Există unele situaţii în care, la cererea petiţionarului, sumele achitate cu titlu de taxe judiciare de timbru pot fi restituite (integral, parţial sau proporţional), conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă nr. 80/2013.
În acest sens, trebuie adresată o cerere de restituire instanţei judecătoreşti la care s-a introdus acţiunea sau cererea. Iar dacă taxele au fost plătite pentru cereri adresate Ministerului Jurtiţiei sau Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cererea de restituire trebuie adresată acestor instituţii.
După ce o cerere de restituire este soluţionată de instanţa de judecată, aceasta trebuie depusă (în vederea restituirii) la unitatea administrativ-teritorială la care taxa a fost achitată.
Procedura pentru restituirea sumelor achitate cu titlu de taxe judiciare de timbru este aprobată prin ordin comun al ministrului finanţelor publice şi al ministrului dezvoltării regionale şi administraţiei publice.
Dreptul de a solicita restituirea sumelor poate fi exercitat în maximum un an de la data naşterii acestuia.

SITUAŢII ÎN CARE TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU SE RESTITUIE:

• când taxa plătită nu era datorată;
• când s-a plătit mai mult decât cuantumul legal;
• când acţiunea/cererea rămâne fără obiect în cursul procesului, ca urmare a unor dispoziţii legale;
• când acţiunea corect timbrată a fost anulată în condiţiile art. 200 alin. (3) din Codul de procedură civilă sau când reclamantul a renunţat la judecată până la comunicarea cererii de chemare în judecată către pârât (se restituie doar jumătate din sumă);
• când în procesul de divorţ părţile au renunţat la judecată/s-au împăcat (se restituie doar jumătate din sumă);
• când contestaţia la executare a fost admisă, iar hotărârea a rămas definitivă (taxa se restituie proporţional cu admiterea contestaţiei);
• în cazul în care instanţa de judecată se declară necompetentă, trimiţând cauza la un alt organ cu activitate jurisdicţională, precum şi în cazul respingerii cererii ca nefiind de competenţa instanţelor române;
• când probele au fost administrate de către avocaţi sau consilieri juridici (se restituie doar jumătate din sumă);
• în cazul în care participantul la proces care a fost recuzat se abţine sau dacă cererea de recuzare ori de strămutare a fost admisă (se restituie doar jumătate din sumă);
• în alte cauze expres prevăzute de lege.
Pentru a afla care sunt principalele modificări aduse de OUG nr. 80/2013, citeşte articolul acesta.

1 COMENTARIU

 1. Am avut o contestaţie la executare care a fost admisă în totalitate cu restituirea integrală a taxei judiciare de timbru de 605 lei.
  Depunând la Primăria Suceava(unde am achitat taxa judiciară de timbru)documentaţia necesară,primăria îmi restituie,în contul meu bancar,suma de 332,75 lei comunicându-mi că 55 % din taxa achitată este suportată de primărie(pe care am primit-o)iar pentru 45 % respectiv 272,25 lei trebuie să mă adresez Administraţiei Financiare.Bineînţeles că nu am primit diferenţa de 275,25 lei şi nici nu sper să o primesc.
  Eu nu am datorii la primărie sau la fisc,deci nu se pune problema compensărilor.Întreb,de ce această fracţionare a restituirii unei sume de bani pe care am achitat-o într-un singur loc şi în totalitate şi să mi se restituie la fel,iar eventualele compensări să se facă între entităţile statului(dacă este cazul)şi care este temeiul legal pentru această fracţionare.
  Vă rog,dacă se poate,să primesc un răspuns pe acest e-mail.
  Vă mulţumesc frumos pentru ajutor.

 2. Bună seara. Mă găsesc într-o situație similară. Din cîte înțeleg, organul fiscal local (cel la care ați depus cererea de restituire soluționată de instanță) este obligat să transmită la organul fiscal central documentația respectivă, pentru ca acesta să vă restituie cealaltă parte. Căutați: ORDIN nr. 65 din 17 ianuarie 2014 pentru aprobarea Procedurii de restituire a sumelor achitate cu titlu de taxe judiciare de timbru, precum și 1899/2004.

 3. in anul 2011 am platit 10000 lei taxa de timbru pentru o suma de bani dar au trecut cei trei ani si instanta a decis ca sa prescris dar taxa nu am primito nici azi,si mai am o taxa de 9000lei si la alt proces care nu are mostenitori istanta azis ca pana nu se face actele de succesiune sau act vacant este perimara nici aci bani nu an primit.scuze ca nu stiu sa ecxplic pe termeni juritici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here