Dacă într-un articol anterior am prezentat câteva aspecte referitoare la contractul de arendă, astfel cum acestea sunt cuprinse în Codul civil, în prezentul articol ne-am propus să prezentăm aspecte referitoare la impozitarea veniturilor din arendă obţinute de persoanele fizice, astfel cum acestea sunt cuprinse în Codul Fiscal.
Cine are obligaţia înregistrării contractului de arendă la unitatea fiscală şi în ce termen?
Reamintim faptul că, dacă arendaşul este persoană fizică şi obţine venituri din arendarea unui bun agricol, veniturile respective fac parte din categoria veniturilor obţinute din cedarea folosinţei bunurilor. În acest caz, arendaşul trebuie să se prezinte în termen de 15 zile de la încheierea contractului, la unitatea fiscală de care aparţine, pentru a înregistra contractul de arendă.
Cum se stabileşte venitul în cazul arendării bunurilor şi ce reprezintă acesta?
În cazul veniturilor obţinute din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal, venitul brut se stabileşte pe baza raportului juridic/contractului încheiat între părţi şi reprezintă totalitatea sumelor în bani încasate şi/sau echivalentul în lei al veniturilor în natură primite.
În cazul în care arenda se exprimă în natură, evaluarea în lei se va face pe baza preţurilor medii ale produselor agricole, stabilite prin hotărâri ale consiliilor judeţene şi, respectiv, ale Consiliului General al Municipiului Bucureşti, ca urmare a propunerilor direcţiilor teritoriale de specialitate ale Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, hotărâri ce trebuie emise înainte de începerea anului fiscal. Aceste hotărâri se transmit în cadrul aceluiaşi termen direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti, pentru a fi comunicate unităţilor fiscale din subordine (art. 62 alin. 22 din Codul fiscal).
Reţinem că, în cazul în care preţurile medii ale produselor agricole, stabilite potrivit prevederilor art. 62 alin. 22 din Codul fiscal, au fost modificate în cursul anului fiscal de realizare a venitului, potrivit procedurii de la art. 62 alin. 22 din Codul fiscal, noile preţuri pentru evaluarea în lei a veniturilor din arendă exprimate în natură, pentru determinarea bazei impozabile, se aplică începând cu data de 1 a lunii următoare comunicării acestora către direcţiile generale regionale ale finanţelor publice.
Cum se calculează şi se plăteşte impozitul pe veniturile din arendă obţinute de persoanele fizice?
Începând cu veniturile anului 2012, impozitul pe veniturile din arendă obţinute de persoanele fizice se calculează prin reţinere la sursă de către plătitorii de venit (arendaşii) la momentul plăţii venitului, degrevând astfel proprietarii de terenuri de obligaţiile de evidenţă, declarare şi plată aferente acestor venituri.
Astfel, potrivit art. 62 alin. 24 din Codul fiscal, impozitul pe veniturile din arendă se calculează prin reţinere la sursă de către plătitorii de venit la momentul plăţii venitului (arendasii), prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net, impozitul fiind final.
Referitor la venitul net din arendă, reţinem că acesta se stabileşte prin metoda cotei forfetare. Astfel, la fiecare plată, venitul net din arendă se stabileşte prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut.
Impozitul calculat şi reţinut pentru veniturile din arendă în conformitate cu prevederile art. 62 alin. 24 din Codul fiscal se virează la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reţinut.
Care sunt contribuţiile sociale ce se plătesc în cazul contractului de arendă? Cum se stabilesc, se calculează şi se plătesc acestea?
Pe lângă impozitul datorat, contribuabilii care realizează venituri din arendarea bunurilor agricole în regim de reţinere la sursă a impozitului datorează şi contribuţia individuală de asigurări sociale de sănătate (C.A.S.S.) în cursul anului*. Reţinem că plătitorii de venituri (arendaşii) au obligaţia calculării, reţinerii şi virării sumelor reprezentând contribuţia individuală de asigurări sociale de sănătate, cu respectarea prevederilor art. 62 alin.21 - 62 alin.21 din Codul Fiscal.
Calcularea obligaţiilor reprezentând contribuţiile individuale de asigurări sociale de sănătate se face prin aplicarea cotei de contribuţie asupra bazei de calcul.
Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru contribuabilii care realizează venituri din arendarea bunurilor agricole în regim de reţinere la sursă a impozitului este diferenţa dintre venitul brut şi cheltuiala deductibilă determinată prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut şi nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară, dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia. Baza lunară de calcul nu poate fi mai mare decât valoarea a de cinci ori câştigul salarial mediu brut (art. 29622 alin.22 din Codul Fiscal).
Obligaţiile reprezentând contributiile individuale de asigurări sociale de sănătate, calculate şi reţinute pentru veniturile din arendă, se virează la bugetul de stat de către plătitorii de venituri din arendă (arendaşii) până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reţinut.
Reţinem şi că stabilirea obligaţiilor anuale de plată a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, precum şi încadrarea în plafonul minim - un salariu de bază minim brut pe ţară sau plafonul maxim - cinci ori câstigul salarial mediu brut, se realizează de către organul fiscal competent, prin decizie de impunere anuală, pe baza informaţiilor din evidenţa fiscală.
__________
* RECTIFICARE: Iniţial, în text era precizat eronat că se datorează contribuţia individuală de asigurări sociale de sănătate numai dacă veniturile din arendarea bunurilor agricole reprezintă singurul venit al contribuabilului. De la 1 ianuarie 2014, ca urmare a modificării Codului fiscal prin OUG nr. 88/2013, persoanele fizice care obţin venituri din închirieri (adică inclusiv din arendare) datorează CASS chiar dacă mai obţin venituri şi din alte surse definite de Codul fiscal.
------------------------------------(P)------------------------------------
Aveţi nevoie de forma consolidată la zi a actelor normative? Acum puteţi cumpăra online acte normative (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro, fără să aveţi nevoie de un abonament Lege5.
Achiziţionarea actelor normative se face din zona gratuită a aplicaţiei Lege5 Online. Din momentul achiziţionării, aveţi acces la fişiere timp de două săptămâni. Formele consolidate pot fi descărcate de maximum patru ori în această perioadă.
Cum procedaţi ca să cumpăraţi online un document electronic? Găsiţi un ghid AICI.