Un proiect de ordonanță prezentat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) deschide posibilitatea de a obține o carte de identitate provizorie în mai multe situații, până la eliberarea unui nou act de identitate. Proiectul de ordonanță vizează schimbarea unor prevederi ale OUG 97/2005 referitoare la evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români.

Conform propunerilor, persoanele interesate vor putea solicita un document de identitate provizoriu în mai multe situații decât în prezent. În plus față de situațiile actuale în care se poate elibera o carte de identitate temporară până la obținerea unui act de identitate, proiectul mai introduce posibilitatea emiterii acestei cărți în cazul schimbării sau încetării valabilității domiciliului, modificării denumirii sau rangului localităților și străzilor, renumerotării imobilelor sau rearondării acestora, precum și în cazul înființării de noi localități sau străzi.

Printre altele, cartea de identitate temporară poate fi obținută atunci când solicitantul nu furnizează toate documentele necesare pentru a primi un act de identitate, în cazul cetățenilor români cu domiciliul în străinătate care se află temporar în România, sau în cazul în care se cere eliberarea unui nou act de identitate la expirarea termenului de valabilitate a celui anterior, în situații în care s-au produs modificări ale numelui sau prenumelui titularului etc.

De asemenea, se propun modificări în ceea ce privește dovedirea adresei de domiciliu pentru minori. În situația eliberării actului de identitate al unui minor, nu va mai fi necesară declarația pe propria răspundere a solicitantului, deoarece dovada adresei de domiciliu a minorilor se va face cu actul de identitate al părintelui.

Proiectul urmărește simplificarea relației cu administrația publică, extinzând dreptul cetățenilor români de a obține informații despre domiciliile anterioare de la orice serviciu de evidență a persoanelor, nu doar de la domiciliul actual, așa cum prevede legislația actuală.

Vezi aici OUG 97/2005

Vezi aici alte articole despre act de identitate

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here