Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că băncile nu vor mai avea obligaţia de a bloca sumele de bani care intră în contul debitorilor executaţi silit, atunci când urmărirea silită prin poprire bancară este suspendată.

În şedinţa din 16 aprilie 2018, prin Decizia nr. 11 în dosarul nr. 3547/1/2017, ÎCCJ a admis recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Braşov stabilind că:

“În interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 784 alin. (1) teza a doua Cod de procedură civilă, suspendarea urmăririi silite prin poprire bancară înlătură obligaţia terţului poprit de a indisponibiliza şi încasările, în contul debitorului poprit, ulterioare suspendării.”

Mai exact, articolul 784 alin. (1) teza a doua din Codul de procedură civilă stabileşte la ora actuală că, din momentul comunicării adresei de înființare a popririi către terțul poprit, sunt indisponibilizate toate sumele și bunurile poprite. De la indisponibilizare și până la achitarea integrală a obligațiilor prevăzute în titlul executoriu, inclusiv pe perioada suspendării urmăririi silite prin poprire, terțul poprit nu va face nicio altă plată sau altă operațiune care ar putea diminua bunurile indisponibilizate, dacă legea nu prevede altfel.

Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie va fi obligatorie pentru instanţă, potrivit dispoziţiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă, de la data publicării acesteia în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ai nevoie de Codul de procedură civilă? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here