Ministerul de Finanțe a publicat o informare privind una dintre măsurile care vine în sprijinul contribuabililor, în contextul riscului de răspândire a coronavirusului, prin prorogarea primului termen de plată a impozitului pe clădiri, a impozitului pe teren, respectiv a impozitului pe mijloacele de transport, aferente acestui an de la 31 martie 2020 la 30 iunie 2020.

Aceste modificări urmează să fie reglementate prin ordonanță de urgență în prima ședință de guvern.

De asemenea, pentru anul 2020, contribuabilii care achită integral, până la 30 iunie 2020, impozitul pe clădiri, impozitul pe teren, respectiv impozitul pe mijloacele de transport, beneficiază de bonificația stabilită de Consiliul Local. Impozitele locale pentru anul fiscal 2020 sunt achitate de către toți proprietarii care au astfel de bunuri până la data de 31 decembrie 2019, urmând ca pentru proprietarii ce încep să dețină astfel de bunuri în proprietate în cursul anului 2020, impozitele să fie achitate în cursul anului 2021.

Termenel legale de plată a impozitele sunt, conform Codului fiscal, 31 martie 2020 și 30 septembrie 2020, contribuabilii având posibilitatea să le achite și în două tranșe. Cei care achită la primul termen beneficiază de o reducere cu 10% a impozitului.

Impozitul pe autoturism se achită pe perioada în care mașinile sunt înmatriculate sau înregistrate în România, inclusiv persoanele care au radiat o mașină în cursul anului fiscal precedent. Această taxă se calculează în funcţie de capacitatea cilindrică a motorului (cmc), prin înmulţirea fiecărei grupe de 200 cmc sau fracţiune din aceasta cu o sumă corespunzătoare din Codul fiscal și se achită la administrația locală de pe raza căreia îți are domiciliul/sediul proprietarul.

Impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2 – 1,3% asupra valorii impozabile stabilite pentru cele nerezidențiale, și cu cota cuprinsă între 0,08% – 0,2%, asupra valorii impozabile a clădirii, pentru cele rezidențiale.

Impozitul pe teren se stabilește prin mai multe criterii stabilite de autoritatea locală:

  • raportare la suprafața terenului,
  • rangul localității în care este amplasat,
  • zona
  • categoria de folosință.

Impozitul pe teren nu se plătește pe perioada în care nu se plătește taxa de teren, achitată de concesionari, locatari, titular ai unui drept de adminisrare sau folosință.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here