Ce înseamnă uzucapiunea imobilelor şi când poate interveni aceasta?

 

Este binecunoscută pentru cei mai în vârstă perioada în care statul român, prin legislaţia adoptată într-o anumită perioadă a “erei” comuniste, a dispus scoaterea tuturor terenurilor din circuitul civil. Cu alte cuvinte, stoparea tranzacţiilor referitoare la terenuri între persoanele fizice.
În pofida doleanţei statului din acea vreme, tranzacţiile cu terenuri au continuat să se perfecteze, într-adevăr nu în formă autentincă, la notariatul de stat, ci prin încheierea aşa numitelor “chitanţe de mână” între “vânzător” şi “cumpărător”, acesta din urmă plătind o anumită sumă de bani pentru terenul respectiv şi intrând în posesia lui de la momentul încheierii chitanţei respective cu intenţia de a dobândi dreptul de proprietate asupra sa.
Deşi cumpărătorul s-a comportat faţă de terenul “cumpărat” ca un adevărat proprietar, din punct de vedere legal acestuia i-a lipsit înscrisul care să demonstreze că şi în acte este un adevărat proprietar.
Tocmai situaţiile mai sus descrise reprezintă “temeiul”, “motivarea în fapt” a  acţiunilor declanşate de “cumpărătorii” din chitanţele de mână pentru dobândirea dreptului de proprietate asupra imobilelor-terenuri prin uzucapiune.
Pe cale de consecinţă, uzucapuiunea (prescripţia achizitivă) se întemeiază pe faptul posesiei îndelungate a unui imobil-teren. Reţinem însă că, pentru a produce consecinţe juridice, legiuitorul a arătat că nu este suficientă o simplă posesie, ci este necesar ca posesia exercitată să fie una utilă.
Aşadar, uzucapiunea (prescripţia achizitivă) este modul de dobândire a proprietăţii (sau a altor drepturi reale), prin posedarea neîntreruptă (a imobilului) în termenul şi condiţiile prevăzute de lege.
Uzucapiunea poate fi invocată atât pe cale de acţiune în justiţie (prin cerere de chemare în judecată), dar şi pe cale de excepţie.
Pentru a putea opera uzucapiunea mai este necesar ca bunurile imobile (terenuri) să se afle în circuitul civil, ceea ce înseamnă că bunurile nu trebuie să fi fost declarate inalienabile. Având în vedere acest aspect, reţinem că bunurile ce fac parte din domeniul public sunt inalienabile şi, deci, nu pot fi uzucapate, spre deosebire de bunurile din domeniul privat al statului sau al unităţilor administrative-teritoriale (al consiliilor locale) care nu sunt inalienabile şi, pe cale de consecinţă, pot fi uzucapate, adică poate fi obţinut dreptul de proprietate asupra acestora prin uzucapiune.

Evident, poate fi obţinut dreptul de proprietate asupra imobilelor-terenuri prin uzucapiune şi prin acţiune formulată împotriva unei persoane fizice, mai precis împotriva fostului proprietar sau moştenitorilor acestuia.

Care este principalul efect al uzucapiunii?

 

Prin împlinirea uzucapiunii se naşte dreptul de proprietate al “cumpărătorului” / al uzucapantului şi, concomitent, se stinge dreptul de proprietate al “vânzătorului” / al fostului proprietar.

Care este legea aplicabilă într-un proces având ca obiect uzucapiunea?

 

Potrivit art. 6 alin. 4 din noul Cod Civil, uzucapiunile începute şi neîmplinite la data intrării în vigoare a legii noi (a noului Cod Civil) sunt în întregime supuse dispoziţiilor legale care le-au instituit, aşadar sunt supuse dispoziţiilor vechiul Cod Civil.

Dacă vechiul Cod Civil este legea aplicabilă când ne referim la condiţiile de drept material ale uzucapiunii, dispoziţiile art. 1049-1052 din noul Cod de Procedură Civilă referitoare la “Procedura privitoare la înscrierea drepturilor dobândite în temeiul uzucapiunii” sunt dispoziţiile legale aplicabile când ne referim la procedura obligatoriu de urmat în procese având ca obiect uzucapiunea.

 

Care sunt condiţiile de drept material impuse de vechiul Cod civil pentru dobândirea proprietăţii prin uzucapiune?

 

Potrivit vechiului Cod Civil (art. 1846-1847), condiţiile pentru a putea opera dobândirea proprietăţii prin uzucapiune sunt ca posesia să fie utilă, adică posesia să fie: continuă, neîntreruptă, netulburată, publică şi sub nume de proprietar.

Posesia este continuă  când posesorul  o exercită în mod regulat, fără intermintenţe anormale.

Posesia trebuie să fie neîntreruptă întrucât întreruperea posesiei echivalează cu însăşi încetarea acesteia.

Posesia este netulburată atunci când nu este fondată sau conservată prin acte de violenţă în contra sau din partea adversarului.

Posesia este publică atunci când aceasta nu este exercitată în ascuns de adversarul său, încât acesta să nu fie în stare de a putea să o cunoască.


Posesia trebuie exercitată sub nume de proprietar.

 

De câte feluri este uzucapiunea potrivit vechiului Cod civil?

 

Din punct de vedere al timpului cât trebuie să dureze posesia pentru a putea opera uzucapiunea, vechiul Cod Civil arată că uzucapiunea poate fi de 30 de ani sau de 10-20 de ani.

Uzucapiunea de 30 de ani se aplică în cazurile în care posesorul nu are un act translativ de proprietate (titlu) asupra bunului imobil pe care îl posedă. În acest caz nu are importanţă nici dacă posesorul este sau nu de bună credinţă.
Pentru a putea fi invocată această uzucapiune trebuie îndeplinite două condiţii:
a) să existe o posesie de 30 de ani;
b) posesia să fie utilă.

Uzucapiunea de 10-20 de ani se aplică atunci când posesorul posedă bunul în temeiul unui just titlu şi este de bună-credinţă.
Poate fi invocată uzucapiunea de la 10 până la 20 de ani în cazul în care sunt îndeplinite următoarele condiţii cumulative:
a) să existe o posesie utilă a bunului;
b) posesia să fie întemeiată pe un just titlu;
c) posesia să dureze de la 10 la 20 de ani;
d) posesia să fie de bună credinţă.
Se aplică termenul de 10 ani în situaţia în care adevăratul proprietar locuieşte în raza teritorială a aceluiaşi tribunal judeţean unde se află imobilul.
Se aplică termenul de 20 de ani dacă adevăratul proprietar locuieşte în raza teritorială a altui tribunal judeţean unde se află imobilul.
Referitor la noţiunea de just titlu, acesta este un act translativ de proprietate care provine de la o altă persoană decât adevăratul proprietar.

Buna credinţă reprezintă convingerea greşită a posesorului că a dobândit bunul imobil de la adevăratul proprietar, bună credinţă ce trebuie să existe la momentul dobândirii bunului, nefiind necesar ca aceasta să existe pe tot parcursul exercitării posesiei.
Dacă în prezentul articol am prezentat succinct care sunt condiţiile de drept material impuse de vechiul Cod civil pentru dobândirea proprietăţii unui imobil-teren prin uzucapiune, într-un viitor articol vom prezenta care este procedura privitoare la înscrierea drepturilor dobândite în temeiul uzucapiunii, potrivit noului Cod de Procedură Civilă.
——————————(P)——————————

Lege5 Online
 vă oferă posibilitatea de a căuta orice dosar aflat în instanţă (baza ECRIS). Trebuie doar să introduceţi numărul dosarului sau numele unei părţi implicate în dosar.

Clienţii Lege5 Online
 au posibilitatea de a urmări dosare. Mai exact, puteţi să primiţi notificări pe e-mail atunci când urmează o nouă şedinţă sau când apare o decizie în dosar.

Căutaţi dosare aflate în instanţă AICI.

cau_dos_ins2

Aflaţi mai multe despre Lege5 Online de AICI. De asemenea, Lege5 este disponibil şi în variantele Desktop şi Mobile.


Foto articol:
 FreeImages.com

 

comentarii

143 COMENTARII

 1. daca eu locuiesc din 1993 in casa construita de parinti fara autorizatie pe un teren pt care nu am acte de propr. …pot dobaindi teren prin uzucapiune sau nu ? cu stima…

  • Bună ziua. Locuiesc într-o casă din noiembrie 1989.După 8 ani(în1997)am cumpărat casa naționalizată.(2 camere ,1 bucătărie din caramida cruda,curte -comuna)Menționez că din aceasta casă 1/3 aparținea unui proprietar plecat din tara .Din 1997 am contract vinzare -cumpărare pt partea naționalizată .Vă rog să-mi spuneți ce demersuri să fac pt a intra în posesia a celei 1/3 din casa Vă mulțumesc anticipat

  • Buna ziua As vrea sa intentez un proces pentru un teren intravilan cu casa in com.Ciocanesti Jud.Dambovita.,prin uzucapiune.Imi puteti recomanda un avocat cu care sa pornesc la drum.
   Va multumesc.

 2. Am locuit cu tatal meu si cu mama[de-a doua] care au decedat.Mama era din R.Moldova si nu-i cunosc rudele.Acum nu pot sa fac succesiunile deoarece trebuie sa gasesc o ruda de sange a mamei[de-a doua].Care sunt solutiile de a putea deveni proprietar pe aceasta casa.Tata a decedat in 2007 mama in 2010.Va multumesc.

 3. Am cumparat o propietate si lipit de aceasta exista o constructie de 8 m2 ambele ridicate concomitent in anul 1992 de catre fostul propietar de la care am cumparat , cea de 8 m este pe terenul vecinei, anexa este ridicata de fostul propietar ,vecina este de acord cu aceasta constructie din anul 1992 si pana in prezent (Eu sunt propietar din 2012 si atunci am facut o chitanta de mana pt cei 8m2 pe terenul care este ridicat acea anexa (platind pretul zonei cu 30 euro m2 adica 240 euro si a fost platit acel teren si de catre fostul propietar dar fara nici un act )Acum nu este nimeni contra terenului respectiv de 8 m2 pe care este edificata acea constructie dar poate interveni dreptul de azucapiune la un moment dat cand batrana ar deceda si ar veni mostenitori sa revendice cei 8m 2. Acum sunt 23 de ani de la ridicarea constructiei si anexei respective

 4. adaug ca batrana are 2 baieti care stiu despre acel teren dat sa se construiasca acea anexa si nu sunt nici ei acum impotriva acestei spete unul chiar semnand ca martor pe acea chitanta de mana facuta de mine in 2012 .(specific ca numai terenul este al vecinei constructia este edificata de catre fostul propietar in1992 )Va multumesc anticipat.

 5. buna ziua . va rog frumos sa ma lamuriti daca pot folosi dreptul de uzucaapiune in situatia pe care v-o expun . sunt proprietar din 1970 pe o casa si un teren intr-o curte comuna cu alti doi proprietari. eu locuiesc in apartamentul 3 , situat in spatele curtii. in prezent , vecinul de la apartamentul 1 (situat la strada ) solicita iesirea din indiviziune lasand loc de trecere pentru celelalte 2 familii doar de 1,2m , lucru cu cara nu sunt de acord. curtea are o deschidere la strada de 5,71 m . Va multumesc anticipat

 6. Am cumparat un apartament în anul 2001 şi am doar un contract de vânzare de mână cu vechii proprietari ( de vechii proprietari nu mai pot să dau). Cum pot să legalizez acel contract de vânzare.

  • Trebuie sa ii actionati in judecata si sa obtineti o hotarare judecatoreasca care va fi titlul dvs. de proprietate in locul unui contract de vanzare-cumparare incheiat la un notariat!

 7. Buna seara!In anul 1990 tatal meu a ajutat o ruda de-a mamei mele sa-si cumpere un apartament, el fiind girant platitor, cu promisiunea ca dupa o perioada acesta sa faca un act si tata sau mama sa intre in posesia acestui apartament.In 2000 tatal meu a decedat, iar batranul i-a promis mamei ca ii va face un act de donatie.Dar nu a mai apucat nici batranul sa faca actul, intrucat acesta a murit.Dupa moartea acestuia, mama mea a mers la un notar , si acesta a deschis un proces si m-a facut pe mine proprietar conform certificatului de deces al tatalui meu, chiar daca defunctul meu tata nu avea niciun drept, iar in acel certificat nu este nicaieri specificat apartamentul.Tin sa mentionez ca eu apar ca fiind proprietar si la primarie, si la fisc, dar nu am mutatia in acel apartament.Cand am vrut sa vand acest apartament, cei de la OCPI au cerut acel certificat , pt a putea face legatura intre tata si acest batran.
  As putea deschide un proces de uzucapiune folosindu-ma de aceasta eroare judecatoreasca ca fiind un just titlu?
  VA MULTUMESC

 8. Am cumparat un teren aprox acum 2ani de la vecinii mei mai în vârsta care îl aveau cumpãrat din 98 de la pers înscrisa ca proprietar pe titlu dar care e decedata si nu are mostenitori.cum as putea dobândi dreptul de proprietate asupra pãmântului?multumesc

 9. Buna ziua,

  Bunicii mei au un teren in spatele casei de mai bine de 30 de ani pe care au plantat pomi. Proprietarii terenului au decedat cu multi ani in urma, iar mostenitorii nu sunt de gasit. La vremea când proprietarii traiau bunicii mei le-a dat o suma de bani dar fara nici o chitanta. In 2015 bunicii mei au murit si terenul e folosit acum de parintii mei. Exista vreo sansa ca acest teren sa ramana in posesia parintilor mei, legal? Ce proceduri ar trebui sa urmam? Mentionez ca vor acest teren ca este in spatele casei, el nefiind foarte valoros, deoarece e o vale greu de lucrat.
  Cu respect!

 10. Buna ziua. Am un teren mostenit de la bunicul meu – 8 ari, intravilan. Nu am titlu de proprietate inca. Eu am doi copii. Am un frate care a murit si el are doua fete. Pe acest teren eu am platit impozit 25 de ani. Cum se poate inscrie terenul in cartea funciara, care sunt demersurile? Va multumesc!

  • Buna ziua noi avem o casă construită de parinți noștri care au decedat iar terenul este al primăriei ,,casa are doar autorizatie de constructie pe numele parintilor ,,noi vrem sa cum param terenul si sa intabulam împreuna cu casa pe numele nostru ,,este posibil asa ceva,,

 11. cum poate intra oficial in posesie cumparatorul a 2 ha de teren cumparat de la parintii mei (decedati) pe baza chitantei de mana. exista titluri de proprietate pe numele parintilor mei. Noi suntem 2 frati si suntem de acord fara nici o pretentie cu actiunea cumparatorului.
  Cu stima,
  I.Faur

 12. Buna ziua.

  Am cumparat in luna februarie 1994 o casa ; terenul era sub incidenta Legii 18/91. Certificatul de redobandire a dreptului de proprietar a aparut dupa 3 luni pe numele vechiului proprietar care facuse cererea.
  Nu pot sa intabulez proprietatea si nu stiu cum sa procedez avand in vedere faptul ca proprietarul terenului este in SUA.

 13. Sarut mainile,

  Avem o problema tare dubioasa.Stramosii moei oau detinut un teren pe care l-au lucrat de peste 150 de ani . Anul trecut bunica mea in varsta de 88 de ani a fost ucisa in mod barbar la data de 13 10 2015. Nu stim exact motivul, casa a fost toata ravasita. nu vreau sa intru in detalii. Dupa moartea ei acea bucata de teren ne-a fost luata in mod abuziv de catre un vecin. Acest vecin a bagat teroarea in toti vecinii. Asta se intampala in orasul Brezoi jud Valcea, nenumarate plangeri s-au facut la Politie cat si la Primarie. Nimeni nu vrea sa ia nici-o masura.
  Mentionez ca ai mei batrani au platit impozitul in tot acesti ani. Mama mea fiind urmasul lor, a fost cu ,chitante la primarie unde i s-au rupt in fata de catre primar. Ma gandesc ca ar mai trebui sa fie ceva pe la arhiva. Nu stiu cum de 2016 mai exista asemenea mafie. Va rog frumos sa ne indrumati ,ce trebuie sa facem?.Avem sau nu mai avem dreptul la teren?

  • Am cumparat o locuinta formata din 3 cam in anul 2001 cu chitanta de mana..din 17 februarie 2001 lociezc in ea .cum pot deveni propietarul acestui imobil..de la pers. Care am cumparat nu era nici el propietar ..si locul pe care este casa nu se stie exact cine este propietar..de la vecinii mei am inteles ca e decedat si nu are mostenitori. Va rog sa ma indrumati..nu pot sa ma racordez la curentul electric si de 15 ani stau asa .la mila unui vecin care a binevoit sa mi dea un fir de curent…va multumesc.

  • Am un act de proprietate a trei parcele de padure ,insumamnd suprafata de 1,5ha.(actul de proprietate este pe numele tatalui meu Chica Ghe.. Ioan)
   La legea 18/91 a facut cerere de punere in posesie varul meu, care avea acelas numa cu tatal meu (Chica Ghe. Ioan) eu nu stiam de existenta acestei paduri.
   Dupa catva ani ,l-am intrebat pe varul meu daca titlul nou este pe numele lui sau a lui tata ; m-ia spus ca e pe numele lui.
   Cum pot intr in posesie prin uzucapiune – daca se poate

 14. Buna ziua.Posed cota de 37/40 dintr-un apartament de 87,89 mp ,dobândit în anul1999 prin contract de vânzare cumpărare .Restul cotei de 3/40 apartine altei persoane care nu a vrut sa-si vândă cota moștenită de la mama sa. Dorim să înaintăm cerere de dobândire a dreptului de proprietate pentru cota de 3/40 prin uzucapiunea de scurtă durată -10 ani,în condițiile în care din 1999 și până în prezent eu am plătit integral sumele aferente impozitului anual pentru întregul apartament,noi l-am întreținut si am locuit permanent la adresa imobilului , coproprietarul nefiind interesant de aceste obligații. Dorim să știm dacă îndeplinim dreptul de a obține prin uzucapiune cota de 3/40 din apartament si care este procedura juridica.Mulțumim și așteptăm cu interes răspunsul Dvs.

 15. Buna ziua.Posed cota de 37/40 dintr-un apartament de 87,89 mp ,dobândit în anul1999 prin contract de vânzare cumpărare .Restul cotei de 3/40 apartine altei persoane care nu a vrut sa-si vândă cota moștenită de la mama sa. Dorim să înaintăm cerere de dobândire a dreptului de proprietate pentru cota de 3/40 prin uzucapiunea de scurtă durată -10 ani,în condițiile în care din 1999 și până în prezent eu am plătit integral sumele aferente impozitului anual pentru întregul apartament,noi l-am întreținut si am locuit permanent la adresa imobilului , coproprietarul nefiind interesant de aceste obligații. Dorim să știm dacă îndeplinim dreptul de a obține prin uzucapiune cota de 3/40 din apartament si care este procedura juridica.Mulțumim și așteptăm cu interes răspunsul Dvs.

 16. Buna ziua. Nu stiu cum sa incep doamna.Acum 18 ani am cumparat o propietate in ordeal cu pamantul afferent si m-am in tabulated fara sa fac o masuratoare din lipsa de bani.Vechiul propietar mi-a spus ca vecini din spatele gradini nu sunt usa de biserica si nu stie daca nu au intrat cu ceva in pamantul pe care l-am cumparat. Crezind ca o fi vreo jumate De metru nu am pus accent pe asta. In urma cu 6 ani a venit Un topograf s-mi masoare Un teren alaturat pe care la-m cumparat De la altcineva si l-am rugat sa masoare si vechiul teren. A zis ca are nevoie De acordul vecinilor pt.aceasta.acestia nu au fost De acord si atunci am intentat proces pt granituire .Dupa 6 ani a venit si sentinta. 2.5 m latime pe care a stabilit topograful trims De instanta ca sunt ai meI ia dat vecinilor invocand uzucapiune.Acum 18 ani am cnstruit o anexa pe mejdia care ziceau vecini ca-I reala .In urma cu 6 ani am incercat sa fac Un zid de caramida pe fundatia care era de Acum 18 ani si vecina o femeie in varsta de 65 70 ani a venit si mi-a demolat zidaria. Probabil acest a fost motivul pt care am facut Un efort financiar si am inceput acest proces. Inca nu a venit motivarea pronuntari. Ce ma sfatuiti sa fac ?Dosar18117/271/2010 oradea.Va Multumesc Anticipated. Cu toata stima Gheorghe Ban.

 17. In casa bunicului(din partea mamei) decedat 1982,deci sunt 32 de ani, locuieste sotia fratelui mamei, mama si fratele decedati si ei la randul . Mama a depus acte de succesiune in 2009 la notar (dupa 27 de ani).insa fratele nu s-a prezentat la notar si totul a ramas pe loc.Au decedat si mama si fratele mamei. Prin testament mama imi lasa si partea ei din casa parinteasca(din drepturi succesorale).Va rog sa-mi raspundeti la intrebarea:daca indeplinesc dreptul la aceasta cota avand in vedere ca mama nu a trait pe aceasta adresa si daca matusa a indeplinit conditii de uzucapiune de orice fel, matusa fiind sotia fratelui mamei.Si succesiune ar urma sa se faca dupa bunicul din parte mamei intre matusa si mine in calitate de nepoata a proprietarului decedat. Multumesc

 18. Buna!as avea si eu nevoie de o lamurire…parintii mei au cumparat o casa in 1996 cu chitanta de mana….de la un domn ce locuieste in apropiere…si o sora de a dansului vrea 20 de ari acum dupa atata timp in care noi am folosit locul si am platit impozit…mentionez ca nu avem nici un act pe casa decat chitanta aceea…am putea invoca uzucapiuneapt a obtine titlu de proprietate si lt a intabula?va multumesc

 19. buna ziua in 1991 in loc Dubraveni sa infintat un srl cu nr de sediu 295 totu-i bine pina in 2009 cand cumparam un teren si facem o casa in 2007 primaria face renumerarea caselor din comuna si se decaleaza nr de casa eu primind nr 295 iar srl respectiv primind nr 379 pe aceiasi strada un km distanta unul de altul .in 2016 imi fac un srl si aflu ca la mine acasa se afla un sediu de firma nestiind de ea cum sa procedez ca sa nu mai apara firma la nr meu D-na respectiva nu doreste sa-si modifice nr de sediu spunind ca ea la avut prima acum la nr 295 apare la orc doua sedii de firma ceea ce pe mine ma deranjeaza dati-mi un raspuns multumesc

 20. Buna ziua . Parintii mei au achizitionat o proprietate care a apartinut statului si in care au locuit neintrerupt cu aproximatie din 1940 . casa a fost nationalizata , asa ca nu s-a putut da in proprietate decat terenul pe care este facuta constructia . Terenul (curte) a fost acordat in chirie . Mentionez ca accesul la imobil se face prin terenul inchiriat , iar acel teren a fost detinut si el din acelasi an ca si imobilul ,toata suprafata facand parte dintr-un contract de inchiriere. as putea avea o sansa de a castiga acel teren invocand uzucapinea ?
  Multumesc

 21. Buna ziua.Doamna avocat in anul 1996 am cuparat o casa si un teren cu chitanța de mana la inceput pt ca am dat banii in 3rate .Dupa achitarea sumei rămânând sa se faca cotractul vanzare cumparare,proprietarul facandune act numai pe casa pt ca nu avea succesiunea facuta cu fratii.Dupa cei 20 de stăpânire eu cu plăți in regula la primărie platita de mine am discutat cu propriyarul si i-am zis ca il dau in judecata a zis nu se rezolva problema semnez tot de actele in fata x venim toți la semnat.Am facit intabulati carti funciaretot ce trebuie mi-a dat copii de pe buletinul lui nepoți dupa titlu de propietate tot,a venit ziua semnării ,el cu rudele s-a certat la notariat ca nu a dat bani si lor de pe casa si atunci a zis ca nu m ai semneaza nici unul pretinzând din nou bani pe teren numai cel cu care am facut chitanța cel ce a dirijat totul.Itrebarea mea este:voi avea castig de cauza inaintand dosar in instanta?Va rog tare mult ajutați Ma va am cheltuit o groaza de bani sant disperată pt acest om.Multumesc mult numai bine va urez

 22. Buna ziua . Locuiesc in casa bunicii mele care nu a avut acte pe casa , dar s-a locuit in ea ma bine de 30 de ani de bunica si mai apoi de urmasii acesteia . in registrul agricol al primariei figureaza bunica mea ca proprietar doar ca nu exista un act legal in acest sens . acum o terta persoana vrea sa revendice casa . ce se poate face ?mentionez ca aceasta casa este situata pe o suprafata de teren pe care bunica mea detinea un act de vanzare cumparare . multumesc

 23. buna ziua am o intrebare eu am o locuinta de 10 de la un consatean care a decedat de 8 ani eu platesc impozitu pe cladire de 10 ani nu mai deranjat nimeni nu isi cere nimeni casa si terenu pot sa fac uzucapiune pe aceea casa si teren va multumesc.

 24. Buna ziua aș dori să aflu și eu dacă se aplică „Uzucapiune” in situatia in care mama mea proprietara de de drept a decedat si au rămas 3 moștenitori dar numai eu am locuit in casă si am platit impozitul timp de 15 ani ?Precizez ca sunt peste 30 de ani de cand platim impozitul dar cat timp a fost in viață sa platit pe numele ei impozitul.Vă Mulțumesc Anticipat!

 25. Buna ziua! Am si eu o intrebare….bunicul sotului meu a avut o casa si ceva teren..el a decedat in anil 1982 dupa el nu sa facut taxa de succesiune nimic…sotia dansului a murit cu noua ani in urma…ei nu mai au nici un act doveditor de proprietate as dori sa stiu si eu daca se poate aplica legea uzucapiuni sau trebuie facuta taxa de succesiune…casa a fost locuita fara incetare…Multumiri anticipate

 26. buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca am folosit un teren de 37 de ani, iar acum când solicit titlu de proprietate apare un alt proprietar, care a cumparat o parcela invecinata cu terenul meu, ambele facand parte din acelas nr.top (si cel folosit de mine si cel cumparat de vecini), dar in vechiul cf. erau trecute cote parti, astfel ca azi cel care a cumparat spune ca are proprietate si pe parcela mea, pot folosi dreptul de uzucapiune in acest caz ?

 27. Buna ziua,
  va rog sa ma ajutati cu opinia Dvs. vis-a-vis de o situatie concreta: locuiesc de mai mult de 20 de ani in casa parintilor mei, care se afla inca pe numele mamei mele, decedata in 1990. Nu am facut acte de succesiune deoarece fratele meu, care nu are copii, nu doreste acest lucru. El locuieste de peste 40 de ani in Bucuresti, in casa primita mostenire dupa decesul sotiei sale.In acesti 20 de ani am locuit/folosit netulburat proprietatea, am suportat toate cheltuielile (impozit, reparatii, amenajari samd), fara contributia fratelui meu.I-am solicitat in mai multe randuri sa definitivam clarificarea situatiei acestei case, care se afla in Dej,dar fara niciun rezultat. Pot cere pe cale legala stabilirea dreptului meu de proprietate, intrucat eu am copii si doresc sa las in urma mea o situatie clara a imobilului, in baza dreptului de uzucapiune?
  Cu stima si multumiri pentru raspuns.

