Continuăm prezentarea modificărilor la Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, astfel cum au fost formulate printr-un proiect de hotărâre de Guvern, iniţiat de MFP şi aflat în dezbatere publică din data de 17 februarie.
Proiectul este motivat de necesitatea punerii de acord a Normelor metodologice la Codul fiscal cu recentele modificări aduse de Legea nr. 358/2015 privind aprobarea O.U.G. nr. 50/2015 pentru modificarea şi completarea Codului fiscal şi a Codului de procedură fiscală.
Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal au fost aprobate prin H.G. nr. 1/2016, publicată în Monitorul Oficial nr. 22/2016, deja modificate de două ori până acum. Mai jos am extras principalele modificări, cu privire la impozitul pe venit şi TVA, urmând să continuăm şi cu alte noutăţi, într-un alt material.
Impozitul pe clădiri şi taxa pe clădiri
Calculul impozitului pe clădirile nerezidenţiale. Potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1/2016, pct. 17 alin. (2) lit. c) şi d), în cazul clădirilor proprietate publică sau privată a statului ori a unităţilor administrativ teritoriale care fac obiectul unor contracte de concesiune, închiriere, administrare sau folosinţă, concesionarul, locatarul, administratorul sau utilizatorul, după caz, are obligaţia să declare şi să plătească taxa pe clădiri.
Prin modificările la Norme, pentru stabilirea impozitului pe clădiri conform art. 458 şi art. 460 alin. (2) şi (3) din Codul fiscal, valoarea impozabilă a clădirii este considerată a fi, după caz, cea care rezultă din:
a) raportul de evaluare întocmit de un evaluator autorizat din care reiese valoarea clădirii la 31 decembrie 2015;
b) un raport de evaluare din care reiese valoarea clădirii, care a fost înregistrată în situaţiile financiare anuale pentru perioada 2013-2014.
În cazul clădirilor dobândite prin construire, valoarea clădirii este cea prevăzută în procesul-verbal de recepţie finală, dacă au fost construite în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă, în cazul persoanelor fizice, respectiv 3 ani anteriori anului de referinţă în cazul persoanelor juridice.
Clădiri cu destinaţie mixtă. Se aduc clarificări in ceea ce priveşte încadrarea clădirilor proprietatea persoanelor fizice, care au destinaţie mixtă, referiritor la modul de calcul al impozitului, respectiv că pentru o clădire rezidenţială sau nerezidenţială, după caz.
- În cazul unei clădiri cu destinaţie mixtă, aflată în proprietatea persoanelor fizice, la adresa căreia este înregistrat un domiciliu fiscal, unde se desfăşoară o activitate economică, atunci când suprafeţele folosite în scop rezidenţial şi cele folosite în scop nerezidenţial rezultă din documentaţia cadastrală, impozitul se calculează prin însumarea impozitului aferent suprafeţei folosite în scop rezidenţial, calculat potrivit art. 457 din Codul fiscal, cu impozitul aferent suprafeţei folosite în scop nerezidenţial, calculat potrivit art. 458 din Codul fiscal.
- Pentru calcularea impozitului pe clădirile cu destinaţie mixtă, aflate în proprietatea persoanelor fizice, unde este înregistrat un domiciliu fiscal la care se desfăşoară activitatea economică, iar cheltuielile cu utilităţile nu sunt înregistrate în sarcina persoanei care desfăşoară activitatea economică, impozitul pe clădiri se calculează conform prevederilor art. 457.
În acest caz, proprietarul va depune declaraţia prevăzută la art. 495 lit. a) din Codul fiscal, conform modelului aprobat prin Ordin comun al MFP/MDRAP nr. 4087/2069/2015, în care va completa informaţiile de la secţiunea IV şi NU va completa informațiile de la Secţiunea V – VII, însoţită de declaraţia pe proprie răspundere a proprietarului sau a persoanei împuternicite, după caz, prin care se atestă faptul că „nici una din cheltuielile cu utilităţile nu sunt înregistrate în sarcina persoanei care desfăşoară activitatea economică”.
Prin cheltuieli cu utilităţile se înţelege: cheltuieli comune aferente imobilului, energia electrică, gaze naturale, termoficare, apă, canalizare.
Se reformulează punctul 171 din Norme, în sensul că se clarifică ce documente se anexează la declaraţia fiscală pe care o depun persoanele fizice şi care au în proprietate clădiri nerezidenţiale sau clădiri cu destinaţie mixtă. În aplicarea art. 495 din Codul fiscal, pentru stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul fiscal 2016 se stabilesc următoarele:
a) persoanele fizice care au în proprietate clădiri nerezidenţiale sau clădiri cu destinaţie mixtă au obligaţia să depună declaraţii până la 31 martie 2016. Depun declaraţii şi persoanele fizice care au în proprietate clădiri cu destinaţie mixtă la adresa cărora nu se desfăşoară nicio activitate economică;
b) declaraţiile depuse de persoanele menţionate la lit. a) vor fi însoţite, după caz, de:
(i) raportul de evaluare întocmit de un evaluator autorizat, în conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate în vigoare la data evaluării, care reflectă valoarea clădirii ulterioară datei de 1 ianuarie 2011;
(ii) procesul-verbal de recepţie finală, din care reiese valoarea clădirii, în cazul unei clădiri finalizate în ultimii 5 ani;
(iii) actul de dobândire a dreptului de proprietate asupra unei clădiri, în ultimii 5 ani, din care reiese valoarea clădirii; în cazul în care valoarea clădirii nu se evidenţiază distinct, impozitul pe clădiri se va stabili la valoarea totală din actul respectiv;
c) nu se depun documentele prevăzute la lit. b) în cazul clădirilor cu destinaţie mixtă:
(i) dacă la adresa clădirii nu se desfăşoară nicio activitate economică;
(ii) dacă la adresa clădirii se desfășoară activitate economică, suprafeţele folosite în scop rezidenţial şi cele folosite în scop nerezidenţial nu pot fi evidenţiate distinct şi cheltuielile cu utilităţile nu sunt înregistrate în sarcina persoanei care desfășoară activitatea economică;
(iii) nu se depun documente justificative, în cazul în care la adresa clădirii nu se desfăşoară activitate economică sau când cheltuielile cu utilităţile nu sunt înregistrate în sarcina persoanei care desfăşoară activitate economică.
