OMFP nr. 741 din 2021 pentru modificarea şi completarea unor ordine ale ministrului finanţelor a fost publicat în Monitorul oficial nr0650 din 1 iulie 2021. 

Actul normativ analizat modifică punctual mai multe ordine ale Ministrului Finanțelor Publice, iar pentru a fi înțelese aceste modificări trebuie să le analizăm în contextul fiecărui act normativ.

Aceste modificări privesc:

  1. Restituirea TVA pentru cumpărători persoane fizice ce nu sunt stabiliți în Uniunea Europeană. ANAF va publica pe pagina de internet lista oficială cu magazinele autorizate ce au dreptul al restituirea TVA;
  2. În condițiile prevăzute de lege (art. 48 din Anexa nr. 1 la OMFP nr. 105/2016) sunt scutite de TVA la import bunurile de strictă necesitate, hrană, medicamente, lenjerie de pat, primite cu titlu gratuit de către persoanele nevoiașe așa cum sunt definite aceste persoane de Legea asistenței sociale nr. 292/2011 cu modificări ulterioare;
  3. Se modifică procedura de acordare a scutirii de TVA la import pentru importurile de bunuri realizate cu caracter caritabil. Modificarea constă în sensul că dacă situația o impune se va solicita aprobarea Comisiei Europene și se va ține cont de hotărârea acesteia.

Actul normativ stabilește că se va utiliza procedura de urgență pentru consultarea cu celelalte state membre, iar răspunsul Comisiei Europene va fi comunicată contribuabilului în maxim două zile de la data la care comisia de autorizare din România a fost înștiințată de decizia oficială a Comunității Europene.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here