 28. Buna ziua Doamna Madalina Moceanu,

  Am rugamintea sa imi spuneti daca pentru situatie pe care o voi descrie, uzucapiunea este aplicabila.
  Daca nu, ce alternative ar exista.
  Situatie:
  Mama mea a achizitionat in 1989 o gospodarie in mediul rural. Constructii ( doua) si teren aferent ( curte de aprox. 1600 mp). In contractul de vanzare – cumparare, conform legislatiei de la acea data, se transfera dreptul de proprietate asupra constructiilor iar terenul ramane in proprietatea statului cu drept de utilizare pe intreaga perioada a existantei constructiilor. In fapt, a cumparat costructiile si terenul, adica toata gospodaria.
  Ulterior, dupa schimbarea legislatie, mama mea nu a efectuat nici un demers pentru obtine un act care sa arate dreptul de proprietate si asupra terenului.
  Mentionez ca din 1990 – 1991 a locuit permanent la aceea adresa din provincie dar pe CI a figurat intotdeauna adresa din Bucuresti.
  In Iunie anul acesta mama mea, din pacate, a decedat.
  In vederea deschiderii succesiuni am strans documentele care atesta dreptul de proprietate, mai putin
  cel care atesta dreptul asupra terenului din gospodarie.
  Imi puteti spune cum pot obtine acest document, care sa ateste dreptul de proprietate asupra terenului?

  Multumesc anticipat pentru sprijin.

  Cu stima,
  Stefan

 29. Buna ziua as dori sa stiu si eu daca am cumparat o casa in anul 1994 cu o chitanta de mana iar persoana care am cumparat casa a decedat .locuind in casa 22de ani putem sa facem acte pe casa prin uzucapiunea defiind necesara chemarea mostenitorilor va multumes

 30. Buna ziua! Bunica mea impreuna cu bunicul meu (trecut la cele vesnice) au un act incheiat prin 70′ cu proprietarul terenului. Actul respectiv nu este sub forma autentica, este incheiat doar intre ei si cu ceva martori. Am fost la un notar si mi-a spus ca nu pot intra in proprietatea terenului fiindca bunicii mei niciodata nu au fost proprietari ci doar posesori. Doresc sa intreb daca bunica mea poate deschide o actiune in justitie si sa invoce uzucapiunea? Iar ulterior sa-l pot dobandi eu sub forma de donatie? Va rog sa ma lamuriti! Multumesc

 31. vreau sa sstiu daca am folosit in teren pe care am platit arenda 25 de ani si nu il pot cumparara tot de atata timp care nu este sa zic in posesia consilului ce drepturi pot avea pt acest fapt

 32. Buna seara am si eu o intrebare eu si sora mea cea mare stam in casa bunicilor din partea mamei si stam in ea din 1999 si santem platitori de taxe la primarie din 99 si pana in prezent cum as putea sa imi fac contractul pe casa va rog sa ma indrumati cu stima si va multumesc

 33. Tatal meu are casa construita pe un teren al strabunicului din anul 1968.Dupa moartea strabunicului nu a fost dezbatuta mostenirea ,el avand trei copii.Acest teren nu este trecut in titlul de propietate al bunicului si nici la rol in bacurile vechi la nici unul dintre frati. Vreau sa va intreb daca acest teren face parte la masa succesorala a bunicului meu (sa se imparta cu fratii tatalui meu,tatal meu platind impozit pe teren din 1990).

 34. buna dimineata , daca eu am un teren este mostenire de la mama mea ,sunt intabulat pe el dar se afla la 40 de km distanta de unde locuiesc si il muncesc niste matusi de mai multi ani nici nu stiu de cati de 15 20 acuma vor sa revendice terenul prin uzucapiune ca au zis ca daca eu nu le am spuz nimic atatia ani este normal asa ceva ?’

 35. Bună seara. Vă scriu în numele unei persoane caz social. Ani de zile s-a luptat să primească de la primăria Arad o locuință dar fără nicio șansă. A găsit o casă în ruină – vizitată de boschetari. A aflat că este proprietatea a două persoane de cetățenie străină care au dispărut din Arad de peste 15/16 ani și au de plătit la stat un debit mare. Omul vrea să facă un împrumut la bancă, să achite debitul și apoi să repare casa și să intre în proprietate. Vă rog să ne ajutați cun sfat de specialist cum să procedeze. Vă mulțumesc.

 36. Buna ziua mama mea locuieste in casa tatalui meu de peste 30 de ani , aceasta casa este mostenire acolo au dreptul tatal meu care este decedat , alt frate decedat si unul in viata .
  Toti trei sunt mostenitori , succesiunea este facuta , întrebarea mea este daca am platit impozitul atita timp si s-a efectuat si renovarea casei pot face titlu de proprietate mamei toate cheltuielile au fost facute din pensia ei sunt de vreun folos chitantele de la impozit , adica se poate invoca legea uzucapiunii. Va multumesc .

 37. Buna ziua! Suntem doi frati si suntem mostenitorii mamei noastre.
  Am mostenit un teren in Buc. de 260 m, iar intabularea este pe 160 m.
  La Patrimoniu sunt 260, dar la taxe si impozite 160. Am facut rost de toate adeverintele planurile din primaria generala si e trecuta mama cu 260.
  Cum putem face, sa devenim proprietari si pe cei 100 m?
  VA MULTUMESC!

 38. Buna ziua,
  Va rog sa imi spuneti si mie ,daca se poate ce pot sa fac in urmatoarea situatie:
  Tatal meu, a cumparat acum 24 de ani un teren de la unchiul sau.s-au inteles asupra unei sume care a fost achitata integral si s-a facut un act de vanzare-cumparare , scris de mana, cu martori ,cu stampila primariei (din cate am inteles asa se faceau atunci ).am lucrat acel pamant timp de 24 de ani si am platit si impozitele generate de acel teren .atat vanzatoru (unchiul tatalui meu) , cat si cumparatorul ( tatal meu) au decedat. Problema a aparut ieri cand copiii vanzatorului (verii tatalui meu ) au vandut acel teren .ce pot sa fac in cest caz ?multumesc anticipat .

 39. Buna ziua,
  Familia mea foloseste o gradina de 1 ha situata in extravilan de mai bine de 50 de ani, si putem demonstra asta cu martori, mai mult decat atat posesia a fost utila (fara intreruperi, fara violente, publica) insa nu noi am platit impozitul. Mai mult, dreptul de uzucapiune nu a fost inscris niciunde pe numele familie mele (cred ca se cheama uzucapiune extratabulara) Gradina este compusa din 3 parti toate cu proprietari diferiti, din pacate toti morti.
  1. Faptul ca nu am platit noi impozitul reprezinta o piedica in acest demers?
  2. Are vreo importanta data la care au murit proprietarii inscrisi in CF?
  3. In afara conditiilor mentionate in acest articol sunt alte criterii pe care trebuie sa le satisfacem?
  Multumesc!

 40. Am mostenire de la tatal meu 1,0 ha. padure pe care la revendicat un var al meu,fiind in accelas nume cu tata,la legea 18/91 S-a eliberat titlul de proprietate pe numele ,varului Chica Ioan var- Chica Ioan -tata. Am deschis proces la jud.Pascani -Iasi Dosar2014/866/2014 c-in care s-a decis:-admite in parte actiunea
  -Anuleaza T.P. nr. 65228/1994
  -Respinge capatul de cerere privind emiterea unui nou T.P.
  iNTREBARE.-Cum pot sa procedez ca sa fiu pus in drepturi. Pot sa deschid un proces si sa invoc uzucapiunea.

 41. Sunt in posesia unui testament lasat de o ruda , fara mostenitori,testamentul a fost incheiat in anul 2002 iar ruda a decedat in oct. 2016. Testamentul se refera la 2,5 ha. pamant arabil. intrebare: eu cand intru in posesia acestui teren ..din anul 2002 sau den momentul cand a decedat ruda mea , adica din oct. 2016?

 42. Socrii mei au cumparat dupa 89 cca 50 Ha de la diverse persoane din comuna si din comuna alaturata cu acte de mana si cu cate doi martori . terenul este declarat la APIA se plateste impozit pe el .Credeti ca ma puteti ajuta sa intru in legalitate ? O zi placuta !!!!!

 43. Buna ziua. Locuiesc intr-o casa nationalizata de aproape 26-27 ani si ma chinui sa o cumpar ,dar f multe piedici nu-mi dau un raspuns ,nici nu stiu unde este camera d-nei juriste si cine este , mentionez ca nu a revendicat-o nimeni , neavand mostenitori ,la spatiul locativ nici nu poti deschide un cuvant ca ori tipa ori hartuit de d-na sefa , fara sa ne dea o explicatie cui trebuie si unde trebuie sa ne adresam, am facut nu stiu cate cereri de cumparare dar degeaba ,niciun raspuns.Va rog cu mare amabilitate sa-mi spuneti cui trebuie sa ma adresez si ce am de facut! Mult respect si stima!

 44. Buna ziua! trec direct la subiect. In anul 2011 am cumparat o parte de casa de la cumnatul meu.In contractual de vanzare cumparare s-a trecut numai casa fara terenul de sub casa.Cumatul meu intre timp a decedat.Cum pot eu prin
  uzucapiune sa dobandesc terenul de sub casa? MULTUMESC !

 45. buna ziua , parintii meu au cumparat un teren intravilan acum 24 ani prin contract de vanz-cump de mana .terenul in prezent nu e trecut pe nimeni.singura hartie existenta e contr de vanz cump. Cum as putea trece sau dobandii dreptul de proprietate asupra terenului?

