Guvernul a hotărât ca anumiţi contribuabili să nu plătească impozitul pe venit pentru anul fiscal 2013, potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă nr. 40/2014.
Este vorba de impozitul pe veniturile din activităţi agricole datorat de contribuabilii care au desfăşurat astfel de activităţi individual sau în asociere, măsura fiind valabilă pentru cei ale căror recolte au fost afectate de calamităţi.
Anularea impozitului se face proporţional cu gradul de calamitate al producţiei agricole şi numai dacă sunt îndeplinite cumulativ condiţiile următoare:
impozitul să fi fost stabilit pe bază de norme de venit;
pentru producţia agricolă să nu fi fost încheiate poliţe de asigurare;
producţia să fi fost calamitată în proporţie de peste 30%.
Potrivit actului normativ, gradul de calamitate poate fi dovedit cu procesele-verbale de constatare a pagubelor care se întocmesc de către comisiile locale pentru situaţii de urgenţă.
Organul fiscal emite decizie de anulare a impozitului şi, după caz, a obligaţiilor fiscale accesorii aferente acestuia, chiar dacă împotriva actelor administrativ-fiscale prin care au fost stabilite s-au exercitat ori nu căi de atac, se arată în OUG nr. 40/2014.
Persoanele care au plătit impozitul pe veniturile din activităţi agricole pentru anul fiscal 2013 îşi vor putea primi banii înapoi.
Procedura de anulare a impozitului pe venitul din activităţi agricole va fi stabilită ulterior printr-un ordin al ministrului finanţelor.
Sursa: OUG 40/2014 | Foto: Free Images

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here