Guvernul a aprobat o Hotărâre prin care salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi majorat la 3.700 lei pe lună, începând cu 1 iulie 2024, față de nivelul actual de 3.300 lei. Guvernul spune că această măsură va avea beneficii sociale și economice semnificative.

Pe plan social, va stimula angajarea în sectoarele cu deficit de forță de muncă și va reduce munca la negru. Pe plan economic, va crește consumul, va influența pozitiv importul bunurilor de consum și va spori puterea de cumpărare a salariaților.

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, a declarat că inițiativa își propune să îmbunătățească traiul angajaților din România și să reducă sărăcia în rândul muncitorilor. Ea a subliniat că majorarea salariului minim brut garantat în plată aliniază remunerația la cerințele Directivei UE 2022/2041 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. De asemenea, a menționat că experiența anilor anteriori arată că majorarea salariului minim generează o creștere salarială pe verticală, nu doar la nivelul salariilor minime.

Tariful orar pentru un program normal de lucru de 168 ore pe lună va fi de 22,024 lei/oră. Salariul minim net majorat va fi de 2.363 lei, având în vedere o deducere de 300 lei, ceea ce reprezintă o creștere netă de 284 lei.

În prezent, aproximativ 760.000 de salariați, adică 14% din totalul angajaților activi din România, beneficiază de salariul minim brut garantat în plată. De la 1 iulie 2024, 1.871.266 de salariați vor beneficia de noul salariu minim de 3.700 lei. Această măsură nu se aplică salariaților din agricultură și industria alimentară.

Vezi aici Directiva UE 2041/2022

Vezi aici Codul Muncii

Vez aici alte articole despre salariul minimlege6.ro

lege6.roDupă trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here