d) persoanele fizice care deţin în proprietate clădiri cu destinaţie nerezidenţială şi care nu
depun niciunul dintre documentele menţionate la lit. b), cota impozitului pe clădiri este cea prevăzută la art. 458 alin. (4) din Codul fiscal;
e) persoanele juridice care deţin în proprietate clădiri au obligaţia să depună declaraţii, până la 31 martie 2016, în care se menţionează destinaţia clădirii, la care anexează, după caz:
(i) raportul de evaluare întocmit de un evaluator autorizat, în conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate în vigoare la data evaluării, care reflectă valoarea clădirii la data de 31 decembrie 2015 sau rapoartele de reevaluare întocmite, conform legii, în intervalul 2013-2014;
(ii) procesul-verbal de recepţie finală, din care reiese valoarea clădirii, în cazul unei clădiri finalizate în ultimii 3 ani;
(iii) actul de dobândire a dreptului de proprietate asupra unei clădiri, în ultimii 3 ani, din care reiese valoarea clădirii; în cazul în care valoarea clădirii nu se evidenţiază distinct, impozitul pe clădiri se va stabili la valoarea totală din actul respectiv;
f) în cazul în care persoanele juridice nu depun declaraţia menționată la lit. e), clădirile vor fi considerate ca având destinaţie nerezidențială, iar valoarea impozabilă a acestora va fi ultima valoare impozabilă înregistrată în evidenţele organului fiscal, la care se aplică cota impozitului prevăzută la art. 460 alin. (2) sau (8), după caz.
Impozitul pe teren şi taxa pe teren
Potrivit pct. 66 alin.(1), taxa pe teren se datorează de persoanele fizice sau persoanele juridice care deţin dreptul de închiriere, administrare, folosinţă sau concesiune, stabilit în condiţiile legii. Modificările fac trimitere la prevederile articolului 463 din Legea nr. 358/2015 pentru terenurile proprietate publică sau privată a statului ori a unităţilor adminstrativ-teritoriale, concesionate, închiriate, date în administrare ori în folosinţă, după caz, oricăror entităţi, altele decât cele de drept, precizându-se că taxa pe teren se datorează de prima persoană de drept privat care are relaţia contractuală cu persoana de drept public.
Taxa pe teren la terenuri intravilane. Pct. 83 din Norme stabileşte procedura de calcul a impozitului pe teren în cazul terenurilor situate în intravilan înregistrate în registrul agricol la categoria de folosinţă terenuri cu construcţii, precum şi a suprafeţei de până la 400 mp aferentă suprafeţelor înregistrate în registrul agricol la alte categorii de folosinţă decât cea de terenuri cu construcţii.
Modificările precizează că se impozitează o singură dată din suprafeţele acestor terenuri, evidenţiate în ordine descrescătoare.
De asemenea, sunt exemplificate şi diferite cazuri privind calculul impozitului pe teren pentru terenurile situate în intravilan într-o unitate administrativ-teritorială.
Procedura referitoare la depunerea declaraţiei privind impozitului pe teren în cazul contractelor prin care se acordă dreptul de concesiune, închiriere, administrare ori folosinţă asupra unui teren. Se corelează normele metodologice cu prevederile Codului fiscal în ceea ce priveşte contractele de concesiune, închiriere, dare în administrare sau în folosinţă ce se referă la perioade mai mici de o lună: la declaraţia privind taxa pe teren se anexează o situaţie centralizatoare şi copiile contractelor de concesiune, închiriere, dare în administrare sau în folosinţă din care reiese suprafaţa şi categoria de folosinţă a terenului.
Impozitul pe mijloacele de transport
Registrul de evidență a mijloacelor de transport. Pentru o mai bună evidenţă a mijloacelor de transport la pct. 101, alin. (1) se instituie Registrul de evidenţă a mijloacelor de transport supuse înmatriculării/înregistrării.
Înstrăinarea-dobândirea mijlocului de transport.
- Se stabileşte realizarea schimbului de informaţii dintre organele fiscale locale şi organele competente privind înmatricularea/înregistrarea/radierea mijloacelor de transport.
- Se menţionează că documentele translative a dreptului de proprietate a mijloacelor de transport încheiate anterior datei de 31 ianuarie 2016 se utilizează şi după această dată în relaţia cu autorităţile/instituţiile/serviciile publice, centrale sau locale, după caz.
- Se detaliază prevederile privind actul de înstrăinare/dobândire în diferite cazuri de înstrăinare a unui mijloc de transport.
- Se completează prevederea referitoare la perioada de transmitere în format electronic a situaţiei centralizatoare a radierilor/înmatriculărilor/înregistrărilor mijloacelor de transport din unitatea/subdiviziunea administrativ-teritorială.
Ai nevoie de Noul Cod fiscal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!
