Comisia Europeană a realizat un raport privind evoluţia firmelor medii şi mici în raport cu criza financiară. IMM-urile din România au fost incluse în categoria cea mai bună, alături de ţări precum Marea Britanie, Germania şi Suedia, pentru valoarea adăugată şi numărul de locuri de muncă create.

Raportul prezentat de Comisia Europeană situează sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) la baza economiei UE. În 2010, în cadrul Uniunii erau înregistrate circa 20,8 milioane IMM-uri ce activau în sectoare non-financiare. Dintre acestea, 19,2 milioane reprezintă microîntreprinderi, cu mai puţin de 10 angajaţi.
IMM-urile furnizează peste două treimi din totalul locurilor de muncă în sectorul privat şi contribuie cu 58,4% la formarea PIB.

Comisia Europeană a introdus firmele autohtone în grupa ţărilor cu performanţă ridicată, atât în ceea ce priveşte creşterea valorii adăugate, cât şi a locurilor de muncă create în 2010.

În cadrul grupei cu cea mai bună performanţă a sectorului IMM, alături de România, au fost incluse Austria, Germania, Luxemburg, Malta, Suedia şi Marea Britanie.

Cele mai neperformante sectoare IMM se regăsesc în Grecia, Irlanda, Spania, Letonia şi Lituania. Aici micii antreprenori nu au reusit să îşi majoreze nici valoarea adăugată, şi nici nu au creat noi locuri de muncă.

În România, Guvernul a demarat o serie de programe pentru stimularea în special a tinerilor antreprenori şi pentru impulsionarea finanţării bancare, precum programul Start, programul de subvenţionare a înfiinţării de întreprinderi sau programul Kogalniceanu.

În România, IMM-urile reprezintă 99,7% din totalul companiilor, contribuind cu 45,7% la formarea PIB. În schimb, oferă 68,1% din totalul locurilor de muncă din sectorul privat, fiind astfel cel mai important canal prin care şomajul se poate combate.

Statisticile Comisiei Europene estimează o creştere a numărului de IMM-uri de 2,3% în 2011 şi o îmbunătăţire a valorii aduse de acestea cu 7,1%.

Sursa: http://www.conso.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here