16 Februarie, 2019

În curând s-ar putea renunţa la impozitul pe construcţiile speciale şi la creşterea accizelor la carburanţi

Prevederile introduse la finalul anului trecut privind impozitul pe construcţiile speciale şi creşterea accizelor la carburanţi ar putea fi abrogate.

Abrogarea prevederilor respective face subiectul a două propuneri legislative aflate în prezent în dezbatere publică pe site-ul Senatului.

IMPOZITUL PE CONSTRUCŢIILE SPECIALE

Impozitul pe construcţii a fost introdus prin Ordonanţa de urgenţă nr. 102/2013 şi se aplică începând cu data de 1 ianuarie 2014.

În prezent, acest impozit este plătit obligatoriu de:

• persoanele juridice române (exceptând instituţiile publice, institutele naţionale de cercetare-dezvoltare, asociaţiile, fundaţiile, celelalte persoane juridice fără scop patrimonial);
• persoanele juridice străine care desfăşoară activitate prin intermediul unui sediu permanent în România;
• persoanele juridice cu sediu social în România (înfiinţate potrivit legislaţiei europene).

Construcţiile pentru care se plăteşte impozit sunt cele menţionate în Grupa 1 a Catalogului privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe — aprobat prin HG nr. 2139/2004.

Impozitul se calculează prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra valorii construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior. Acesta trebuie calculat şi declarat până la data de 25 mai a anului pentru care este datorat.

DE CE SE VREA SCOATEREA IMPOZITULUI

În expunerea de motive (fişier PDF) anexată propunerii legislative (PDF) de abrogare a prevederilor din OUG nr. 102/2013 referitoare la impozitul pe construcţii este precizat că:

- impozitul are un impact negativ ridicat asupra întreprinderilor;
- impozitul generează şomaj şi inflaţie;
- impozitul determină majorări ale tarifelor pentru călătoria cu metroul.

Propunerea legislativă — care se află în procedura de urgenţă pentru dezbatere şi adoptare — prevede şi restituirea sumelor plătite de contribuabili în contul acestui impozit.

Mai multe informaţii despre propunerea de act normativ găsiţi pe site-ul Senatului.

CREŞTEREA ACCIZELOR LA CARBURANŢI

Creşterea accizelor la carburanţi a fost prevăzută iniţial pentru data de 1 ianuarie 2014, dar a fost amânată până pe 1 aprilie 2014.

Măsura este inclusă, de asemenea, în Ordonanţa de urgenţă nr. 102/2013. Astfel, de la 1 aprilie 2014, accizele vor fi următoarele:

• benzină cu plumb – 637,91 euro/tonă, 491,19 euro/1.000 de litri;
• benzină fără plumb – 557,91 euro/tonă, 429,59 euro/1.000 de litri;
• motorină – 473,85 euro/tonă, 400,395 euro/1.000 de litri;
• petrol lampant (kerosen) utilizat drept combustibil pentru motor – 557,39 euro/tonă, 445,91 euro/1.000 de litri.

DE CE SE VREA RENUNŢAREA LA CREŞTEREA ACCIZELOR

Potrivit expunerii de motive (PDF) a propunerii legislative (PDF) de abrogare a prevederilor din OUG nr. 102/2013 referitoare la creşterea accizelor la carburanţi:

- de la 1 ianuarie 2014 a fost modificată metodologia de calcul a accizei în lei, astfel că s-a ajuns deja la o creştere a accizei, iar acest lucru s-a resimţit direct în preţul final al carburanţilor;
- va fi o creştere minimă de 41 de bani pe litru;
- vor creşte costurile aferente transportului;
- se va genera un impact inflaţionist;
- va afecta puterea de cumpărare şi consumul.

Mai multe informaţii despre propunerea de act normativ găsiţi pe site-ul Senatului. Aceasta se află, de asemenea, în procedura de urgenţă pentru dezbatere şi adoptare.

Sursa: Senat | Foto: Sxc.hu

Despre autor  ⁄ Alexandru Boiciuc

Alexandru Boiciuc redactează şi editează articole la LegeStart.ro. E licenţiat (specializarea jurnalism) al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a mai lucrat în presă la ediţia online a ziarului ProSport. Contact: legestart(@)indaco(.)ro

Fara comentarii

Scrie un comentariu