Recent, au intrat în vigoare normele referitoare la identificarea şi înregistrarea câinilor cu stăpân.
Astfel, toate persoanele care deţin câini sunt obligate să-i ducă la medicii veterinari la identificare -- ce se face prin implantarea unui microcip -- şi înregistrare în Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân (RECS).
Deţinerea de câini neidentificaţi şi neînregistraţi va fi interzisă după data de 31 decembrie 2014.
Potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă nr. 155/2001, neînregistrarea în RECS este sancţionată cu amendă între 2000 şi 5000 de lei.
Normele privind identificarea şi înregistrarea câinilor cu stăpân au fost aprobate prin Ordinul nr. 1/2014 -- emis de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor -- şi au intrat în vigoare începând cu data de 16 martie 2014.
IDENTIFICAREA ŞI ÎNREGISTRAREA CÂINILOR CU STĂPÂN
Potrivit noilor norme, câinii cu stăpân trebuie identificaţi şi înregistraţi obligatoriu astfel:
- în cel mult 90 de zile de la fătare, dar în orice caz înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spaţii publice -- în cazul câinilor nou-născuţi cu proprietar;
- până pe 1 ianuarie 2015 şi în orice caz înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spaţii publice şi cel mai târziu înaintea vaccinării contra rabiei -- în cazul câinilor adulţi cu proprietar;
- la momentul adopţiei -- în cazul câinilor proveniţi din adăposturile publice;
- înregistrarea în RECS a câinilor identificaţi este făcută odată cu microciparea şi eliberarea carnetului de sănătate -- în cazul în care proprietarilor care se prezintă la sediul utilizatorilor RECS --, respectiv în cel mult cinci zile de la implantarea microcipului -- în cazul în care medicul veterinar se duce la sediul proprietarului sau în cazul în care, din motive tehnice, n-a fost posibilă înregistrarea în RECS;
- în cel mult cinci zile -- în cazul câinilor cumpăraţi / obţinuţi gratuit de cetăţeni români sau rezidenţi ai statului român, inclusiv cetăţeni din alte state membre ale Uniunii Europene.
Atenţie! Dacă un câine neidentificat şi neînregistrat se află în spaţii publice, acesta este considerat câine fără stăpân şi este tratat potrivit legislaţiei specifice în vigoare (OUG nr. 155/2001).
CE SE ÎNTÂMPLĂ CU CÂINII IDENTIFICAŢI PÂNĂ PE 16 MARTIE 2014?
Câinii identificaţi înainte de 16 martie 2014 cu un microcip cu cod unic de identificare corespunzător standardelor ISO 11784 / 11785 vor fi înregistraţi şi li se vor emite carnete de sănătate noi.
Dacă microcipul nu corespunde standardelor ISO 11784 / 11785, câinii respectivi vor fi identificaţi şi înregistraţi şi li se vor emite carnete de sănătate noi.
ALTE ASPECTE IMPORTANTE
Proprietarii sunt obligaţi să aibă la ei carnetul de sănătate atunci când se află cu câinii în spaţii publice. În străinătate, pe lângă carnetul de sănătate, proprietarii trebuie să aibă şi paşaportul câinelui.
Vânzarea, cumpărarea, pierderea, dispariţia, furtul, donaţia sau moartea câinelui trebuie notificate de către proprietar medicului veterinar (utilizator al RECS) în cel mult şapte zile.
La moartea câinelui, proprietarul trebuie să solicite scoaterea acestuia din evidenţă şi consemnarea morţii în carnetul de sănătate. Iar la vânzare/donare este obligatorie solicitarea schimbării în RECS a datelor proprietarului şi a adresei.
Contravaloarea costurilor legate de identificarea şi înregistrarea în RECS, a serviciilor prestate de unităţile medicale veterinare de asistenţă / clinicile veterinare universitare este achitată de proprietarii câinilor.
