17 Ianuarie, 2020

În ce cazuri poate angajatorul să diminueze salariul unui angajat?

Forumul LegeStart este o platformă online dedicată discuţiilor pe diverse domenii (juridic, HR&muncă, fiscalitate etc.) şi, totodată, un loc în care întrebările cititorilor pot primi răspunsuri utile de la specialişti din diverse domenii.

Astăzi, supunem atenţiei cititorilor noştri următoarea situaţie:

Întrebarea cititorului: În ce cazuri poate angajatorul să diminueze salariul unui angajat?


Răspunsul specialistului:

Potrivit art. 41 alin. (3) lit. e) din Codul muncii, angajatorul poate să diminueze salariul angajatului doar cu acordul acestuia, fiind necesară încheierea unui act adiţional la contractul individual de muncă.

Însă de la această regulă există şi anumite excepţii, după cum urmează:

potrivit art. 52 alin. (3) din Codul Muncii, în cazul reducerii temporare a activităţii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depăşesc 30 de zile lucrătoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la cinci zile la patru zile pe săptămână, cu reducerea corespunzătoare a salariului, până la remedierea situaţiei care a cauzat reducerea programului, după consultarea prealabilă a sindicatului reprezentativ de la nivelul unităţii sau a reprezentanţilor salariaţilor, după caz;

potrivit art. 248 alin. (1) din Codul muncii, printre sancţiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul în cazul în care salariatul săvârşeşte o abatere disciplinară se numără şi:

- reducerea salariului de bază pe o durată de una-trei luni cu 5-10%;
- reducerea salariului de bază şi/sau, după caz, şi a indemnizaţiei de conducere pe o perioadă de una-trei luni cu 5-10%.

Atenţie! Mesajele primite pe Forumul LegeStart sunt oferite în mod gratuit şi voluntar şi nu constituie consultanţă juridică sau de orice altă natură. Dacă decideţi să urmaţi sfaturile primite prin intermediul forumului, vă asumaţi întreaga responsabilitate. Regulamentul forumului este AICI.

Ai nevoie de Codul Muncii? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI

comentarii

Despre autor  ⁄ Redacţia

Materialele semnate de redacţia LegeStart reprezintă un efort comun de vă oferi informaţii de interes general din multiple domenii, strânse de echipă sau prezentate de partenerii noştri.

Comentarii

 • Răspunde
  Cristina
  iulie 29 2015

  Buna ziua,

  As dori sa stiu in ce masura angajatorul poate reduce salariul daca nu are acordul angajatului, iar salariatul nu are abateri disciplinare si nici evaluare de performanta. Angajatorul motiveaza aceasta reducere salariala in baza desfiintarii postului actual. Neavand posturi similare in companie a oferit un post sub competentele angajatului si evident platit mai putin.
  Va multumesc,

 • Răspunde
  Doinita
  octombrie 24 2019

  Buna ziua as dori sa stiu daca angajatorul are dreptul să rețină din salariu o zi de munca fara o cerere de concediu fara plata depusă de angajat înainte .Va multumesc

Scrie un comentariu