Legea nr. 309/2022 reglementează procedura impozitării veniturilor obținute din pensiile administrate privat și din pensiile facultative. Actul normativ reiterează faptul că veniturile obținute în baza acestor legi sunt venituri din pensii și vor ține cont de plafonul veniturilor neimpozabile de 2.000 lei din care se vor lua în considerare și contribuțiile sociale obligatorii când acestea se datorează conform legislației.

Ca și regulă generală, venitul impozabil din pensii este venitul brut realizat din care se scade suma de 2.000 lei, plafon lunar, și asigurările sociale obligatorii.

Pentru venitul din pensiile administrate privat acordate sub forma unei plăți unice, venitul impozabil pentru determinarea impozitului pe venitul din pensii este partea ce excede contribuției nete ale participanților diminuată cu un singur plafon de venit neimpozabil.

Pentru venitul din pensiile administrate privat, plătite prin mai multe rate venitul impozabil pentru impozitul pe venitul din pensii este partea ce excede contribuțiilor nete ale salariaților la care se acordă un plafon neimpozabil de 2.000 lei pentru fiecare rată de pensie.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here