Prevederile introduse la finalul anului trecut privind impozitul pe construcţiile speciale şi creşterea accizelor la carburanţi ar putea fi abrogate.
Abrogarea prevederilor respective face subiectul a două propuneri legislative aflate în prezent în dezbatere publică pe site-ul Senatului.

IMPOZITUL PE CONSTRUCŢIILE SPECIALE

Impozitul pe construcţii a fost introdus prin Ordonanţa de urgenţă nr. 102/2013 şi se aplică începând cu data de 1 ianuarie 2014.
În prezent, acest impozit este plătit obligatoriu de:
• persoanele juridice române (exceptând instituţiile publice, institutele naţionale de cercetare-dezvoltare, asociaţiile, fundaţiile, celelalte persoane juridice fără scop patrimonial);
• persoanele juridice străine care desfăşoară activitate prin intermediul unui sediu permanent în România;
• persoanele juridice cu sediu social în România (înfiinţate potrivit legislaţiei europene).
Construcţiile pentru care se plăteşte impozit sunt cele menţionate în Grupa 1 a Catalogului privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe — aprobat prin HG nr. 2139/2004.
Impozitul se calculează prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra valorii construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior. Acesta trebuie calculat şi declarat până la data de 25 mai a anului pentru care este datorat.
DE CE SE VREA SCOATEREA IMPOZITULUI
În expunerea de motive (fişier PDF) anexată propunerii legislative (PDF) de abrogare a prevederilor din OUG nr. 102/2013 referitoare la impozitul pe construcţii este precizat că:
impozitul are un impact negativ ridicat asupra întreprinderilor;
impozitul generează şomaj şi inflaţie;
impozitul determină majorări ale tarifelor pentru călătoria cu metroul.
Propunerea legislativă — care se află în procedura de urgenţă pentru dezbatere şi adoptare — prevede şi restituirea sumelor plătite de contribuabili în contul acestui impozit.
Mai multe informaţii despre propunerea de act normativ găsiţi pe site-ul Senatului.

CREŞTEREA ACCIZELOR LA CARBURANŢI

Creşterea accizelor la carburanţi a fost prevăzută iniţial pentru data de 1 ianuarie 2014, dar a fost amânată până pe 1 aprilie 2014.
Măsura este inclusă, de asemenea, în Ordonanţa de urgenţă nr. 102/2013. Astfel, de la 1 aprilie 2014, accizele vor fi următoarele:
• benzină cu plumb – 637,91 euro/tonă, 491,19 euro/1.000 de litri;
• benzină fără plumb – 557,91 euro/tonă, 429,59 euro/1.000 de litri;
• motorină – 473,85 euro/tonă, 400,395 euro/1.000 de litri;
• petrol lampant (kerosen) utilizat drept combustibil pentru motor – 557,39 euro/tonă, 445,91 euro/1.000 de litri.
DE CE SE VREA RENUNŢAREA LA CREŞTEREA ACCIZELOR
Potrivit expunerii de motive (PDF) a propunerii legislative (PDF) de abrogare a prevederilor din OUG nr. 102/2013 referitoare la creşterea accizelor la carburanţi:
de la 1 ianuarie 2014 a fost modificată metodologia de calcul a accizei în lei, astfel că s-a ajuns deja la o creştere a accizei, iar acest lucru s-a resimţit direct în preţul final al carburanţilor;
va fi o creştere minimă de 41 de bani pe litru;
vor creşte costurile aferente transportului;
se va genera un impact inflaţionist;
va afecta puterea de cumpărare şi consumul.
Mai multe informaţii despre propunerea de act normativ găsiţi pe site-ul Senatului. Aceasta se află, de asemenea, în procedura de urgenţă pentru dezbatere şi adoptare.
Sursa: Senat | Foto: Sxc.hu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here