 46. Buna ziua!
  Doresc sa stiu daca legea uzucapiunii se poate aplica si in cazul meu.
  Este vorba despr o casa,casa in care au locuit bunicii mei,construita undeva in 1968.Problema este ca nu exista un act de proprietate pe niciunul dintre ei 2,toate actele ce le detin sunt pe casa parinteasca,o casa de prin 1850,care ulterior bunicii mei au daramat-o si-au construit caza in cauza.In actele de pe casa veche sunt trecuti toti fratii bunicii mele,insa detin si chitante scrise de mana cu sumele date de bunica fratilor ei,si un proces verbal semnat si datat in fata notarului de stat de pe vremea aceea.Am fost la notar si mi s-a spus sa merg la urbanism sa scot o hartie de radiere a casei vechi ,insa nu mi s-a precizat nimic de aceasta lege a uzucapiunii!
  Precizez ca din 1968,toate taxele si impozitele au fost platite de catre bunicii mei,fiind unicii posesori ai imobilului si terenului.
  As avea sansa sa se aplice si in cazul meu???
  Va rog din suflet sa imi raspundeti!

 47. Buna ziua!
  Va rog sa ma ajutati cu un sfat.
  Socrii mei au cumparat casa in urma cu 43 de ani. Proprietarii au plecat in Germania, fara sa icheie contract de vanzare cumparare in scris. Vanzarea- cumpararea s-a efectuat verbal.
  Socrii mei au platit in aceasta perioada impozitul aferent acestui imobil.
  Cum pot proceda la trecerea in proprietate , avand in vedere ca proprietarii sunt decedati, exista doar mostenitorii ,care sunt foarte in varsta si bolnavi (locuiesc in Germania).
  Am luat legatura cu ei si au spus ca sunt dispusi sa dea o declaratie notariala , prin care arata ca au vandut casa socrilor mei si ca nu au nici o alta pretentie. Aceasta declaratie data in fata unui notar din Germania si tradusa poate servi la un notar in Romania? Sau sfatuiti-ne ce putem face, avand in vedere ca aceste persoane nu se pot deplasa la un Consulat , datorita starii de sanatate. Ce putem face?
  Va multumesc anticipat.

  • AM LASAT IN CASA CONSTRUITADE MINE O MATUSA FIIND SORA MAMEI MELE DE NENUMARATE ORI AM VURUT SA OSCOT DIN CASA DAR NU AM PUTUT CIND AI SPUNEAM SA PLECE II VENEA RAU SI O DUCEAM TOT EU LASPITAL IAR ACUM COPII EI VOR S-MI VINDA CASA A STAT IN CASA DIN 1980 CE POT SA MAI FAC.

 48. Locuiesc intr un imobil de aproape 30 de ani . In anul 2008 mi a ars casa cu tot ce era inclusiv actele toate . Am reconstruit casa fara niciun act, fara autorizatie. Casa este declarata pe numele meu iar terenul pe un alt nume al unei batrane care este decedata . Terenul a fost dat in baza unei chitanti in anul 1952 de catre Sfatul Popular atunci. Intrebarea mea este: oare pot dobandi titlul de proprietate pe teren si pe casa? Si cum? Mentionez ca eu platesc impozitul si pe casa si pe teren.

 49. Bunicii mei vor sa vanda un teren pe care este construita o casa (intr-un sat) pentru care nu au titlu de proprietate. Menzionez ca au primit terenul de la parintii bunicului meu, unde si-au construit o casa, pentru care au platit impozit intre 1964-1976. Ulterior au demolat casa si au construit alta dupa 1990, pentru care au autorizatie de constructie. Precizez ca au reinceput plata taxelor si a impozitelor din 2005, iar pe registrul agricol sunt trecuti amandoi bunicii. Se poate dabandi titlu de proprietate, in alt mod decat uzucapiunea de lunga durata, pentru care nu se incadreaza? Multumesc anticipat!

 50. Buna ziua
  in 1983 parinti mei au cumparat un imobil cu chitanta de mana de la un cetatean care la randul lui nu era nici el proprietar .
  acum 6 ani sa taiat curentul electric cauza furt. intre timp parinti au decedat , a mai ramas o sora care are inca domiciliul acolo in acel imobil.
  insa neavind curent electric nu poate locui in acea casa .
  curent electric nu se poate baga neexistand act de priprietate.
  singurele acte si probe pe care le mai avem sunt urmatoarele :
  adeverinta pe numele mamei mele ca locuieste in acel imobil din 1983,
  buletinul sorei mei pe acea adresa inca valabil .
  Chitanta de mana nu mai exista.
  noi eu si sora am invatat la scoala generala din acea comuna.
  .mentionez ca sora mea cea care inca mai are buletrinul pe adresa respectiva a imobilului nu are alt doomiciliu si este si bolnava handicap grad 2 accentuat.
  ce putem face in acest caz?
  avem vreo sansa sa dobadim actul de proprietate ?
  Va multumesc!

 51. Detin o casa si un teren de la parintii mei. Ei au cumparat terenul de la o persoana fizica in 1966. Pe teren am reusit in instanta sa dobandesc dreptul de proprietar. Pe casa inca nu am facut demersul, ce pot face in acest caz? Astept un raspuns de la o persoana ce ma poate lamuri in legatura cu aceasta problema. Multumesc anticipat pentru raspuns.

 52. Bună ziua,va rog mult sa mă ajutați și pe mine cu un sfat ca nu știu cum sa procedez.Bunica mea a murit recent,eu împreună cu mama și familia (tata,soțul meu ,copilul meu și sora mea) care este fiica bunicii locuim în casa părintească deci Cum s-ar veni mama s-a căsătorit în casa.Deci bunica are doua fiice pe mama și sora ei care s-a căsătorit acum 40 de ani și a plecat nora ,atunci în acea vreme bunicul meu i-a dat „avere” 1 hectar pământ +vaci ,mobila și mai multe și s-a mulțumit verbal dar nu prin acte,acum când am vrut sa facem ca sa rămână mama proprietar, am intabulat tot dar nu putem face nimic ca mătușa mea nu vrea sa se mulțumească? mai vrea pământ sau jumate din casă, ce putem face se poate aplica legea „uzucapiune „mentionez ca în acea casa doar mama a stat ea a construit încă o casa cu 5 camere și impozitul pe pământ tot ea împreună cu bunicii mei și în ultimii ani eu cu soțul meu l-am plătit și pe intr avioane și extravilan,actele toate sunt la mama,va rog cu amabilitate dati-mi un sfat ce putem face ?va mulțumesc frumos.

 53. Buna ziua
  Socrii mei au construit un garaj cu autorizatie provizorie pe terenul primariei si intrebarea mea este ,pot invoca uzucapiunea pentru terenul pe care este garajul pentru care se plateste chirie de 25 de ani?

 54. Buna ziua, fratele meu a construit casa acum 20 de ani ,pe un teren care la vremea respectiva era al unei matusi,,teren dat de primarie (sau facut masuratori si tot ce trebuie) are autorizatie de constructie a casei si gardul de la strada.Acum este chemat in judecata precum a construit casa pe terenul altei persoane si judecatorul a spus ca daca se verifica si este asa ii evalueaza casa si il da afara . Mentionez ca de 20 ani acea femeie nu a venit niciodata sa vada locul .Impozitul la casa sI teren la platit fratele meu .Va rog spuneti ce poate face ?,
  multumesc mult! poate invoca uzucapiunea?

 55. Mostenim o casa din anul 1987 .Cand mama mea a murit am ramas in casa cu fratele meu mai mare .Nu avem titlu de proprietate .Fratele meu a platit impozit pe casa si teren pana in anul 2017 pe numele lui doar in primii 3 ani a platit pe numele lui mama din 2004 an inceput sa imi cer si eu sa platesc partea mea pe baza certificatului de mostenitor si sa imi cet in instanta dreptul de a uzucapa cu accesiune deoarece in 2002 am primit un teren de 1000mp de la perimarie prin concesiune dar tribunalul mi_a respins acest drept .Intrebarea este Fratele meu poate uzucapa singur ca sa_si obtina singur dreptul de proprietate?

 56. Buna seara,Parintii mei au cumparat o casa in anul 1989 cu act de mana de la un batran care acum este decegat si tatal meu vrea sa poata face acte pe casa si terenul aferent.Care sunt posibilitatile si ce /unde trebuie sa faca toate demersurile necesareMultumesc.

 57. Daca am construit o casa pe terenul parintilor mei iar acestia nu ma lasa sa ma mai folosesc de ea, pot face ceva in legatura cu asta? Cum as putea demonstra ca e a mea, doar terenul al lor?

 58. Locuim in casa socrilor din anul 1987 si nu avem nici un act ce trebuie sa facem ca sa dobandim titlu de proprietate ,mentionez ca socrul a decedat iar sotil mai are o sora

 59. Bună ziua. Vreau sa va rog sa îmi spuneți și mie ce as putea sa fac în aceasta situație. În anul 1996 soțul meu(noi abia atunci ne mutasem împreună) a luat în concesiune un teren de 350m pătrați. În 1995 el mai luase un teren tot în concesiune pe numele lui. Al doilea el nefiind căsătorit legal nu a mai putut sa îl ia pe numele lui și la luat pe numele fratelui urmând ca după ce se fac actele(proiect, autorizație de construcție, etc) sa meargă la notar și sa facă un act de donație. Au trecut atitia ani și fratele nu mai vrea sa meargă nici la notar nici sa facă măcar o chitanță de mina. Ce as putea face din punct de vedere legal? Va rog mult sa îmi răspundeți! Va mulțumesc!

