O propunere legislativă care prevede exceptarea de la retrocedare a imobilelor aparținând stațiunilor didactice, de cercetare și inovare a fost depusă la Senat. Proiectul pentru modificarea art. 6 alin.(6) din Legea nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România prevede ca pe lângă unitățile de cercetare și inovare, să fie exceptate de la retrocedare și imobilele și terenurile stațiunilor de cercetare din învățământ, în speță cele din învățământul agricol.

Practic este vorba despre aproximativ 8.000 de hectare de teren agricol, cu clădirile aferente, pe care își desfășoară activitatea, în toată țara, universitățile și liceele cu profil agricol sau silvic. Inițiatorii propunerii legislative spun că retrocedarea acestor bunuri ar bloca activitatea acestor unități de învățământ care au ca bază materială tocmai aceste bunuri.

“Activitatea de învățământ superior în domeniul agricol constituie o prioritate națională, alături de domeniul agriculturii și are un rol important în strategia de dezvoltare economic durabilă. Universitățile de profil pun accentul pe necesitatea dezvoltării și modernizării bazei tehnico-materiale, pentru asigurarea unui process de învățământ modern și pentru susținerea activităților științifice, în actualul context European și internațional”, argumentează inițatorii propunerii în expunerea de motive.

„(6) Sunt exceptate de la aplicarea procedurilor prevăzute de alin. (5) suprafețele de teren cu destinație agricolă indispensabile activității de cercetare-dezvoltare-inovare și multiplicării materialului biologic vegetal și animal, de utilitate publică, precum și suprafețele de teren cu destinație agricolă, proprietate public sau privată a statului, administrate de unitățile de învățământ superior din domeniul agricol.„

Propunerea legislativă a fost înregistrată în procedură de urgență la Senat, dar Camera Deputaților este forul decizional.

Ai nevoie de Legea nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here