Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis ca persoanele care au obţinut în instanţă restituirea taxei de primă înmatriculare, de poluare sau pentru emisii poluante să primească şi dobânda fiscală de la data plăţii acestor taxe.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Avocatul Poporului, ÎCCJ a admis Recursurile în interesul legii formulate de către instituţie şi procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind interpretarea dispoziţiilor legale în baza cărora se calculează dobânzile aferente sumelor încasate şi restituite de administraţiile finanţelor publice din ţară, cu titlu de taxă de poluare, taxă de primă înmatriculare şi taxă pentru emisiile poluante.

Conform Deciziei nr. 14 din 22 iunie 2015 pronunţate în dosarul nr. 9/2015, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că dobânda care se acordă pentru sumele încasate cu titlu de taxă de primă înmatriculare, taxă pe poluare şi taxă pentru emisii poluante, restituite prin hotărâri judecătoreşti, este dobânda fiscală prevăzută de dispoziţiile art. 124 alin. (1) şi alin. (2) din Codul de procedură fiscală, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, coroborat cu dispoziţiile cu art. 120 alin. (7) din acelaşi act normativ.

dobanda_auto
Sursa foto: Lege5.ro

Potrivit documentului, ÎCCJ a mai precizat faptul că momentul de la care curge dobânda fiscală pentru sumele încasate cu titlu de taxă de primă înmatriculare, taxă pe poluare şi taxă pentru emisii poluante, restituite în temeiul hotărârilor judecătoreşti, este reprezentat de data plăţii acestor taxe.

În Recursul în interesul legii formulat în data de 24 septembrie 2013, Avocatul Poporului a constatat că instanţele de judecată s-au pronunţat în mod diferit asupra temeiului legal în baza căruia s-a stabilit cuantumul prejudiciului cauzat contribuabilului.

Avocatul Poporului a considerat că dreptul contribuabilului implică în mod necesar plata de dobânzi începând de la data plăţii sumelor încasate de administraţiile finanţelor publice din ţară, deoarece, începând de la această dată, nu ulterior, contribuabilul suportă pierderi reprezentate de indisponibilizarea sumelor în cauză.

Sursa: Avocatul Poporului

(P) Caută orice dosar aflat în instanţă în Lege5 Online! Lege5 este un soft de documentare legislativă disponibil în variantele Online, Desktop şi Mobile.

comentarii

4 COMENTARII

  1. Bună ziua. Am plătit taxă de poluare în 07.2008 Mai pot da în judecată administrația fiscală pentru restituirea taxei? Există termen de prescriere?

  2. Buna ziua
    Ma intereseaza, avem o masina Dacia 1310 din anul 1999. Daca se radiaza acest auto,se primeste banii pe Taxa timbrului de mediu? Precizez taxa sa platit in Februarie 2014. Multumesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here