Forumul LegeStart este o platformă online dedicată discuţiilor pe diverse domenii (juridic, HR&muncă, fiscalitate etc.) şi, totodată, un loc în care întrebările cititorilor pot primi răspunsuri utile de la specialişti din diverse domenii.
Astăzi, supunem atenţiei cititorilor noştri următoarea situaţie:

Întrebarea cititorului: În ce cazuri poate angajatorul să diminueze salariul unui angajat?

Răspunsul specialistului:
Potrivit art. 41 alin. (3) lit. e) din Codul muncii, angajatorul poate să diminueze salariul angajatului doar cu acordul acestuia, fiind necesară încheierea unui act adiţional la contractul individual de muncă.
Însă de la această regulă există şi anumite excepţii, după cum urmează:
potrivit art. 52 alin. (3) din Codul Muncii, în cazul reducerii temporare a activităţii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depăşesc 30 de zile lucrătoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la cinci zile la patru zile pe săptămână, cu reducerea corespunzătoare a salariului, până la remedierea situaţiei care a cauzat reducerea programului, după consultarea prealabilă a sindicatului reprezentativ de la nivelul unităţii sau a reprezentanţilor salariaţilor, după caz;
potrivit art. 248 alin. (1) din Codul muncii, printre sancţiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul în cazul în care salariatul săvârşeşte o abatere disciplinară se numără şi:
reducerea salariului de bază pe o durată de una-trei luni cu 5-10%;
reducerea salariului de bază şi/sau, după caz, şi a indemnizaţiei de conducere pe o perioadă de una-trei luni cu 5-10%.

Atenţie! Mesajele primite pe Forumul LegeStart sunt oferite în mod gratuit şi voluntar şi nu constituie consultanţă juridică sau de orice altă natură. Dacă decideţi să urmaţi sfaturile primite prin intermediul forumului, vă asumaţi întreaga responsabilitate. Regulamentul forumului este AICI.
Ai nevoie de Codul Muncii? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI

comentarii

7 COMENTARII

 1. Buna ziua,

  As dori sa stiu in ce masura angajatorul poate reduce salariul daca nu are acordul angajatului, iar salariatul nu are abateri disciplinare si nici evaluare de performanta. Angajatorul motiveaza aceasta reducere salariala in baza desfiintarii postului actual. Neavand posturi similare in companie a oferit un post sub competentele angajatului si evident platit mai putin.
  Va multumesc,

 2. Buna ziua as dori sa stiu daca angajatorul are dreptul să rețină din salariu o zi de munca fara o cerere de concediu fara plata depusă de angajat înainte .Va multumesc

 3. Buna ziua
  Conform art. 52, alin 3 din Codul Muncii se poate reduce timpul de munca de la 5 la 4 zile in anumite conditii.
  Zilele libere neplatite ce rezulta se pot cumula intr-o perioada de 4 -5 zile in functie de numarul de saptamani din luna astfel incat sa existe o perioada de prestare a activitatii urmata de o alta perioada de liber neplatit, sau este obligatoriu ca ziua libera sa fie luata in fiecare saptamana?

  Multumesc

 4. Buna seara,
  Lucrez la o multinaționala și din 1 Martie lucrez de acasă din motive Covid.In luna Aprilie am fost obligați sa efectuam 5 zile din Concediu și 4 zile fără plata deși am lucrat!
  As dori sa știu dacă angajatorul are dreptul sa diminueze salariul pentru luna Mai anunțat prin email dar cu program normal de 8 ore 5 zile pe săptămâna.
  Menționez ca firma nu a avut scăderi in vânzări pe luna Aprilie doar 15%.
  Multumesc

 5. Daca salariatul pleaca cu demisie la zi din cauza unui atac de panica survenit in urma unor conflicte la locul de munca, abuzuri si amenintari si acuzatii nefondate din partea superiorului, iar intr-un mail in care isi prezinta demisia propune sa nu-i fie platit salariul aferent acelei luni in schimbul acceptarii demisiei fara preaviz este legal? Poate salariatul sa se intoarca impotriva societatii solicitand prin intermediul instantei obligarea la plata salariala plus daune materiale si morale?

 6. Buna ziua! Sunt însărcinată iar din cauza unor probleme medicale,doctorul mi-a recomandat diminuarea programului de munca cu 2 ore. Am prezentat angajatorului scrisoarea medicală, a înțeles situația insa mi-a scăzut din salariu deși legea spune ca angajatorul trebuie sa plătească salariul integral. Dilma mea insa este alta,eu dacă figurez pe cartea de munca cu o anumită suma,iar in mâna primesc cu totul alt salariu, pot sa fac ceva in sensul acesta?Sau trebuie sa accept situația? Multumesc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here