 60. Bună ziua! Spuneți dacă am vreo sansa sa văd actele pe sotul meu având în vedere ca mai sunt 2 frați și tatal.moștenirea e Da la bunicii din partea mamei neavand frați surori.am făcut succesiunea și nu mai vrea sa semneze actele de vânzare cumpărare. Țin sa precizez ca am investit în casă. Cum ași putea face pentru a putea avea acte?

 61. Buna ziua ! Va rog daca doriti sa-mi spuneti cum trebuie sa procedez pentru a intra in proprietatea unui teren pe care l-am primit ca zestre de la tatal meu in 1963,si de atunci il folosesc cu grija. Mentionez ca terenul este trecut in testamentul tatalui meu de la parinti ,dar tatal meu nu a mai apucat sa-l intabuleze ,sa isi faca titlu de proprietate. Deci pamantul figureaza pe numele bunicului meu. Acum la dezbaterea succesiuni nu se poate include acest teren caci nu exista titlu de proprietate pe numele tatalui meu.M-am gandit sa incerc in instanta ,prin uzucapiuni dar nu stiu cat timp v-a dura.Va rog daca puteti sa ma sfatuiti cum este mai bine. Va multumesc !

 62. Buna ziua
  Deoarece dorim sa vindem casa si terenul , am initiat cadastru pe proprietate cu teren de 907 mp . Am aflat ulterior ca am fost expropriati de 300 mp iar tatal meu ( decedat in prezent)a incasat contravaloarea suprafetei de teren in cauza de la Primarie
  In prezent avem , titlu de mostenitor pe 907 mp, am platit impozit la stat pe intreaga suprafata in ultimii 50 de ani , avem construit si un depozit cu autorizatie de constructie pe terenul expropiat . Considerati ca putem sa solicitam retrocedarea ( terenul apartine Primariei si nu este de utilitate publica)pe baza legii de uzucapiune ?
  Va multumesc foarte mult pentru raspuns

 63. Este vorba despre sediul unui sindicat aflat intr-o institutie, intr-o sala din 1992. Liderul de sindicat a decedat, iar directorul doreste sa evacueze sindicatul din respectiva locatie. Sediul apare in documente in Sentintele judecatoresti, dar fara a se preciza camera (pentru ca nu era si nu e nici acum numerotata). Intrucat, pana acum nu a fost depusa nicio solicitare pentru evacuarea spatiului in interval de 26 de ani se poate invoca dreptul de uzucapiune? Daca da, in baza carui articol de lege? Daca nu, care sunt optiunile?
  Cu multumiri anticipate…

 64. Bună, am și eu o întrebare. Am cumpărat o casa în 1990 am făcut contract de vânzare cumpărare de mână urmând ca proprietarul sa vina în următorul timp sa finalizam actele necesare pentru dobândirea actului de proprietate. Dar au trecut 20 de ani și nam mai auzit de el. Am reușit cu ajutorul unui avocat sa devenim proprietari printr-o hotărâre în instanța definitiva și irevocabila. Problema este ca eu pot sa dovedesc doar cu Cf ca sunt proprietar eu neavând un contract de vânzare cumpărare a casei. Pentru schimbarea buletinului de identitate cei de la evidente nu-mi ia în considerare sentința dată de instanță unde arata ca eu sunt proprietar, tot timpul îmi cere sa scot Cf. Va rog frumos să-mi spuneți ce sa fac sa pot dobândi în contract al casei, sau unde sa ma duc cu sentința dată unde spune f bine ca eu sunt proprietarul casei. Trebuia sa mai fac alte demersuri pentru a avea un contract în toată regula? Avocatul nu mi-a mai zis nimic ce trebuie sa fac după sentință. Au trecut anii și acum vad ca degeaba am sentința ca fără un contract unde sa scrie ca sunt proprietar tot timpul trebuie sa merg sa scot CF dacă vreau sa arat ca eu sunt propietar. Va rog din suflet să-mi spuneți ce sa fac unde sa merg. Va mulțumesc anticipat pentru răspuns!!!

 65. Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti cum sa procedez/ce documente sunt necesare pentru punerea pe nume a unei case pe care am constrit-o impreuna cu sotul meu, de-a lungul casniciei noastre.Mentionez,casa amintita anterior e trecuta doar pe numele sotului. Va multumesc!

 66. Buna seara doamna Madalina,
  Subtema trei frati, parintii nostri au decedat. Mama un 2007 si tata un 2017. Casa are mai mult de 45ani. Vrem sa facem taxa de succesiune pentru ca aceasta casa o sa-mi ramana mié. Problema e ca nu avem titlu de proprietate. Ce putem face? Multumiri anticipate.

 67. Bună seara. Am și eu pe soacra mea care îngrijește un teren din 1978 dar când noi am vrut să ne construim o casă primăria nu nea lăsat asta după ce nea pus să facem măsurători și pe vorbele primarului am apucat să turnam și fundația apoi au trimes urbanismul că nu avem voie.Dupa aproximativ 3 ani pe terenul care soacra mea la îngrijit atâția ani sau construit 3 case și încă se vor mai construi. Ce putem face pentru a dobândi măcar ce a mai rămas din acest teren.? Vă mulțumesc anticipat.

 68. Buna ziua o intrebare..avem termenul pe care avem casa este pe numele unchiului iar casa este pe numele mamei si tatalui,tata a decedat…locuim de 20 de ani acolo! Este o problema ?

 69. Acum 18 ani parintii mei au cumparat o bucata de pamint au făcut un act de mina cu martori dar nu au mai făcut acte legale.Acum un an a venit o persoana și zice ca el este moștenitorul acelui pamint dar nu are acte titlulu de proprietate pe acel pamint sint trecuți 4 frați și sint toți morți .Noi plătim la primărie de 18 ani impozit pe acel pamint ce putem sa facem pentru a intra in posesia titlului de proprietate .

 70. Am cumparat o casa cu un teren aferent in 2010.Pentru casa si putin teren exista CF.Pentru partea de gradina nu exista find in extravilan.Am facu un act de mina cu cel care la revendicat si la trecut pe titlul lui de proprietate.In baza noilor reglementari terenul a trecut in intravilan.Il folosesc de la data cumparari casei si terenul implicit ca gradina casei in fapt.Cum pot sa-mi intabulez aceast bucata de gradina prin legea uzucapiuni sau alta modalitate.Multumesc

 71. Soțul meu a decedat în anul 2013.Mama lui a murit în 2000 și astfel el a moștenit împreună cu sora lui un apartament.Cit a trăit, după moartea mamei lui nu a dezbatut moștenirea. Sora lui a locuit în apartamentul mamei.
  După moartea sotului nici eu nu am dezbătut moștenirea apartamentului..
  În acest moment mai am dreptul la acest apartament în care locuiește cumnata mea?

 72. Buna ziua,

  tatal meu are 4 frati.
  in 1996 au murit parintii lor
  de atunci el si cu un frate care a decedat s au ingrijit de mostenire: tatal de casa si pamantul intravilan si fratele decedat de pamantul extravilan.
  ceilalti 3 frati au renuntat prin declaratie notariala la mostenire.
  fratele a decedat si nu a apucat sa faca succesiunea.
  acum mostenitorii fratelui cer sa se imparta totul pe jumatate, cu toate ca tatal a investit foarte mult in casa.
  intrebarea este daca se poate folosi de uzucapiune (au trecut 22 de ani) si are sunt pasii de urmat? Multumesc

 73. Buna seara,
  Daca tata a folosit un pamant peste 30 de ani, dar din pacate a decedat. Eu ca mostenitoarea lui pot intra in drep prin uzucapiune. Si cam care ar fii pasii de urmat. Va multumesc

 74. Bună ziua. Am o întrebare la dvs. Bunicii mei au o bucata de teren. Prin capătul grădinii trecea un pârâu. În 1970 și ceva, sa muta albia pârâului undeva pe la mijlocul terenului. Toți locatarii din prezent pe albia pârâului nu au acte pe terenul de după pârâu deși este al lor din tata în fiu. Vreau sa știu dacă putem recupera acel teren legal. Noi îl deținem, îl folosim dar nu avem acte pe el. De la primărie nu ni se dau prea multe indicații deși asta toamna au venit de la cadastru cu măsurători cică, pentru amenajarea albiei pârâului. Nu vrem sa ne trezim ca avem un vecin nou pe bucata de teren a bunicilor noștri. Va mulțumesc frumos și aștept cu mare nerăbdare răspunsul dvs.

 75. Buna.o problema mai „speciala”
  Parintii mei au cumparat un apartament si anexe care sunt amplasate pe terenul „statului roman”am folosit terenul timp de 27 de ani platind si impozitele la timp.
  In urma cu vreo 5 ani, a trecut brusc din „domeniul statului” in „domeniul primariei” care, cea din urma vrea sa l intabuleze.
  Intrebarea mea este:as putea sa ma folosesc de uzucapiune ca sa devin proprietar de drept al terenului???
  Va rog un raspuns!!!

