficial lista membrilor Consiliului ASF, astfel:

– vicepreşedinţi: Daniel Tudor, Mircea Ursache şi Ion Giurescu;

– membri: Dorina Mihăilescu, Gheorghe Marcu, Gavrilă Alexe, Gheorghe Albu, Lorand-Istvan Kralik, Marian Mîrzac, Marian Sârbu, Cornel Moldoveanu, Tudor Baltă, Doru Frunzulică, Nina Puiu şi Gheorghe Cornel Coca Constantinescu.

Membrii Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară vor avea un mandat de 5 ani.

Actele normative privind acest subiect pot fi consultate gratuit pe Lege5.ro, noul soft legislativ realizat de Indaco Systems.

1 COMENTARIU

  1. Este de competenta ASF analiza continutului contractului{politei} de asigurare ?Daca da,atunci va rog sa acordati atentie problemei legate de FRANCIZA contractelor,pe care titularul cotractului trebuie sa o accepte ca atare si care creaza unele situatii bizare.De exemplu la o valoare asigurata de 270000 lei,franciza de 3% este 8100 lei.Daca valoarea daunelor de primit dela societatea de asigurare va fi de 8100 lei,se va retine franciza stabilita in contract iar restul{hai sa radem}se plateste pagubitului.In contract nu este prevazuta clauza retinerii francizei de 3% ,proportional cu valoarea pagubei stabilite{in cazul prezentat s-ar retine 243lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here