ACTUALIZAT * | Părinţii vor beneficia anual de o zi lucrătoare liberă pentru îngrijirea sănătăţii copiilor, conform Legii nr. 91/2014, ale cărei prevederi se aplică din 6 iulie 2014.
De prevederile actului normativ beneficiază atât părinţii, cât şi reprezentanţii legali ai copiilor.
Pentru a beneficia de ziua liberă, unul dintre părinţi (la alegere) sau, după caz, reprezentantul legal va face o cerere în acest sens. Ziua liberă acordată va trebui justificată ulterior cu acte doveditoare de la medicul de familie.
Cererea va fi depusă cu cel puţin 15 zile lucrătoare înainte de vizita la medic şi va fi însoţită de o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că celălalt părinte/reprezentant legal n-a cerut şi nici nu va cere ziua liberă în acel an.
Angajatorul NU va fi obligat să plătească drepturile salariale aferente zilei libere, dar va fi obligat să acorde ziua liberă dacă părinţii/reprezentanţii legali o vor solicita.
Atenţie! Dacă ambii părinţi vor solicita ziua liberă în acelaşi an, aceştia NU vor mai putea să beneficieze niciodată de prevederile legii.
În cazul în care familia are doi copii, tot o zi liberă pe an va fi acordată. Iar dacă familia are trei sau mai mulţi copii, vor fi acordate două zile libere pe an. Acestea vor fi ori consecutive, ori separate, în funcţie de decizia angajatorului.
Dacă niciunul dintre părinţi/reprezentanţii legali nu va solicita ziua liberă, aceasta NU se va reporta.
Dacă vor exista mai multe cereri simultane (care să depăşească 5% din numărul total de angajaţi), angajatorul va programa zilele libere prin rotaţie.
Prevederile legii se aplică atât angajatorilor publici, cât şi celor privaţi, iar cei care nu le vor respecta vor fi sancţionaţi de Inspecţia Muncii cu amenzi între 500 şi 1500 de lei.
* NOTĂ: Acest articol a fost publicat iniţial în 4 iunie 2014 şi a fost reactualizat (şi republicat) astfel încât să includă faptul că noua lege a apărut în Monitorul Oficial.
daca vor primi profesorii?si personalul nedidactic