 76. Buna ziua. Am si eu o intrebare cu rugamintea sa ma ajutati. Cca 40 de ani in urma tatal meu a cumparat o bucata (fasie ) de teren langa casa noastra specific ca nu s-au facut acte. Pe acea bucata de pamant s-au anexat 2 camere (La vechia casa) sa platat vita de vie etc. Dupa toti anii acestia mostenitorii vor inapoi acea bucata (fasie) de pamant. ( precizez ca tatal meu Este mort ,precum si persoana cu care a avut intelegerea ) Intrebarea mea Este pot folosi Legea di UZUCAPIUNE ? VA MULTUMESC ANTICIPAT

 77. Buna ziua aş dori si eu sa aflu cum pot sa ma interesez de niste terenuri din partea mamei mama a murit acum acu 15 ani cand aveam 8 ani si cel mai mare dintre frati avea 19 de aceea pana in present nu am fost interesata de aceste terenuri pt ca am fost plecati cu toti si nu stim nici cum sa procedam sau cum sa aflam daca sunt terenurile moastre sau ce sa intamplat su el si nici nu avem pe cine sa intrebam pt ca tata este mort de 16 ani si neamurile nu le cunoaste mama sa mutat cu noi in alt judet si nu am cunoscut nici un neam va rog frumos daca puteti sa ne ajutati cu un sfat ceva multumim

 78. am un titlul de proprietate pe un teren [cu casa ]impreuna cu fratele meu,el a facut cerere de reconstituire eu nu ptr ca asa a spus doamna de la comisia de evaluare…ca ajunge daca ne-am inteles,acuma dupa 15 ani si dupa decesul lui fiica lui vrea sa ma scoate de pe titlu sa ramina doar ea,se poate asa ceva,daca el a acceptat poate ea sa conteste?.. ce ma sfatuiti sa fac multumesc

 79. In urma succesiunii, neepoata mea nu plateste impozit si nu intrtine terenul dobandit, de vreo 20 de ani. Aceasta refuza orice cale de comuncare. Ce trebuie sa fac ?

 80. In urma succesiunii, neepoata mea nu plateste impozit si nu intretine terenul dobandit, de vreo 20 de ani. Aceasta refuza orice cale de comuncare. Ce trebuie sa fac ?

 81. Buna ziua!! Daca tatal meu a platit impozit timp de 35 de ani pe un teren al parintilor lui, el avand o sora care acum doreste sa beneficieze de teren, se poate face ceva?

 82. Bună ziua tatăl meu a avut pământ intravilan și extravilan acum la primăria comunei nu mai figurează…. deoarece nu a făcut intrarea în posesie când sau făcut măsurătorile.se m-ai poate ceva ? Mulțumesc

 83. Buna ziua, am construit o casa duplex pe un teren cumparat, proprietari eu si tatal meu, acum dupa 8 ani vrem sa avem fiecare proprietatea lui, in afara de calea prin notariat (care implica cadastru la casa; dezmembrare, etc.) mai exista cumva si alta cale de obtinere titlu de proprietate in instanta prin iesirea din indiviziune cu desemnare de expert evaluator.
  Mentionez ca ambii proprietari nu suntem certati, suntem de accord cu procedura in instanta, daca dureaza mai putin si cu costuri mai mici.
  Va multumesc anticipat,

 84. Buna ziua , parintii mei stau intr-o locuinta de 25 de ani si tot de 25 de ani platesc imozit . Pe chitanta ( chitanta de impozit )de la primarie e trecut numele tatului meu persoana de la care am cuparat locuinta si fiul acelei persoana . Intrebarea mea este daca acele persoane pot beneficia de aceasta locuinta si cum as putea sa fac acte daca aceste persoane nu doresc acest lucru . Multumesc anticipat !

 85. Bună ziua! Locuim în casa socrilor din anul 1986.Am locuit împreună până în anul 1990(socri,fiul,nora și doi nepoți).ln anul 1990 au ieșit la pensie și s-au mutat la țară (au locuit permanent).Socrul a decedat în anul 2015 , iar soacra a decedat în anul 2019 luna ianuarie. Începând din anul 1990 și până în prezent noi am plătit impozitul imobilului. Succesiunea nu s-a efectuat nici după decesul socrului,nici după cel al soacrei.Sotul mai are o soră.Putem să dobândim titlu de proprietate prin uzucapiune? Mulțumesc anticipat!

 86. Bună ziua. Vreau să cumpăr un imobil si sunt 3 proprietari.Unul, aflat în Austria, a putut da doar o procura de imputernicire, la notar austriac, consulatul nepermitandu-i momentan, să facă procura(recunoaște în Romania).
  Pot cumpara 2 părți și pentru a 3-a să cumpăr prin ordin judecatoresc(chemând,,online”al treilea proprietar, la proces? )…E urgență!
  Mulțumesc.

 87. Buna ziua! Am avut o matusa pe care am grijit-o iar aceasta mi.a spus ca imi lasa casa dupa moartea ei. Insa nu am facut niciun fel de contract in aceasta privinta . Sotul acesteia a murit iar ea a mai avut 1 fata si 2 nepoate care au murit . Acum eu detin titlul de proprietate al imobilului si certificatele de deces a tuturor , nu stiu sa mai aiba alte rude in viata . Ce pot sa fac in aceasta situatie ?

 88. BUNA ZIUA. Cu respect as dori daca binevoiti sa ma lamuriti daca pot accesa uzucapiunea in conditiile urmatoare”-din 1984 am preluat taxele catre primarie ale imobilului construit de parinti-din 1996 mam stabilizat la acest imobil dupa care a urmat renovarea si modernizare totala fara de care aceasta risca sa se prabuseasca/tatal a decedat si mai am doi frati.VA MUTUMESC ANTICIPAT

 89. Bună ziua,
  Mama mea a primit zestre în anul 1962 un pamânt intravilan în suprafață de 3500m² fără niciun act de proprietate de la parinți, cu colectivizarea pământul a fost dat sub formă de gradină ajutătoare unui alt cetățean din localitate.
  După revoluție acest pământ a revenit la mama mea muncindu-l în continuare până în ziua de azi. În actul de proprietate al bunicului meu nu apare decât o bucată din el și anume 1200m²
  În anul 1991 când a fost emisă hotararea de reconstituire a dreptului de proprietate în baza Legi nr.18/1991 diferența nu apare nicăieri, nimeni nu a observat până în momentul când a fost efectuat cadastru, nici măcar mama mea.
  Diferența a ramas în proprietatea UAT-ului noi neavând act pe el și. Vă întreb există o cale legală de a reîntregi acest pământ, deoarece de la primărie îmi spune că nu mai avem ce face dar că îl putem muncii în continuare că toată lumea știe că este al nostru.Noi vrem să intrăm în legalitate.Mulțumesc.

 90. Bună ziua. A-și dori să știu și eu răspunsul la o întrebare ?
  Acum cel puțin 40-50 de ani bunicul meu prin act de mina de la fratele său a rămas cu o bucata de teren 0,8420 ht. După acest timp el fiind decedat fica acestuia a dat în judecată că își vrea terenul înapoi. Este posibil? Cu stimă vă salut.

  • Bună ziua!
   Pentru a putea obține dreptul de proprietate prin uzucapiune trebuie îndeplinite și alte condiții prevăzute de legiuitor pe lângă posesia de care faceți vorbire de 40-50 de ani, cum ar fi plata impozitelor etc( le aveți redate în articolul de mai sus!).
   Daca vi s-ar deschis un proces ptr readucerea terenului în patrimoniul sau de către un terț( fiica despre care vorbești) puteți să vă apărați arătând că s-a dobândit dreptul prin uzucapiune ptr teren daca apreciați că sunt îndeplinite condițiile impuse de lege!
   Pentru că un astfel de dosar este unul destul de greu, iar miza lui este destul de importanta ptr dvs.( puteți pierde terenul respectiv dacă nu va apărați corespunzător!), vă sfătuiesc să luați legătura cu un avocat din zona dvs. care sa va reprezinte și să vă ajute in procesul respectiv!
   Av. Mădălina Moceanu

 91. Am o casa cumpărată doar cu contract de mana de peste 20 de ani și aș dori să știu ce pot face pt a deveni ptoprietar de drept, cam cat ar fi toate taxele și cum trebuie sa acționeze

 92. Bună ziua,
  Puteți să faceți un dosar în instanță ptr dobândirea dreptului de proprietate prin uzucapiunea de 20 doar daca sunt îndeplinite anumite condiții!
  Taxele sunt în funcție de valoarea terenului, atât taxe de timbru, cât și avocat. Se adaugă și plată onorariului expertului construcții și topo.
  Av. Mădălina Moceanu

 93. Buna ziua/seara,
  Puteti sa faceti un dosar in instanta ptr dobandirea dreptului de proprietate prin uzucapiunea de 20 de ani doar daca sunt indeplinite anumite conditii!
  Taxele sunt in functie de valoarea terenului, atat taxa de timbru, cat si avocat. Se adauga si plata onorariului expertului constructii si topo.
  Av. Madalina Moceanu

 94. Buna seara.Doresc si eu sa va intreb ce trebuie facut ca socrul meu care este fiu unic la parinti sa devina proprietar al casei si pamantului extravilan acesta neavand nici un act deoarece acestea au ars.Mentionez ca parintii dansului au murit di toate impozitele sunt platite la zi dar pe numele lui.Va multumesc

 95. Bună ziua!
  Trebuie sa caute să scoată duplicate de pe actele de proprietate, nu este cazul unei acțiuni în uzucapiune!
  Av. Mădălina Moceanu
  Baroul Bucuresti

 96. Bună ziua am și eu o întrebare părinții mei au cumpărat o casa în 1982 au făcut o hirtie scrisa de mină acea hirtie sa pierdut cum as putea face sa devin proprietar precizez ca tatăl meu a decedat mama trăiește am vorbit cu rudele la foștii proprietari dar nu vor sa facă nimic. La primărie figurez pe un rol. Poate ma lămurește cineva ce ar trebui sa fac.

