Potrivit unui comunicat de presă de pe site-ul instanței supreme (www.scj.ro), la data de 17.02.2020, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a luat o decizie privind un recurs în interesul legii în materie penală, decizie pe care o considerăm de interes pentru cititorii noștri.

Astfel, prin Decizia nr. 6/ 17.02.2020 în dosarul nr.3032/1/2019 Completul competent să judece recursul în interesul legii în materie penală a admis recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curții de Apel București  și, în consecință, a stabilit că:

Fapta de furt săvârşită prin scoaterea/ruperea sistemului de siguranţă plasat pe bun întruneşte elementele de tipicitate ale infracţiunii prevăzute de art. 228 alin.(1) raportat art. 229 alin. (1) lit. e) din Codul Penal.”

Recursul în interesul legii mai sus menționat s-a impus a fi formulat având în vedere că problema de drept ce a format obiectul recursului respectiv fusese soluţionată diferit de către instanţele judecătoreşti, constatându-se existenţa mai multor orientări jurisprudenţiale divergente.

Potrivit  art.474 alin. (4) din Codul de procedură penală, dezlegarea dată problemelor de drept judecate este obligatorie pentru instanţe de la data publicării deciziilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în Monitorul Oficial al României, Partea I .

După redactarea considerentelor şi semnarea deciziei mai sus menționată, aceasta se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Care este conținutul textelor legale menționate de instanța supremă în Decizia nr. 6/ 17.02.2020?

Art. 228 alin.(1) din Codul Penal – Furtul: Luarea unui bun mobil din posesia sau detenția altuia, fără consimțământul acestuia, în scopul de a și-l însuși pe nedrept, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Art. 229 alin. (1) lit. e) din Codul PenalFurtul calificat: (1) Furtul săvârșit în următoarele împrejurări:(…) prin scoaterea din funcțiune a sistemului de alarmă ori de supraveghere, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.

Ce trebuie să înțeleagă cititorul din decizia instanței supreme mai sus amintită?

Instanța supremă a statuat prin recursul în interesul legii mai sus-amintit că, luarea unui bun mobil din posesia sau detenția altuia, fără consimțământul acestuia, în scopul de a și-l însuși pe nedrept, prin scoaterea din funcțiune a sistemului de alarmă ori de supraveghere, reprezintă furt calificat și se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.

 

LEAVE A REPLY

Adaugă comentariu!
Adaugă nume aici