La nivelul Uniunii Europene, reglementările privind profesia contabilă urmăresc în principal practicarea profesiei contabile și profesionalistul contabil.

Dat fiind noul context social și evoluția tehnologică din vremurile actuale, Federația Internațională a Contabililor (IFAC) a publicat, în data de 7 decembrie 2020, un punct de vedere despre importanța și rolul factorului uman în profesia contabilă.

Potrivit IFAC, profesionistul contabil este persoana cu competență în a spune povestea din spatele cifrelor.

Profesia contabilă este o profesie dinamică, care își pune amprenta asupra afacerii și implicit asupra stabilității acesteia. Plecând de la faptul că, în fiecare an, milioane de profesioniști contabili din întreaga lume creează miliarde de dolari pentru o gamă variată de clienți, IFAC subliniază că este esențială relația dintre persoanele care formează profesia contabilă, educație, judecată profesională, etică, valori și interesul public. În fața unui viitor dinamic, importanța încrederii pe care numai oamenii o pot genera, alături de o aplicare corespunzătoare a raționamentului profesional sunt doi factori cheie ai profesiei contabile.

Profesia contabilă este o profesie etică cu relevanță pentru viitor. Dată fiind ipoteza în care numai oamenii pot genera încredere și pot aplica raționamente profesionale, IFAC opinează că această perioadă pe care o traversăm trebuie văzută ca pe o oportunitate în demersul de a asigura o relevanță continuă a profesiei contabile, demers care presupune întărirea elementelor de bază ale eticii (integritate, obiectivitate, competență profesională și prudență, confidențialitate și conduită profesională).

IFAC consideră că factorii ecosistemului contabil (contabili, societăți, organizații profesionale de profil, consilii de stabile a standardelor, autorități de reglementare) trebuie să accepte ideea că relevanța continuă a profesiei de contabil depinde fundamental de oameni.

Concluzionând, punctul de vedere al IFAC conduce la următoarele idei:

  1. Profesia contabilă este formată din oameni. Activitatea de contabilitate este complexă și presupune timp, nervi, stres, așteptări ridicate din partea clienților, a statului și a autorităților de reglementare. Astfel, IFAC încurajează promovarea unui echilibru între viața personală și cea profesională, susținând ideea potrivit căreia, condițiile care permit echilibrul între viața profesională și viața personală, respectiv întreținerea satisfacției profesionale și personale, determină performanță pe termen lung la nivel de individ. Promovarea unor orare de lucru flexibile, acordarea unor pachete de servicii medicale, încurajarea schimbului de experiență între colegi, asigurarea confidențialității în rezolvarea problemelor individuale sunt pietre de temelie în construirea și dezvoltarea unei culturi a încrederii și a integrității umane.
  2. Educația continuă comportă o profesie dinamică. IFAC spune că educația care duce la calificarea individuală ca profesionist contabil este doar începutul. Contabilii profesioniști învață pe tot parcursul vieții, ridicând învățarea dintr-o abordare pasivă, bazată pe conformitate, la una în care învățarea este activă, adaptată și orientată către nevoile individuale. Profesionistul contabil învață pe tot parcursul vieții. IFAC consideră că etica și dezvoltarea profesională continuă sunt integrate și depind una de cealaltă. Etica constituie fundamentul unei profesii bazate pe scopuri, definită de cel mai valoros activ al său, încrederea. Obligațiile etice trebuie văzute ca parte centrală a educației unui profesionist contabil pe tot parcursul vieții. În viziunea IFAC, contabilii profesioniști au, de asemenea, responsabilitatea etică de a fi competenți pentru orice activitate pe care o întreprind. De asemenea, IFAC este de părere că, ,,în plus față de competențele tehnice, precum înțelegerea afacerii, deținerea de cunoștințe IT, precum și interogarea, sinteza și analiza datelor, contabilii profesioniști trebuie să dezvolte competențe comportamentale, cum ar fi curiozitatea intelectuală, gândirea critică și adaptabilitatea pentru a răspunde în mod eficient la un mediu rapid schimbă și îmbrățișează moduri noi sau alternative de lucru. Inteligența emoțională și abilitățile puternice de comunicare vor consolida capacitatea unui profesionist contabil de a genera încredere în clienți sau alte părți interesate și „să spună povestea din spatele cifrelor”.,,Deținând un bagaj de competențe tehnice și comportamentale solide, în fața unui viitor al tehnologiei, contabilii profesioniști au puterea de a maximiza valoarea unei afaceri pe care o adaugă ca parteneri de afaceri de încredere.
  3. Adaptarea la diversitate și lucrul bine făcut asigură coordonatele pentru o continuă dezvoltare a profesiei contabile. IFAC consideră că realizarea și menținerea unui mediu de lucru profesional, sănătos și de susținere a oamenilor este o sarcină continuă și trebuie să fie o prioritate pentru profesia contabilă. Calitatea deciziilor este esențială pentru profesia contabilă. Adaptarea la diversitate și lucrul bine făcut trebuie să fie în centrul unei profesii centrate pe oameni.

Notă: În România, CECCAR, ca membru al Federației Internaționale a Contabililor, este angajat să îndeplinească obiectivul IFAC de dezvoltare și întărire a profesiei contabile, acționând în protejarea interesului public.

Sursa:

https://www.ifac.org/what-we-do/speak-out-global-voice/points-view/embracing-people-centered-profession#toptab-1-a-profession-made-of-individuals

https://www.ceccarbusinessmagazine.ro/ifac-promovarea-unei-profesii-centrate-pe-oameni-a7117/

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here