  • Bună seara!
   De principiu, mama dvs. și dvs.( și frați/surori dacă aveți) puteti deveni proprietari prin uzucapiune daca sunt îndeplinite și alte condiții în afara faptului că plătiți impozite la stat.
   In acest sens trebuie sa deschideți o acțiune în instanță împotriva vechilor proprietari.
   Este un proces destul de dificil astfel încât va recomand sa apelați la ajutor de specialitate.
   Av. Mădălina Moceanu
   Baroul Bucuresti

 97. Buna Ziua! Tatal meu a cumparat un teren pe baza de chitanta in anul 2003( chitanta semnata de catre vanzator-cumparator , avand stampila primariei si semnatura domnului primar), in acest an a venit fiul defuctului vanzator care pretinde ca are cvc pe aceasta suprafata si imi cere evacuarea sau despagubirea la un pret mult mai mare de pretul pietei. In momentul in care a cumparat terenul tatal meu era arabil , acum acolo este o sera o gradina zarzavat si livada de pomi plantati de catre noi. Va multumesc anticipat!

 98. Bună seara!
  De principiu, mama dvs. și dvs.( și frați/surori dacă aveți) puteti deveni proprietari prin uzucapiune daca sunt îndeplinite și alte condiții în afara faptului că plătiți impozite la stat.
  In acest sens trebuie sa deschideți o acțiune în instanță împotriva vechilor proprietari.
  Este un proces destul de dificil astfel încât va recomand sa apelați la ajutor de specialitate.
  Av. Mădălina Moceanu
  Baroul Bucuresti

 99. Buna ziua. Va rog frumos sa ma ajutati daca se poate cu un raspuns in următoare problemă: pot prin uzucapiune sa devin proprietarul unui imobil+curtea +terenul din jurul curții daca timp de 13 ani de cand a decedat mama ,eu am întreținut acolo, am platit impozitele, am renovat casa ,am avut grija de tot ,am stat acolo tot timpul ? Exista act de proprietate deocamdată pe numele tatălui,si el decedat in 1999. Mentionez ca mai am un frate dar caruia nu i.a pasat niciodată de nimic,el nu locuieste acolo,nu si.a adus în niciun fel vreo contribuție cel puțin în ultimii 13 ani. Va mulțumesc.

 100. Buna ziua!

  Daca exista act de proprietate pe numele tatalui dvs., nu, nu puteti dobandi dreptul de proprietate prin uzucapiune!

  In acest caz, cereti deschiderea succesiunii de pe urma parintilor si incercati sa faceti partajul, pe cale amiabila (la notarul public) cu fratele dvs; daca acesta nu doreste sa faca totul amiabil, il puteti actiona in judecata ptr dezbaterea succesiunii si partaj, cu posibilitatea de a cere instantei de judecata sa va atribuie dvs. imobilul respectiv cu atribuirea imobilului respectiv catre dvs. si plata de catre dvs.a unei sulte (sume de bani) pentru partea lui din mostenire, tinand cont si de imbunatatirile pe care le-ati facut la casa.

  Av. Madalina Moceanu
  Baroul Bucuresti

 101. Buna seara. In anul1986 am cumpărat o locuința după legea 58/1974 cu 250 m pătrați în folosință.In anul 1991 sa emis titlu de proprietate (legea 18/91)cu. doi proprietari (moștenitori) incluzind cei 250m in 1500 m intravilan.Desi nu au locuit niciodată în curtea mea au cota de proprietate conf.titlului Ce soluție îmi dați.

 102. Buna..parintii mei detin un teren pe care l-au lucrat mai bine de 30 de ani dar nu au acte pe acel teren..terenul se afla vizavi de casa parintilor…care ar fi procedura de intrare in posesia acelui teren?

 103. Bună ziua!
  Daca s-a platit platit impozit și părinții sunt înregistrat la fisc, s-ar putea invoca uzucapiune!
  Av. Mădălina Moceanu
  Baroul Bucuresti

 104. Bună ziua tata meu a avut în folosit un teren de la părinții lui timp 50 ani care a plătit impozitul pe el dar u are titlul de proprietate și are mai mulți frații tata a decedat 1995 eu pot sa facă titlul de proprietate acum

 105. buna seara parinti mei au mostenire 25 arii vie pe titlu au scos via si au facut casa in anul 1993 acum intampina o problema cu primarul ca din 25 arii de vie daca ai scoso ramai cu 25 ari arabil este aceasta lege daca au pe titlu trecut 25 arii vie si o scoti sa iti lase 25 arabil restu sa ia primaria mentionez pamantul fiind mostenire si au si titlu

 106. Bună seara!
  Daca și dvs. ați folosit terenul respectiv după decesul părintelui dvs. și ați plătit impozitul, da, de principiu, ați putea introduce acțiune pentru a dobândi dreptul de proprietate prin uzucapiune!
  Av. Mădălina Moceanu
  Baroul Bucuresti

 107. Am cumparat un teren extravilan in urma cu 14 ani (2008)cu chitanta de mina ,alaturi am primit de la primarie teren drept servitute. Pot deveni posesor(proprietar) cu acte in regula ?

 108. Bună ziua am un pămînt extravilan, actele originale sunt la mine.O persoană folosește pământul fară acordul meu,nu știu cum a făcut rost de copi de la primărie.Se poate să și-l însușească dacă eu nu am semnat nimic și nu sunt de acord să folosească pământul? Adică poate să devină proprietar dacă are copi?

 109. Buna seara!

  In anumite conditii, daca se foloseste neintrerupt terenul, o mare perioada de timp, 30 de ani, se plateste impozit pe teren de catre o alta persoana, vecinii il stiu ca si proprietar pe cel care il foloseste, etc. da, s-ar putea invoca uzucapiunea, adica dobandirea dreptului de proprietate prin nepasarea adevaratului proprietar.

  Av. Madalina Moceanu
  Baroul Bucuresti

 110. Bună ziua am cumpărat o casa în anul 1996 cu o chitanță de mana de la ficat celui ce are titlul de proprietate iar el era decedat cum pot sa devin proprietar pe când exista un titlu de proprietate.pot prin uzucapiune dacă eu locuiesc de mai bine de 20 de ani.va mulțumesc

 111. Detin un teren cu act de vanzare cumparare de bunici,bunicii sunt decedati si toti copii au iscalit in favoarea mamei…terenul ce a fost cumparat cu act notarial in 1957 in 1994 nu mia fost trecut in actul de proprietate ,a fost trecut fals unui unchi de primarie sunt 29 de ani de la eliberarea certificatelor de proprietate si acum acel Uschi a platit impozitul total al acestui loc in interesul de al vinde…detinandul o viata si sa il pot pierde din vina unei greseli sau interes a primarului nu mi se pare corect…ce pot face ?sa imi obtin din nou dreptul deplin?

 112. Bună ziua. Sunt moștenitoarea unei case și unui teren cu acte notariale,dar parintii mei au folosit un teren aflat langa terenul lor mai bine de 24 de ani,îngrijindu-l și cultivând-ul.
  Proprietarul terenului a plecat peste 40 de ani si nu se mai stie nimic de el. A fost si o casa pe acest teren,care ulterior a cazut( era foarte veche,din pamant),dar ,prin anii ’80 a fost dată ( acordata mai bine zis) unor persoane de catre primarul de atunci doar sa locuiasca in ea,nefiind data ca proprietate.
  Dupa cativa ani,el a murit iar sotia lui a plecat nimeni nu stie unde. Nu au avut copii.
  Tatal meu a decedat in 1998 iar mama in 2016. De atunci noi continuam sa ingrijim pământul dar impozit nu am plătit( nici parintii mei) pe suprafata fara acte,deoarece la primarie ni s-a spus ca nu putem plati pentru ca pe rol acolo figureaza cel care locuise acolo( fara acte) .
  Acum am facut cadastrul si terenul respectiv este prins tot(toata suprafata,cea cu acte,mostenita de mine si cea fara acte) in fisa de cadastru,bineînțeles cu casa si anexa. Mama a fost beneficiara legii 118 ( a fost deportata) si nu platea impozit. Eu am platit impozit dupa ce a decedat ea.
  Rugamintea mea este sa imi spuneti daca pot intra in posesia intregului teren acum.
  Va multumesc.

 113. Buna seara
  Va rod d na sa ma Luminați și pe mine in acest caz dificil pt . mine
  Mama mea locuiește de 25 de ani in casa părinților ei , casa care a fost luată acum 40 de ani prin legea 16 abuziv in opinia mea bunicilor mei (părinților mamei mele ) .
  Mama mea plătește de 25 de ani chirie având contract de închiriere pt. acest imobil , dar ne spun ca nu exista nici o șansa de a intra in posesia acestei case ca și proprietar.
  Exista vreo lege in care poate revendica casa părinților luată de către statul roman abuziv ? Intrând in posesie ca și proprietar

 114. Bună ziua. În data de 11.01.2023 am primit sentința definitiva intr-un proces de uzucapiune al unui imobil (teren și construcții) folosit de familia mea de mult timp. Dintr-un motiv necunoscut mie, imobilul nu era trecut în Cartea Funciară, iar la Impozite este trecut pe bunica mea doar casa, iar terenul și anexa gospodăresca nu. Cei de la Impozite mă pun să plătesc din urmă, ceea ce nu mi se pare corect. Vă rog să îmi spuneți care e legea care mă obligă la asta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here