Imputarea pagubelor produse de un salariat

Maria Bălăşescu
17 februarie 2013 3 min read
Întrebare: Bună ziua! Aş avea o întrebare. Care sunt înregistrările contabile ce trebuiesc operate pentru un salariat care a făcut o pagubă firmei în valoare semnificativă (a avariat tirul firmei). Tirul se afla în gestiunea persoanei în cauză la momentul producerii pagubei. Cum înregistrez în contabilitate decizia de imputare? Scade valoarea de intrare a tirului în gestiunea firmei? În data de 15.01.2013, s-a întocmit decizia de imputare şi procesul verbal de constatare şi evaluare a pagubelor. Vă mulţumesc anticipat!

Răspuns

1. În circumstanţele în care salariatul îşi recunoaşte vina, imputarea sumelor se face în baza:

- procesului verbal de constatare şi evaluare a pagubelor care s-au produs;

- deciziei de imputare;

- listei de inventar a mijlocului fix, din care să rezulte operaţiunile care privesc mişcarea, creşterea sau diminuarea valorii mijlocului fix;

- angajamentului de plată.

2. Decizia de imputare va fi utilizată ca document de imputare a valorii pagubelor produse, ca titlu executoriu din momentul comunicării şi ca document de înregistrare în contabilitate.

Decizia de imputare se întocmeşte în două exemplare sau în mai multe exemplare, în funcţie de numărul persoanelor răspunzătoare pentru paguba produsă, pe baza actelor de constatare (procese-verbale, referate etc.) şi se semnează de către conducătorul unităţii, cu viza de control financiar preventiv şi viza compartimentului juridic.

3. Angajamentul de plată  va fi utilizat ca angajament de plată a unei sume ce reprezintă o pagubă adusă firmei, titlu executoriu pentru recuperarea pagubelor şi totodată titlu executoriu pentru executarea silită, în caz de nerespectare a angajamentului.

Angajamentul de plată se întocmeşte într-un exemplar, de către persoana care îşi ia angajamentul, în condiţiile în care există documente din care rezultă pagube sau alte obligaţii de plată (proces-verbal de control, proces-verbal al comisiei de inventariere, referat de rebut sau alte documente).

4. Dacă recuperarea pagubei se face cu numerar (chiar şi parţial, în tranşe), dvs trebuie să emiteţi dispoziţie de încasare de la casierie. Dacă recuperarea pagubei se face din salariu, dvs trebuie să evidenţiaţi sumele atât pe statul de salarii cât şi pe fluturaşul de salariu.

5. Evidenţa reţinerilor şi opririlor din salarii, datorate firmei, ca urmare a producerii unui prejudiciu, se face cu ajutorul contului 428 "Alte datorii şi creanţe în legătură cu personalul", analitic la nivel de salariat. Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa altor datorii şi creanţe în legătură cu personalul.

- Suma datorată de persoana vinovată se va înregistra în contabilitate:

428 "Alte datorii şi creanţe în legătură cu personalul" / analitic persoană = 758 "Alte venituri din exploatare".

- Operaţiunea privind sumele încasate personalului pentru sumele datorate de persoana vinovată de producerea pagubei se va înregistra în contabilitate:

Conturi de disponibil (5121 sau 5311) = 428 "Alte datorii şi creanţe în legătură cu personalul" / analitic persoană

- Operaţiunea privind sumele reţinute personalului pentru sumele datorate de persoana vinovată de producerea pagubei se va înregistra în contabilitate:

421 "Personal - salarii datorate" = 428 "Alte datorii şi creanţe în legătură cu personalul" / analitic persoană

6. În ceea ce priveşte scoaterea din evidenţă a bunului avariat, valoarea neamortizată a mijlocului de transport avariat se va înregistra prin operaţiunea contabilă:

658 “Alte cheltuieli din exploatare”/ analitic = 2133 Mijloace de transport / analitic

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo